Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

Lentokenttäjunan Post Scriptum

By | 16.7.2015
17 Comments
 • author avatar
  Tuna 5 vuotta ago Vastaa

  Hyviä pointteja nämä. Eikö nyt kuitenkaan kukaan tosiaan ole ottanut esille lentokenttäjunan keskeneräisyyttä? Olkoonkin priorisoinnin mestarisuoritus, että viimeiseksi valmistuu lentokentän asema ja kulku terminaaleille, mutta kyseisessä Hesarin vertailussa asiakas oli paitsi ajanut pidempää reittiä myös käyttänyt 14 minuuttia harhailuun junalta lentokentälle. Vaikuttaa jo hieman tarkoitushakuiselta. Todellisuudessa vertailu olisi pitänyt tehdä vasta lokakuussa kun (jos luoja suo) lentokentän asema on valmis kokonaisuudessaan.

  • author avatar
   Päivän Byrokraatti 5 vuotta ago Vastaa

   Kyllähän siitäkin kirjoitettiin ja kirjoittajat lienevät ihan oikeassa siinä, että HS:n vertailu ei vastanne todellisuutta lentokentän aseman ja radan lopullisesti valmistuttua. Taitaa silti käydä niin, että Finnairin bussi jää junaa nopeammaksi vaihtoehdoksi, mutta hyvä jos kuitenkin osoittautuu että tämä pessimistinen ennustus on väärässä.

 • author avatar
  Pekka Mesimäki 5 vuotta ago Vastaa

  Kehärata ei todellakaan vastaa käyttäjän odotuksia lentokenttäyhteytenä. Juna, joka tuksuttaa jokaisen laiturin kautta ja käyttää matkaan 27-32 min, ei todellakaan ole Express yhteys, jolla hanketta on markkinoitu. Kun tähän lisätään rautatieasemalle siirtymiaika ja lentokentällä siirtyminen terminaaliin, matka-aika on yhteen suuntaan 1-1,5 h. Samaan matkaan kuluu keskustassa asuvalta omalla autolla alle puolet.

  Nopealla junalla kentälle siirtyisi helposti 10-15 minuutissa, jos lentokenttäyhteys olisi priorisoitu. Näin ei selvästi ole tehty, joten lopputuloksena syntyikin uusi lähijunayhteys erityisesti vantaalaisten iloksi. Projekti on selvästi suhmuroitu poliitikkojen kesken ja palvelun laatu ei ole kuulunut suunnittelun kriteereihin.

  Korjaustoimenpiteenä ehdotan, että lisätään uutena yhteytenä todellinen Airport Express, joka pysähtyy matkalla vain muutman kerran.

  • author avatar
   Ville Hapuoja 5 vuotta ago Vastaa

   Joka toinen paikkuri pysähtyy kaikki asemat, joka toinen vain liikennemäärältään isoimmat asemat. Se ehtii paremmin karkuun kolmatta, varsinaista lentokenttäjunaa, jonka aikataulu voidaan mitoittaa järkeväksi. Samalla tuo keskinopea juna on realistinen vaihtoehto lentokenttäjunaksi, jos aikataulu ei natsaa varsinaisen expressin odotteluun.

 • author avatar
  Jyrki Taipalus 5 vuotta ago Vastaa

  Pekka Mesimäki:
  Mihin perustuvat ”käyttäjän” odotukset?
  Kehärata ei ole, eikä pitänytkään olla vain yhteys kentälle, eikä sitä minään Express yhteytenä ole mainistettu, ellei sitten lehdistö ole niin tehnyt. Kerro minulle masilmalta se pääkaupunki, jonka keskustasta on parempi ja nopeampi yhteys kentälle? 27 minuuttia on todella vähän. Radan käyttäjistä vain pieni osa on juuri päärautatieasemalta lentokentälle matkustavia, kaikki kun ei asu ydinkeskustassa, eikä kaikki ole lähdössä lennolle. Kaikkien käyttäjien tarpeet eivät ole samat kuin Sinun.

  Tää korjausehdotuksesi muuten vaatisi erillisen radan, montako sataa miljoonaa siihen olisit valmis sijoittamaan? Junat kun on siitä hassuja laitteita, ettei ne hypi edellä hidastelevan junan yli, että Pekka ehtisi muutaman minuutin nopeammin kentälle odottelemaan pariksi tunniksi lennon lähtöä.

  • author avatar
   Atte Mellanen 5 vuotta ago Vastaa

   Vaikkapa oslo, jossa 64km pituinen matka kaupungista kentälle kestää 19min.

   • author avatar
    J.Karppinen 5 vuotta ago Vastaa

    Oslo keskusta-Gardermoen lentoasema juna kestää sentään 30min (maps.google.fi) vuoroväli 20min välein. Matka on maanteitse 49km ja ajo-aika 36min.
    Mielestäni n.30min Hesan keskustasta ei ole paha – ja palvelee samalla Martinlaakson ja pääradan varren asukkaita/yrityksiä – kaikkien lentomatkustajien lisäksi.
    Suureksi eduksi on laskettava myös se, että lentoaseman ympäristön autoliikenne rauhoittuu hieman, kuten myös parkkeeraus. 15miljoonan vuosittaisen matkustajan lisäksi lentoasema-alueella työskentelee reilut satatuhatta työläistä – ja määrä kasvaa! Muistaisin Aviapolis alueen työntekijöiden määrän saavuttavan 300 000 lähivuosina. Jos osa alkaa käyttää junaa – vaikutus on huomattava.

