15
elo
2016

PB: Huoltamoyrittäjä kaipaa takaisin suojatuille markkinoille

 

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa huoltamoyrittäjä Mika Kopsa, joka ajatteli että oman liikeideansa kehittelyn sijasta olisi hyvä idea kiukutella julkisesti ja vaatia takaisin suojattuja markkinoita. Ehkä hänen pitäisi siirtyä taksikuskiksi?

 

Markkinatalous ei todellakaan toimi siten, että tavoitteena ja itsetarkoituksena olisi kaikkien yritysten pysyminen pystyssä. Markkinatalous on jatkuvaa luovaa tuhoa ja tehottomien yritysten korvautumista tehokkaammilla. Siitä syntyy kasvu.

 

Myönnetään, on yksilötasolla epämiellyttävä trendi, että kauppa keskittyy suuriin, persoonattomiin yksiköihin. Mutta sitä asiakkaat näyttävät kuitenkin haluavan. Jos asiakkaat eivät pitäisi Prismassa asioinnista, tyhjää ei olisi Neste Oil Koskiportissa vaan S-kaupan jättiläisliikkeessä.

 

Onneksi markkinatalous ei kuitenkaan koskaan kulje yhtenä joukkona yhteen suuntaan kuten keskusjohtoisissa järjestelmissä. Rinnakkain voi kehittyä useita erilaisia trendejä, eri kuluttajaryhmillä omansa. Myös kivijalkakauppa on tulossa uudestaan muotiin ja laatutietoiset kuluttajat viittaavat kintaalla tuulipukukansan Prismoihin.

 

Kyseisenä yrittäjänä olisin itse alkanut pohtia, voisiko huoltamolla vaikkapa panostaa laatuun. Huoltopalveluiden tarjoaminen olisi alalla ehkä liian vallankumouksellinen idea, mutta olisin tutkinut, voisiko huoltamon yhteydessä toimia esimerkiksi paikkakunnan paras puutarhakauppa. Kyseessähän on kuitenkin Kajaani. Erottumiseen kykenevää ideaa ei siellä tarvitse edes keksiä itse, riittää kun kopioi jostain eläväisemmästä kaupungista.

 

Asiakaskato on sitten muuten yhdys sana.

 

IS 15.8.2016

IS 15.8.2016

 

 

Saatat tykätä myös

PAB: Pitkäripaisen pidemmät aukioloajat ja selvännäkijämme lisätiedot
PB: Antti Palola (STTK): “Jos työ nykykorvauksilla sunnuntaina ei kannata, jääköön tekemättä”
PAB: Suomen hallitus esittää liikeaikalain kumoamista