Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

PB: Helsingin kaupungin uudet parkkimittarit

By | 4.12.2016
12 Comments
 • author avatar
  ceteum censeo 3 vuotta ago Vastaa

  ”Niin hyväntahtoiseksi Päivän Byrokraatti ei sentään kaupunkia usko, että pysäköintivirhemaksun voisi pelkän syötetyn tiedon perusteella välttää, jos lippu unohtuu laittaa ikkunalle tai se häviää.”

  Ei varmaan, mutta sakon voi määrätä, jos sormet lipsuvat ja tulee näpyteltyä väärä rekisterinumero. Ja ehkäpä juuri tästä löytyy se villakoiran ydin. Byrokratian lisääminen ei siis ollutkaan itseisarvo, vaan sillä oli käytännöllinen (joskin moraalisesti kyseenalainen) päämäärä.

 • author avatar
  Keijo Reva 3 vuotta ago Vastaa

  Kuinkahan hyvin näihin parkkimittareihin onnistuu esimerkiksi jonkin muun merkkimäärän kuin 2..3 kirjainta + 1..3 numeroa näpyttely, puhumattakaan vaikkapa kyrilisistä kirjaimista. Vapautetaanko ulkomaalaisen auton pysäköijä maksusta, mikäli rekisteritunnuksen syöttäminen ei onnistu?

  • author avatar
   Mr Foo 3 vuotta ago Vastaa

   Luonnollista olisi antaa heille sakko.

 • author avatar
  Tuukka 3 vuotta ago Vastaa

  Käytettävyyden kannalta tulee ihmeteltyä myös sitä, miksi pysäköintiajan valinta perustuu näissä automaateissa kolikkojen arvoihin vaikka maksu tapahtuu kortilla? Luulisi olevan toimivampaa näppäillä pysäköintiaika sen sijaan että klikkaa kolmesti euroa, kerran 50c ja kerran 20c.

 • author avatar
  höm 3 vuotta ago Vastaa

  Autoilijoiden sakottaminen on kyllä tässä maassa niin hyvä tulonlähde, että aina keksitään jotain lisää.

  Milloin aiotaan laskea ylinopeusrajoitus 5%:iin, joka on etenkin pienillä nopeuksilla poliisinkin mukaan mahdoton varmistaa ynnä muuta.

  Sitten ehdotellaan että ajoneuvoveroa laitetaan GPS-seurannan perusteella. Tuostahan voidaan sakottaa myös jälkikäteen kun näkyy minkälaisia matkoja on ajettu missäkin ajassa.

  Eikö helpointa olisi vain laittaa sakkolappu postissa jokaiseen kotiin ja käskeä maksamaan? Lopputulos on aivan sama, eikä aikaa menisi tällaisten mielivaltaisten lakien hieromiseen.

 • author avatar
  Yksityisyys kunniaan 3 vuotta ago Vastaa

  Voiko kaupunki edellyttää autoilijalta mielivaltaisen temppuradan suorittamista pysäköinnin maksamiseksi? Jos parkkimaksu on maksettu mutta rek-no syötetty väärin, niin onko kaupungilla lainmukainen peruste sakottamiseen?

  On kohtuuton autoilijan yksityisyydenloukkaus edellyttää rekisterinumeron syöttämistä parkkimaksun yhteydessä.

  • author avatar
   Yksityisyys kunniaan 3 vuotta ago Vastaa

   Itselleni vastaten, luulenpa että asian voisi viedä hallinto-oikeuteen.

   Laki pysäköinninvalvonnasta (http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110727) toteaa, että
   ”Tämän lain nojalla saadaan määrätä pysäköintivirheestä pysäköintivirhemaksu. Pysäköintivirheitä ovat:

   1) tieliikennelain (267/1981) tai sen nojalla annetun ajoneuvon pysäköintiä tai pysäyttämistä taikka pysäköintikiekon käyttöä koskevan säännöksen tai määräyksen vastainen menettely;”

   Tieliikennelain (http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2011/20110727) 27§ mukaan
   ”Pysäyttäminen ja pysäköinti on kielletty:

   8) jollei maksua ole suoritettu, sellaiselle pysäköintipaikalle tai -alueelle, jonka käyttämisestä on vahvistettu maksu;”

   Olenpa sitä mieltä, että jos maksu on suoritettu, pysäköintivirhemaksua ei voi määrätä vaikka rekisterinumeroa ei olisikaan syötetty oikein. Rekisterinumero sattuu vieläpä olemaan haltijan henkilötieto, jota viranomainen ei voi vaatia tietoonsa ilman nimenomaista lakisääteistä perustetta.

