Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

PAB: Koneen design-johtaja Anne Stenros

By | 3.4.2015
6 Comments
 • author avatar
  Georg Wrede 3 vuotta ago Vastaa

  Vaikka PB julistaa suu vaahdossa, niin on tässä silti vakava asiapohja. Tässä maassa heitetään roskiin lahjakkaat ja ahkerat. Valitettavasti.

 • author avatar
  Jere 3 vuotta ago Vastaa

  Koulutusjarjestelma ei vastaa nykyisia tarpeita. Myos PB:n kritisoima tasapaistamisen ideologia opettaa lapsia passiivisiksi lampaiksi, jotka eivat haasta yhteistkuntaa. Eivatka itseaan.

  Laiskuus on Suomessa opittua.

  Aasialaisilla opiskelijoilla on ihan eri motivaatio kuin itsellani. Ja tama oli jo 20v sitten. Tilanne ei ole Suomessa sittemmin parantunut. Tasta ovat maan ”isat” vastuussa, mutta en nae yhtaan toimenpidetta, jolla lapsia aktivoitaisiin ja opetettaisiin haastaamaan itseaan ja ponnistelemaan.

  Sama korkeakoulutuksessa. Suomalaiset opiskelijat saavat helppoa rahaa ilman kovia tavoitteita, seurantaa tai tiukkoja aikarajoja. Tuet on jopa indeksoitu?

  Laisuus on Suomessa opittua.

 • author avatar
  Johnson 3 vuotta ago Vastaa

  Suosittelen blogistille kevätlukemiseksi Amartya Senin capabilities approach -teoriaa. Jo wikipedia-teksti avaa varsin hyvin, kuinka yksilöt tarvitsevat sekä taitoja että mahdollisuuksia käyttää näitä taitoja. Suomalaisilla on taitoja, mutta liiallisen PISA-uskovaisuuden johdosta puutteelliset kyvyt valjastaa taidot mahdollisuuksiksi.

  Plussaa: Kirjoitus on terävänäköinen huomio siitä, että nuorilla ei välttämättä ole osaamista siitä, miten muuttaa ideaalinsa toiminnaksi tai uudeksi yritystoiminnaksi. Toisaalta on muistettava, että opinto-ohjaus Suomessa on kauttaaltaan varsin kehnoa.

  Miinusta: Aikamoisia yleistyksiä ja vaivaannuttavaa populismia. Ideaalit suomalaisessa yhteiskunnassa ovat korkeita, ja maailmankuva globaalissa kuvassa varsin moniarvoinen. Poliittisen järjestelmän perusteet haltuun.

 • author avatar
  Svensson 3 vuotta ago Vastaa

  Jep luodaan Suomeenkin samanlainen kannustava ilmapiiri kuin Aasiassa, eli rikkaat menevät eliittikouluun ja köyhät ompelemaan kenkiä ennen kuin oppivat lukemaan. Siinä lähtee Suomi uuteen nousuun, kun on sekä huippuosaajia, että halpaa työvoimaa.

 • author avatar
  Onko Suomella tulevaisuutta 3 vuotta ago Vastaa

  Aasialaiset veivät aiemmin suorittavat teollisuustyöt, mutta nyt koulutusta ja osaamista vaativien töiden osuus on nopeassa kasvussa. Epäilen että Suomalainen systeemi pystyy muuttumaan riittävän nopeassa tahdissa vastaamaan aasialaiseen haasteeseen. Maastamuutto on ainoa mahdollisuus varmistaa oma toimeentulo eläkeiässä. Jokaisella pitäisi olla satojen tuhansien eurojen säästöt eläkkeelle siirryttäessä, jotta tulee toimeen tuon ajan hintatasolla ja terveydenhuoltokustannuksilla. Ei onnistu monelta näiden säästöjen kerääminen Suomessa verojen jälkeen.

 • author avatar
  inga creutz 3 vuotta ago Vastaa

  Koska minulla oli vaikeahkot kotiolot peruskoulu oli minulle turvapaikka. En voi haukkua sitä. Toki ala-asteelta muistan joskus että eteneminen tökki tiettyjen tyyppien takia joilla oli lukihäiriö. Mutta monessa kohtaa kunnassamme etenkin matemaattisesti älykkäille yläasteella annettiin mahdollisuus edetä omaan tahtiin. Tosin 80-luvun tasoryhmät kai kuopattiin aika pian sen jälkeen. Olen kuitenkin erittäin huolestunut Helsingin yliopiston, ainakin Hum tdk menosta nykypäivänä, jonne päädyin aikuisena opiskelemaan toista tutkintoa.
  Mitään creditsejä aiemmasta tutkinnosta ei anneta kun tutkinto on vanha (joissain tapauksissa vanhenee 3 vuodessa). Alan työkokemuksella ei mitään painoarvoa, mitään kursseja ei voi kandi-tasolla suorittaa työharjoitteluna, näyttötyönä tms. Koskee useita tdk:n laitoksia. Pakotetaan ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut, alan työkok omaava istumaan (pakollinen läsnäolo) luennoilla. Joissain opinnoissa sivuaineita saa valita täysin vapaasti, toisissa taas ei ollenkaan (vaikka sama laitos kyseessä). Jotkut opettajat eivät suostu/vaivaudu järjestämään kesätenttejä, ja jos työssäkäyvä aikuisop ei pääse kaikille kursseille niin opinnot väistämättä pitkittiyvät. Verkkokursseja ei ole kuin nimeksi. Byrokratiaa ja ihme muodollisuuksia, kuvioita ja joustamattomuutta kyllä on. Omaan tahtiin eteneminen on tehty tietyissä oppiaineissa lähes mahdottomaksi koska, opetus on hyvin koulutapaista. Akateeminen vapaus on poistettu (koska sehän johtaa siihen etteivät ihmiset valmistu, ainakaan ei ammattiin). Totta tavallaan. Tiedän monta hum tdk:n maisteria jotka ovat ihan onnettomia työelämässä ja samoin eräs teologian tohtori. Paljon on huuhaa-haahuilijoita. Mutta ei pitäisi estää heitä joilla ihan selvästi on näyttöä siitä, että he menestyvät työelämässä ja pystyvät myös suoriutumaan opinnoissa menestyksekkäästi. Jotkut opettajat varmasti pelkäävät heidän oppianeen hommissa menestyviä. Ei haluta tietää miten homma toimii markkinoilla ja käytännössä vaan jauhetaan vaan niitä teorioita joista ei ole töissä mitään arvoa/funktiota!

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.