Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

PB: WE Forum ihmettelee, miksi nuoret osaajat karkaavat Suomesta

By | 14.7.2017
6 Comments
 • author avatar
  Nettomaksaja 1 vuosi ago Vastaa

  Kysymys Li Anderssonille: Paljon minun pitäisi maksaa mielestäsi veroja, jotta verotus olisi ”oikeudenmukaista”?

  Itse keksin kolme tapaa määrittää verot, ja niistä jokaisen pystyy perustelemaan oikeudenmukaiseksi. Ja meillä on Suomessa käytössä tuo malli kolme:

  1) kaikki maksaa yhtä paljon – euroina (sama hinta kaikille, sehän olisi oikeudenmukaista? Maitopurkin hintakin on kaupassa kaikille sama, miksi verojen pitäisi olla tässä suhteessa erilaisia?)

  2) kaikki maksaa yhtä ison osuuden tuloistaan veroja – sama veroprosentti kaikille. Lavennetaan saman tien koskemaan niin työtuloa kuin pääomatuloja (tämähän olisi oikeudenmukaista, koska kaikilta viedään suhteessa yhtä paljon tuloista? Oman työn avulla näkyvä lisäansio näkyisi suoraan lompakossa, ja valtionkin kassaan kertyy lisää rahaa aina jos joku onnistuu rikastumaan)

  3) progressiivinen verotus – mitä enemmän tienaat sitä enemmän maksat, niin suhteessa kuin euroinakin
  (tämä on oikeudenmukaista, koska yhteiskunnan hyväosaisten tehtävänä on vetää muuta porukkaa mukanaan. Suomen ~5M kansan osalta tämä tällä hetkellä näyttää koskevan ihan jokaista maailman ääristä tullutta lukutaidotonta elintasoshopparia myöden, jonka erityisosaaminen rajoittuu lähinnä AK-47:n purkamiseen ja kokoamiseen)

  Viimeiset 15v olen tehnyt 50-60 tuntista työviikkoa. Lainat on kohta maksettu ja olen pian velaton mies.

  Jokaisesta lisäeurosta verottaja vie minulta tällä hetkellä kaikki veroluonteiset maksut huomioiden yli puolet. Nykyiseen eläkejärjestelmään en usko. Sieltä en tule saamaan jeniäkään, sillä pyramidilla kun maksetaan omille vanhemmilleni kivat eläkepäivät Espanjassa.

  Miksi en downshiftaisi kun laina on maksettu? Tiputan tulotasoani puoleen, teen max 37,5h/vko töitä. Kiitos progression minulle jäisi silti käteen jää enemmän rahaa kuin nyt lainanlyhennyksen ja verojen jälkeen. Valtiolta jäisi tosin myös lähes 20k€ saamatta.

  Tai vielä parempi: Miksen muuta ulkomaille, tienaa vielä nykyistäkin enemmän ja samalla maksa vähemmän veroja?

  Ihan jokaisen ”tiedostavan punavihreän maailmanparantajan” globaalien sisäisen tuskan helpotushankkeiden rahoittajaksi kun minusta ei ole. Ei riitä rahat, tunnit kalenterissa eikä pinna.

  Eli Li, seuraava VVM Toukon hallituksesta, kuinka paljon ihmisten pitäisi maksaa veroja tuloistaan, jotta systeemi olisi reilu?

  Mitkä olisi Liin reilun verotuksen prosentit seuraavilla tulotasoilla:
  20k€/v?
  30k€/v?
  40k€/v?
  65k€/v?
  80k€/v?
  100k€/v?
  120k€/v?
  150k€/v?
  200k€/v?

  Miten edellä listaamasi veroprosentit vaikuttaisivat valtion verokertymään lyhyellä ja pitkällä aikavälillä? Perustele vastauksesi.

 • author avatar
  Pekkis 1 vuosi ago Vastaa

  Kannattaisi varmaan tutustua näiden maiden, mihin suomalaiset osaajat muuttavat, verotukseen. Saatatte huomata että ei se verotus suomeen verrattuna olekaan niin löysä. Seuraavaksi voittekin kirjoittaa huonon juttunne uudelleen, sillä ideologia paistaa aika vahvasti läpi.

  Näin huonosti perustellun jutun jälkeen alan tosissaan miettimään, että julkiseen koulutukseen ei vieläkään panosteta tarpeeksi. Pakko varmaan nostaa veroja.

  Annan PBlle oman palkintonsa. Nolottaisi.

  • author avatar
   Päivän Byrokraatti 1 vuosi ago Vastaa

   Meistä PB:n kirjoittajista aika moni asuu ”niissä muissa maissa”. Kiitos huolenpidosta.

   • author avatar
    Pekkis 1 vuosi ago Vastaa

    Perustele toki kirjoitustasi, en malta odottaa. Ja niin, suurimmat maat joihin muutetaan taisivat olla vuonna 2016 Ruotsi, Britannia, Yhdysvallat ja Saksa. Vaikka ”aika moni” PBn kirjoittaja lähtikin ehkä veroja pakoon niin epäilen, että tiedätte loppujen taustoja? Britanniassa ja Yhdysvalloissa toki pienempi veroaste, luulen kuitenkin englannin kielen olevan suurempi tekijä.

    • author avatar
     Tuhlaajapoika 1 vuosi ago Vastaa

     Hei, ,Pekkis en tässä nyt oikein ymmärrä mitä haet takaa? Siis myönnät, että verotus on alhaisempi (huomattavasti), mutta se ei ole niin löysä? Tietysti kielitaito vaikuttaa minne voit muuttaa ja meidän pahainen ”pakko”ruotsi rajoittaa mitä kieliä ihmiset voivat realistisesti edes osata.

     Monessa maassa mihin suomalaiset suuntaavat tulotaso on suurempi, mahdollisuudet paremmat, verotus alhaisempi, HINTATASO (tämä on se tärkeä) on huomattavasti pienempi melkein jokaisessa muussa maassa ja sitten en palvelut saat melkein joka asiaan kohtuu hintaisen palvelun, oli se sitten kotiin toimitus tai siivous.
     Onko näissä maissa sitten miinuksensa, kyllä, voisin luetella vaikka kuin monta, mutta asuisinko paremman ilmaston maassa, jossa tienaan enemmän, maksan vähemmän veroja ja saan vielä ostettua enemmän? Niinpä, sitten voi jäädä kaipaamaan vaan hyvän makuista vettä, saunaa, kaverit&sukulaiset ja ehkä kulttuuria mihin on kasvanut.

 • author avatar
  Pekkis 1 vuosi ago Vastaa

  Kaikki mitä sanoit on totta, mutta erikseen eri paikoissa, kuvaamaasi kaupunkia ehkä lähin on berliini tai muu saksalainen kaupunki. WEF:n mukaan suomalaiset osaajat(!) muuttavat Eurooppalaisiin pääkaupunkeihin eli berliiniin amsterdamiin jne. Toki myös britteihin ja jenkkeihin, mutta eivät nousseet WEFn jutussa sen suuremmin esille. Euroopassa mahdollisuudet ovat paremmat kuin suomessa, tulotaso ei ole suomeen verrattuna kovin erilainen ja kaupungista riippuen, ei myöskään hintataso. Verot näissä maissa eivät juuri eroa suomesta. Mikä oli siis pointti PBn jutussa? Ei ainakaan se että muualla nyt on paremmat työmarkkinat.

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.