 • author avatar
  Asiasta jotain tietävä 3 vuotta ago Vastaa

  Tässä palkinto menee itseasiassa mielestäni väärään osoitteseen. Tarkoituksena on käsittääkseni helpottaa ensi vuonna käyttöön otettavan pysäköintivalvonta-auton toimintaa. Sillä kun ajetaan pitkin katuja ja tarkastetaan samalla rekisterinumeroista pysäköinnin laillisuus. Tämä ei tietenkään onnistu käyttäen vanhanmallisia mittareita, uusissa sen sijaan homma toimii, koska tuo rekisterinumero pitää syöttää…

 • author avatar
  Autoilija 3 vuotta ago Vastaa

  Vielä 90-luvulla liikkeiden oli pakko hyväksyä käteismaksu. Miten tuo lain kohta on muuttunut? Helsingin tänä vuonna käyttöönottamat uudet maksulipukeautomaatit eivät ota enää lainkaan vastaan käteistä. Miten on mahdollista pakottaa autoilijat maksamaan pysäköinnistä vain maksukortilla tai puhelinliittymän avulla, kun näitä ei ole kaikilla välttämättä käytettävissään ainakaan autossaan aina mukana?

  Helsingin uudet pysäköinninmaksuautomaatit ilmoittavat lisäksi missä mukamas on käytettävissä jossain kilometrien päässä lähin käteismaksuautomaatti. Onko autoilijalla maksuvelvoitetta, jos ilmoitetussa osoitteessa ei ole käteismaksuja hyväksyvää automaattia? Näin on käynyt mm. koko Etu-Töölön alueen.

 • author avatar
  Seikku Kaita 3 vuotta ago Vastaa

  Suosittelen kampanjaa, jossa jokainen pysäköijä merkitsee rekisteritunnukseksi A-1, ihan vain ajansäästön vuoksi.

 • author avatar
  Autoilika 3 vuotta ago Vastaa

  Laki ei käsittääkseni vaadi rekisteritunnusta osana pysäköintimaksua. Itse käytän abc-123 tunnusta niin kauan kunnes saan sakot, jonka jälkeen riitautan sakkoni

 • author avatar
  Lauri Koskinen 7 kuukautta ago Vastaa

  Tulin 400 km päästä oopperaan. Syntyi 10 metrin jono ½ tuntia ennen oopperaa minun vuokseni, kun ei ollut ohjeita 1,2,3,4 jne, miten lipukkeen saa hipaisupankkikortilla laitteesta irtautumaan.

  Kesti kauan, ennen kuin nähtävästi keskellä olevaa selityksetöntä valkoista ympyrää ENSIN painamalla voi aloittaa teksteillä vaihtoehdon Pysäköinti maksamisen. Vahingossa oikea järjestys lopulta kai syntyi, kun seuraavaksi piti ilmoittaa REKISTERInumero.
  Mitä pirua. Se huoli numeron ilman väliviivaa, mutta ei oikeuttanut mitään muuta kuin 0 maksun.

  Sitten jonon periltä alkoi kuulua, löitkö väliviivan rekisterinumeroosi? Niinpä 5 hengen neuvoilla, viimein viimeisetkin 6 minuuttia ennen klo 21 pysäköintiajan loppumista oli ylihintaan maksettu.

  Ajatella, että olisin tullut 15 minuuttia myöhemmin maksua yrittämään. Miten näköpiirissä ainoan mittarin nojalla asioineille muille olisi käynyt?

  Onko ohjelmoijilla ähräyksestään monimutkaistus-tulospalkkio, että keksivät mahdollisimman arvoituksellisia järjestelmiä yksinkertaisista asioista?

  Aivan sama piirre on tulorekisteriuudistuksessa. Työllistäminen tulee vähentymään, kun ei tuntikausia kestävä yrityksen ja erehdyksen menetelmä turhien päivämääränäppäilyjen lisäksi kerta kaikkiaan kannata yrittäjän tulonhankintakiireiden keskellä.

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.