  • author avatar
   Markus-setä 4 vuotta ago Vastaa

   Lontoon Heathrow Express, 12 minuuttia.

 • author avatar
  P. Orvari 5 vuotta ago Vastaa

  Miksi kaupallinen toimija ei rakenna yksityisellä rahoituksella suoraa raideyhteyttä Helsingin ja lentoaseman välille? Todellinen Helsinki-Vantaa Express jossa matkusta maksaisi todellisen lipunhinnan.

  Niin… Eihän se onnistu. Päivän byrokraatit vaativat julkisella rahalla tehtävän suoraa pientä ryhmää palvelevaa pikayhteyttä lentoasemalle, jossa lipun hinta olisi seutulipun viisi euroa. Tämähän on pahempi viritys kuin Kutsuplus! Teiltähän menee koko uskottavuus…

  • author avatar
   Päivän Byrokraatti 5 vuotta ago Vastaa

   Talousihmisten toivoma investointi on keskustatunneli.

   • author avatar
    AirZero 5 vuotta ago Vastaa

    Luonnollisesti, pitäähän sitä päästä mersulla pankkiin.

    • author avatar
     Päivän Byrokraatti 5 vuotta ago Vastaa

     Ja kauppaan ja töihin ja asiakkaalle ja satamaan ja lastentarhaan ja lääkäriin jne. Liikenne koostuu joukosta matkoja, joilla on tarkoitus ja joiden varassa taloutemme pyörii. Tärkeää ei ole sen estäminen, vaan sen saaminen sujuvaksi.

     P.S. myös bemari käy hyvin.

     • author avatar
      Ville Hapuoja 5 vuotta ago

      Toisaalta realismi myös hoitaa sen, että mitä paremmat liikenneyhteydet, sen houkuttelevampi se on ja vaihtoehto ajetaan tukkoon. Eli keskustatunneli todennäköisesti myös siirtää muita vaihtoehtoja käyttäviä oman auton käyttöön, kunnes se on palvelutasoltaan nykyisellä (huonolla) tasolla. Edelleen kannattaisin keskustan ruokkimista järkevällä ja nykyistä tehokkaammalla joukkoliikenteellä.

   • author avatar
    Jaa 5 vuotta ago Vastaa

    ”Talousihmiset” ovat tässä tapauksessa keskustan suuria liikekiinteistöjä omistavat tahot, eli S-ryhmä, Kesko, Stockmann ym. ja heidän äänellään puhuva kauppakamari. Itsehän he eivät toki ole valmiita maksamaan keskustatunnelista senttiäkään, mutta mitäpä Suomessa ei noiden velikultien eteen oltaisi valmiita tekemään.

    • author avatar
     Päivän Byrokraatti 5 vuotta ago Vastaa

     Tämä palsta ei jaksa edes kysyä korporaatioporukan mielipidettä. Talousihmiset tarkoittavat tässä tapauksessa palkintokomitean ja sen lähipiirin yrittäjiä, yritysjohtajia, hallitusammattilaisia ja korkean tason asiantuntijoita. Tunnelin saa puolestamme toteuttaa kokonaan yksityisellä rahalla, samoin kuin useimmat parkkihallit. Me käytämme ja meistä on vain mukavaa, että tunneli pysyy väljänä.

 • author avatar
  Jaa 5 vuotta ago Vastaa

  ”Moni kommentoija moitti, että ei ole oikein verrata kaupallista ja julkista palvelua.”

  Luin facesta kommenttilangan läpi ja tuo on kyllä aika heikko olkiukko. Kyllä blogikirjoituksen hölmöys oli siinä, että jostain ihmeen syystä kuvittelet kyseessä olevan nopea yhteys Helsingin keskustasta lentoasemalle (kuten esim. Finnairin bussi). Lisäksi aika kummallista vedota johonkin hesarin harrastelijatoimittajan laatimaan höpöjuttuun. Parempi blogaus olisi syntynyt kyseiselle artikkelille irvailusta.

  Mitä Kehärataan tulee, niin se rakennettiin ennen kaikkea Kivistön aseman takia. Seuraavaksi Vantaalla keksittiin, että valtiohan saattaisi maksaa viulut, jos rataa jatketaan lentokentälle, jolloin yhteydestä tulee ”valtakunnallinen”. Juuri tämä ”valtakunnallisuus”, joka on lähinnä sanahelinää, on Kehärata-projektin suurin häpeäpilkku. Vantaa vei valtiota kuin pässiä narusta.

  Toinen merkittävä syy, joka puolsi Kehärataa, on nopean poikittaisyhteyden muodostuminen Tikkurilan ja Myyrmäen välille (kyseinen yhteys onkin ollut melko surkealla tolalla). Sitä voi sitten pohtia, onko juuri lentokentän kautta kiertävä junayhteys kaikista tehokkain väline tuon tavoitteen saavuttamiseksi. Joukkoliikennefoorumilla aihetta on pohdittu yli kymmenen vuotta, mutta mitään konsensusta ei ole syntynyt. Siitä vaan lukemaan: http://jlf.fi/f20/126-raideyhteys-helsingin-lentokentalle/

  Joka väittää, että Lentorata vs. Kehärata on päivänselvä keissi, ei ole perehtynyt aiheeseen riittävän syvällisesti.

 • author avatar
  DavidTum 1 kuukausi ago Vastaa

  Archives –
  Click here…

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.