Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

PB: Myös sakkokertymä noudattaa Lafferin käyrää

By | 4.9.2016
2 Comments
 • author avatar
  ksee 3 vuotta ago Vastaa

  Onpa tässä juuri parhaillaan ulkomailla vuorka-autolla ajellessa tullut ihmeteltyä paikallisia ”sakkorysiä”, joista varoitetaan liikennemerkillä juuri ennen ”rysää”. Itse rysä on käytännössä metrin korkuinen valotaulu, joka ulottuu yli moottoritien samansuuntaisten kaistojen ja, joka asiaan kuuluvasti muistuttaa kuljettajia ylinopeuden uhreista jne. Suureksi hämmästykseksi näytti jopa siltä, että kyseiset rysät oli jopa sijoiteltu liikenteellisesti riskialttiisiin paikkoihin.

  Ei ole tainnut paikallinen valtiovarainministeri oikein ymmärtää kameratolppien todellista tarkoitusta – tokihan ne pitää sijoittaa esim. kehäteillä sillan alle varjoon suoralla tieosuudella, jossa rahastettavat ovat vähiten varuillaan. Tolpan pitää toki olla ulkoisestikin mahdollisimman huomaamaton (kepin nokassa oleva mattaharmaa ämpäri) ja jos laki nyt sattuu vaatimaan jotain varoituksia kameravalvonnasta, niin ne varoitukset on tietysti sijoitettava 10 km ennen rysää jotta mahdollisimman moni ”lisäverovelvollinen” on kerinnyt unohtamaan moiset plakaatit.

 • author avatar
  ObjektivistinBulla 2 vuotta ago Vastaa

  Lafferin käyrä on myös yltänyt käyttäytymisnormien muuttumiseen. Jos ylinopeudesta rangaistaan moraalittomasti, ylinopeutta myös vältellään moraalittomasti. Se näkyy ns. VR-mentaiteettina.

  Sosiaaliset normit ovat raskasliikkeisempiä kuin tekniset normit, jotka puolestaan seuraavat teknisiä innovaatioita.

  Sosiaalisten normien rapautumista harmittelevat yleensä eniten ihmiset, jota ovat ”insinöörilogiikalla” olettaneet keksineensä huomattavan fiksun, nopean ja tehokkaan tavan saavuttaa jokin rajattu, konkreettinen tavoite ja olettaneet sosiaalisten normien pysyvän muuttumattomana.

  Sosiaalisten normien momentum on suuri: kun ne kerran murtuvat, niitä on melko mahdoton vääntää taaksepäin alkuasentoon. Joten kerran juurtunut VR-mentaliteetti ei heti olosuhteiden muututtua terästäydy, vaan vanha momentti vie vielä pitkään vanhaan suuntaan. Siksi Suomessa pidetään edelleen rautaraiteiden rakentamista ”edistyksellisenä joukkoliikennepolitiikkana”, vaikka kehitys on viimeisten vuosikymmenten ajan keskittynyt puhtaalla energialla toimiviin, itseohjautuviin kumipyöräajoneuvoihin.

  Liikennetutkimus on Suomessa insinöörien ja lujan poliittisen uskon kaupunkisuunnittelijoiden temmellyskenttä. Harvemmin meillä suostutaan kuuntelemaan taloustieteilijän tai käyttäytymistieteilijän kannanottoja. Siksi Lafferin käyrällä ei ole väliä suomalaisessa liikennepolitiikassa.

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.