Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

PB: Sanni Grahn-Laasonen rakentaa koulutusjärjestelmää kympin tytöille

By | 2.9.2017
13 Comments
 • author avatar
  Vlei 1 vuosi ago Vastaa

  Byrokraateilla menee nyt kyllä asiat sekaisin.

  Pääsykokeet eivät mittauta motivaatiota millaan tavalla, väittäisin jopa, että asia on hieman päinvastoin. Jos pääsykokeista luovutaan, pitää vapauttaa YO-kokeen uusiminen, eikä ongelmaa sitten ole. Kaksi osaamista mittaavaa koetta on julkisten varojen tuhlaamista.

  Sitäpaitsi, ehkä pääsykokeissa menestyneen nuoren tilalla tulisi olla se kympin tyttö. Heikki Pursiainen kirjoitti aiheesta hyvin

  Skarppia nyt näiden kanssa.

  • author avatar
   Päivän Byrokraatti 1 vuosi ago Vastaa

   Pursiaisen kirjoitus ’kympin tytöistä’ on muuten mielestämme yksi huonoimmista ja oudoimmista kannanotoista, mitä Libera on koskaan tehnyt. Ja mitä motivaation mittaamiseen tulee, niin kerron esimerkiksi omasta kokemuksestani, että pääsykokeessa tarvitun sivumäärän pänttääminen ei olisi ikinä onnistunut, mikäli motivaatio päästä opiskelemaan kyseistä alaa ei olisi ollut kunnossa. Omalla alallani pääsykoe mittasi myös juuri sitä mitä pitikin, eli kykyä valtavan tietomäärän omaksumiseen ja sen käsittelyyn analyyttisesti.

   • author avatar
    Vlei 1 vuosi ago Vastaa

    Tyylipisteitä ei ehkä jaella, mutta kyllä hän on minusta oikeassa, kuten myös VATTin tutkijan kirjoitus aiheesta on.

    • author avatar
     nlo 1 vuosi ago Vastaa

     Pursiaisen kannanotto oli tosiaan hämmentävä. Missään vaiheessa hän ei myöskään ottanut sanallakaan kantaa siihen ainoaan tarvittavaan kannanoton kumoavaan vasta-argumenttiin, eli siihen, että mikäs kympin tyttö se on joka ei pääsykokeissa pärjää?

     Onko meillä tosiaan sellainen yhteiskunnallinen ongelma että kympin tytöt eivät pääse opiskelemaan koska hulttiopojat vie niiltä heidän ansaitsemansa opiskelupaikat paremmalla koulumenestyksellä?

     Jätän muille kommentoijille arvuuteltavaksi ylläolevaa paradoksaalista väitettä.

 • author avatar
  Vlei 1 vuosi ago Vastaa

  Pääsykokeisiin sisältyy myös negatiivisia kannustimia. Kuvittele tilanne, jossa henkilöä kiinnostaa vaikkapa tuta tai kauppakorkea. Henkilö järkeilee, että toiselle (siis sille, joka kiinnostaa vähemmän) pääsy on helpompaa, eikä kahteen kokeeseen valmistautuminen ole tehokasta. Pääsykokeet ohjaavat henkilöä tällöin hakemaan alalle, jolle sisäänpääsy on varmempaa.

 • author avatar
  Rainer Bergman 1 vuosi ago Vastaa

  Miksi Neuvostokomitea sanelee miten korkeakoulut valitsevat oppilaansa? Eikö se ole korkeakoulujen asia päättää mikä on heille parasta, sitä kautta että he tekevät ratkaisut joita ihmiset arvostavat eniten jotta status ja haluttavuus nousee? Ai niin, vapaa maailma vapaine korkeakouluineen ja markkinatalous ei koske Neuvosto-Suomea…

 • author avatar
  Veijo Hoikka 1 vuosi ago Vastaa

  ”Tavoitteena on kokonaan luopua ennakkovalmistautumista ja ulkolukua vaativista pääsykokeista, …”
  Medisiinaa aikoinaan opiskelleena (valmistuneena myös) voin sanoa tuohon, että jos ei ole valmiutta ennakkovalmistautumiseen ja ulkolukuun pyrkiessään opiskelemaan, on parempi siirtyä suoraan politiikkaan tai ”toimittajaksi”.

