Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

PB: Onko Guggenheim tai taide ylipäätään yhteiskunnan asia?

By | 23.11.2016
4 Comments
 • author avatar
  Susku London 4 vuotta ago Vastaa

  Kun Tony Blair’istä tuli aikoinaan pääministeri, hänen sloganinsa oli ”Cool Britannia”. Sillä hän tarkoitti Britannian asemaa maailmalla kaikenlaisen makean (cool) kulttuurin edustajana ja viejänä maailmalle. Näihin kuuluu mm. musiikki, muoti, taide, arkkitehtuuri, elokuvat, pelit jne. Luovat alat (creative industries) ovat nykyisin 10 miljoonan punnan arvoiset tunnissa Iso-Britannian taloudelle. Kyse ei ole siis mistään pikkurahoista.

  Suomessakin pitäisi keskittyä vaalimaan omaleimaisuutta ja sen brändäystä/kaupallistamista. Guggenheim-keskustelusta on selvinnyt se, että rahaa sekä poliittista tahtoa rahoittamiseen riittää. Isot pojat maailmalta ovat ilmeisesti haistaneet tämän, sekä sen, että Suomi-brändi on kovassa nousukiidossa maailmalla. Olisi todella typerää lähteä sponsoroimaan amerikkalaista taide-säätiötä suomalaisten veronmaksajien rahoilla. Päättäjiltä saattaa puuttua mielikuvitusta ja visioita siihen mitä tuolle arvotontille kannattaisi Guggenheimin sijaan rakennuttaa, joten kannattaisi kuunnella luovilla aloilla työskenteleviä (kotimaisia) tahoja.

  https://www.gov.uk/government/news/creative-industries-worth-almost-10-million-an-hour-to-economy

  http://www.marmai.fi/uutiset/suomi-brandi-on-nyt-kovassa-nousukiidossa-mennaan-eturiviin-keskelle-6600541

  http://sorsafoundation.fi/fi/onko-guggenheimille-vaihtoehtoa/

 • author avatar
  hmo 4 vuotta ago Vastaa

  Mielestäni valtio voi hillitysti tukea taidetta. Sen tuen tulee silti koostua nimenomaan kansanperimän ja kulttuurin vaalimisesta.

  Guggenheim on ulkomaalainen yritys, jossa on näytillä ulkomaalaista taidetta.

 • author avatar
  Anni Halonen 4 vuotta ago Vastaa

  Byrokraatin kannattaisi tutustua valtion budjettiin ja tutkia sieltä miten paljon taidetta siitä rahoitetaan. Voin sen verran auttaa ja säästää vaivaa, että kerron sen olevan 1% verran valtion budjetista ja siitäkin puolet tulee Veikkausvoittovaroista. Tällä rahalla rahoitetaan mm. kuntien taidelaitoksia, kuten museoita, teattereita ja orkestereita. Ne välillisesti hyödyttävät myös kuntien talouselämää ja lisäävät vetovoimaa. Varmasti pääkaupungin turismi olisi vähäisempää ilman Valtion taidemuseota ja kuopiolainen hotelliyrittäjä ja taksikuski kiittää, että joku liikuttaa ihmisiä kauempanakin kasvukeskuksista. Maakuntalaitokset ovat myös tasa-arvoteko kauempana pöhinästä asuvia kohtaan, sillä saavutettavuus kuuluu kaikille. Oikeus kulttuurielämään on muuten kirjattu ihan YK:n ihmisoikeuksiin. Tsekkaa jos et usko https://www.amnesty.fi/tyomme/ihmisoikeudet/ihmisoikeuksien-julistus/

  Apurahojakin maksetaan toki jonkin verran valtion budjetista, mutta niiden osuus on aika pieni ja yksittäisen taiteilijan kk-summa on noin siivojan palkan verran. Sen sijaan yksityiset säätiöt jakavat apurahoja huomattavasti enemmän. Näitä ovat mm. Koneen säätiö, SKR eli Suomen kulttuurirahasto, Alfred Kordelinín säätiö jne. Veronmaksaja ei siis ole näissä apurahan maksajana.
  Ehkäpä faktat mutun sijaan voisivat ohjata keskustelua vähän rakentavampaan suuntaan.

 • author avatar
  Pauliina Mäki 2 kuukautta ago Vastaa

  Nyt oli hämmästyttäviä väitteitä. Taide on aina ollut valtion asia, riippumatta siitä, onko se oikein vai väärin. Renassanssiruhtinaiden rahat olivat peräisin veroista, ja veroilla rakennettiin ja koristettiin kirkot ja linnat. Joka toisesta mainitsemisen arvoisesta hallitsijasta sanotaan, että ”hän tuki taiteita”. Aleksis Kivi ei saanut kaupaksi yhtään mitään, koska kirjoitti suomeksi ja hän eli kokonaan suomalaisen kulttuurin tukemiseksi annetuilla avustuksilla ja kerjäämällä, kunnes aatelisnainen Lönnqvist otti hänet hoiviinsa. En olisi niin varma muistakaan suomalaisista taiteilijoista.

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.