22
huhti
2016

PB: Sukeltajien ovela porsaanreikä

Päivän Antibyrokraatti -palkinnon saa joukko pieksämäkeläisiä sukeltajia, jotka löysivät ovelan porsaanreiän päästäkseen sukeltamaan Montolan vedenottamolla.  He tekivät alueelle kaivosvaltauksen, jonka turvin pieni joukko sai sukeltaa louhoksessa kieltopäätöksestä huolimatta.

 

Vaikka sukeltaminen alueella oli muuten kiellettyä, valtauksen tekijät “tutkivat malmia” perustamansa Suomen kaivoshistoriallisen yhdistyksen nimissä.

 

Sukeltaminen oli kielletty, koska louhoksen vettä otettiin juomavedeksi. Kielto ei perustunut mihinkään tieteelliseen seikkaan, vaan ihmisten mielikuviin. Pieksämäen terveysvalvonnan johtaja Merja Voutilaisen mukaan:

 

– Ei vesi sukeltamisesta saastu. Siellä on vettä niin paljon, että sukeltajista huolimatta vesi on puhtaampaa kuin Pieksäjärvessä. Kauhuskenaario on kuitenkin se, että joku sukeltajista hukkuisi, eikä ruumista löydettäisi heti. Vaikka vesi on silti puhdasta, mielikuva on hirveä. Otat hanasta lasin vettä ja mietit samalla, että tässä vedessä se ruumis siellä on.

 

Monia kiusaa myös ajatus siitä, että kalat pissaavat veteen. Asiaan ei ole vielä löydetty täysin ongelmatonta ratkaisua.

 

Nyttemmin kielto on purettu, koska louhosta pidetään enää varavedenottopaikkana, ja paikalla saa sukeltaa ilman kikkaskonstejakin.

 

Kaivosvaltaus oli joka tapauksessa innovatiivinen idea. Kaikkea sitä typpinarkoosissa keksiikin!

 

 

Yle 22.4.2016

Yle 22.4.2016

 

1 vastaus

  1. Virka-Into Pii

    Ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kielto, joka perustuu mielikuviin ja virkamiehen henkilökohtaisiin tunnereaktioihin ja liiasta luppoajasta johtuvien mietintöjen kautta pohdittuihin kauhuskenaarioihin.

    Terveystarkastaja voisi tehdä perinteisen suomalaisen virkamiehen myönnytyksen ja sallia sukeltamisen erityisehdoin. Tämä voisi olla esim. sellainen, että sukeltaja sukeltaa ilma- ja vesitiiviissä puvussa, jolloin hukkumisen jälkeinen hajoamisprosessi tapahtuisi Oiva-järjestelmän hymynaaman edellyttämällä tavalla eristettynä elintarvikkeesta! Puku tulisi tietysti katsastaa joka vuosi verifioidussa puvunkatsastustoimipisteessä.