  • author avatar
   ceterum censeo 1 vuosi ago Vastaa

   Minäkin muista muutaman luokkatoverin, jolla oli paljon mielipiteitä, vähän solidia tietoia ja vielä vähemmän kykyä loogiseen päättelyyn. No, toimittajahan hänestä tuli, jopa varsin tunnettu sellainen.

 • author avatar
  rami 1 vuosi ago Vastaa

  Numeroarvosteluista luovutaan tietty siksi, ettei tulisi todistetuksi eräiden alhaisen älykkyyden ja keskittymiskyvyn omaavien ”kansanryhmien” ominaisluonnetta.

 • author avatar
  ceterum censeo 1 vuosi ago Vastaa

  Järjestelmä on aukoton. Suurin osa opettajista on naisia. He ymmärtävät paremmin tyttöjen käytöstä ja antavat heille parempia numeroita. Korkeakouluihin valitaan näiden numeroiden perusteella. Objektiivinen osaamisen mittaus ei pääse häiritsemään suosikkijärjestelmää missään vaiheessa.

 • author avatar
  Mika Kylänen 1 vuosi ago Vastaa

  ”Huonosti koulussa menestyneet eivät enää saa elämässään toista mahdollisuutta, eivätkä pääse pääsykokeessa osoittamaan myöhään löytynyttä motivaatiotaan ja oppimiskykyään” – Onneksi on PAL, http://www.lamk.fi/palvelualalle. School’s out! Yhteishaku 6.9.->

 • author avatar

  Eniten vituttaa kuinka ”lukiolaisten liitto” eli se pahin 1% nörteistä edustaa uutisoinnissa Suomen lukiolaisia. Yllättäen ihminen jota kiinnostaa 16-vuotiaana koulu niin paljon että urheiluharrastusten tai sosiaalisyen aktiviteettien sijaan uhraa vapaa-aikaansa ylimääräiselle koulutoiminnalle haluaa myös lukioarvosanoille enemmän painoarvoa.

  Kukaan ystäväpiiristäni ei päässyt suoraan lukiosta yliopistoon, mutta sinne (tai AMK:hon) kaikki lopulta päätyivät ja valmistuttuaan hyväpalkkaisiin töihin. Mikä tässä on niin väärin? Kellään ei olisi ollut mitään asiaa Helsingin oikikseen tai kauppikseen lukioarvosanoilla mutta onneksi Suomessa oli järjestelmä missä pystyit pänttäämään oikeasti jatko-opiskeluun relevanttia informaatiota ja päästä tietämyksellä sisään ilman että joku 15-vuotiaana saatu ruotsin arvosana toimi riippakivenä parikymppiselle vasta kutsumuksensa löytäneelle.

 • author avatar
  Tuhlaajapoika 1 vuosi ago Vastaa

  Moni järkevä opettaja pitää näitä uudistuksia aivan älyttöminä, miettikääpä sitä, että muutamassa testikoulussa ei ole edes luokkia vaan lapset kävelevät siellä opettelemassa vähän mitä haluavat ja opettajien pitää kannustaa eikä ”pitää kuria”.

  Mietin tässä omaa ja monen muun kaverin todistusta niin olisi yliopistot jääneet käymättä ja vaikka moni on saavuttanut enemmän kuin yksikään ”kympin tyttö” niin yliopistoissa kuin urallaan.

  Pehmeät hölö arvot ovat ottamassa täysin vallan Suomen järjestelmä on jo nyt liian feminiininen.

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.