Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

PB: Työntäkää ne innovaatiosetelit työnäytepalveluunne

By | 12.4.2016
3 Comments
 • author avatar
  Aku Ankka 3 vuotta ago Vastaa

  Paumax Oy, liikevaihto 6.000 euroa, liikevoitto 50%, yksi tilinpäätös
  http://www.aina-wireless.com/

  Polarsol, liikevaihto 74.000 euroa, ei yhtään voitollista tilinpäätöstä

  Enevo osaa tuhlata enemmän: 2013 tilikautena liikevoittoPROSENTTI oli miinus kymmennen tuhatta

  TactoTek on nousussa, liikevaihtoa syntyi ekan kerran vuonna 2014, henkilöstömäärä 20 (tukihakemuksia täyttelemässä?)

  Eihän se ole yhtään tyhmä, joka pyytää ja saa, mutta kuka vittu antaa ja kenen rahoista?

 • author avatar
  Roope Ankka 3 vuotta ago Vastaa

  En vaan ymmärrä. Miksi ”työnäytön” pitää olla tämän hankalampaa: ”Terve, mun nimi on Matti Meikäläinen ja mä oon sähköinsinööri. Haluaisin tulla teille töihin ilmaiseksi yhdeksi kuukaudeksi. Jos ette kuukauden jälkeen palkkaa mua niin ei se mitään. Mä saan taitoja virkistettyä ja te saatte kuukauden verran ilmaista jeesiä, kiinnostaako?”

  Nykyjärjestelmässä asia pitää erikseen sopia TE-keskuksen virkanaisen kanssa joka sitten lähettää erilaisia papereita ja lippusia ja lappusia työnantajalle ja työnhakijalle. Jos asiaa ei hoida byrokratuurin kautta työnhakija menettää työmarkkinatukensa. Eihän työnhakija saa tehdä muuta kuin istua kotona ilman virkamiehen lupaa. Auta armias jos olet vaikka seurakunnan iltakerhossa keittämässä kahvia. Tuet peritään takaisin.

  Mitenköhän tämä työnäytteen antaminen eroaa toimivaksi havaitusta palkattomasta harjoittelusta?

  • author avatar
   ObjektivistinBulla 3 vuotta ago Vastaa

   Menee veikkaukseksi, mutta oletan että AY-liittoväen on vaikea hyväksyä tilannetta, jossa täysin ammattitaitoinen, tutkinnot ja työkokemukset lomakkeesta ruksannut työntekijä tulee töihin ”harjoittelijaksi. Ihan eri juttu, jos kyseinen henkilö tuleekin töihin ”innovoimaan”.

   Ehkä työpaikalle ilmestyy 50+ vuotias ihminen paiskimaan töitä ilmaiseksi — siis innovoimaan — todistaakseen potentiaaliselle työnantajalle, että osaa edelleen tehdä töitä. Ehkä hän ei uhanalaisesta työasemastaan johtuen kuitenkaan halua kovin suorasanaisesti innovoida ratkaisuja organisaation ongelmiin.

   Innovointijakson jälkeen häntä ei edelleenkään palkata, koska pelolla johdettuna hänestä ei ole onnistuttu saamaan ulos enempää kuin kenestä tahansa vuokratyöntekijästä. Eikä työnantaja olisi alun perinkään ottanut lisätyöntekijää opettelemaan talon tavoille, jos tälle olisi pitänyt maksaa palkkaakin. Työnantajaa huolestuttaa, että olisi kiusallista vakinaistaa työntekijä puolella palkalla samantasoisia töitä tekevien joukkoon. Vakinaistamisen jälkeen työntekijä saattaisi vielä liittyä liittoonkin ja pyytää palkankorotusta liiton lakimiehen avustamana.

   Todennäköisemmin innovoija onkin 1. tai 2. vuosikurssin korkeakouluopiskelija, jolla ei todellakaan ole alan syvällisiä teoreettisia tietoja ja hioutuneita hiljaisen tiedon taitoja, joista hän oivaltavasti ja tuottavasti yhdistelisi ideoita organisaation tuottavuusloikaksi.

   Eiköhän tälläisen innovoijan panos keskity enemmän tsupparin hommiin toimistolla, ruuhka-apulaisen hommiin myymälässä, tai varaston siivoukseen muun homman puuttuessa. Jos innovoijasta jo alun alkaenkin odotetaan enemmän haittaa kuin hyötyä, hänelle annetaan jokin arkistointiprojekti, jonka onnistuminen tai epäonnistuminen ei erityisemmin vaikuta organisaation toimintaan.

   Tietenkin innovaattorin tulee kirjoittaa 10-15-sivuinen raportti kokouksista, joihin osallistuu innovaattorin lisäksi korkeakoulun edustaja ja työpaikan vastaava. Raportti on välttämätön korkeakoululle, joka tarvitsee propuskan innovaatiosetelin rahastamista varten. Ilman propuskaa ei tule ”hyväksyttyä innovaattoriprojektia”. Ilman hyväksyttyhä innovaattoriprojektia ei innovaatioseteli muutu rahaksi koulutusorganisaation tilille.

   Kampaviinerikinkerien kirjaus propuskaan on tärkeää myös rahanjakajille. Propuskan kautta Suomen valtion harjoittama laaja tuki yhteiskunnan innovaatiotoiminnalle tulee dokumentoiduksi. Virkamiehemme voivat julkisen talouden vaikuttavuutta arvioitaessa todeta, että dokumentoitu toiminta todistaa Suomen olevan maailman innovaatiomyönteisin ja yrittäjyysystävällisin valtio. Valtion rahoittamat, suunnatut innovaatiopanostukset sen todistavat!

   SSS-hallituksemme on viimeaikaisilla päätöksillään selkeyttänyt, että hallituksen tavoittelema ”tuottavuusloikka” tarkoittaa käytännössä yhä tehokkaampaa propuskojen tuottamista.

   Kansalaisina meillä on kaksi vaihtoehtoa: voimme ylläpitää yhä raivoisampaa propuskojen tuotantoa, tai voimme vaatia Suomeen perustuslakituomioistuimen, joka puolestaan tekisi propuskoista tarpeettomia.

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.