Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

PB: Palkkaa ei määritä ay-teatteri tai mielipiteet, vaan työn arvo työnantajalle ja asiakkaalle

By | 13.2.2018
4 Comments
 • author avatar
  Laissez-faire 2 vuotta ago Vastaa

  Otsikossa on virhe: asiakkaat eivät maksa työn arvosta (marxilainen teoria) vaan työn tuotoksesta.

  • author avatar
   Päivän Byrokraatti 2 vuotta ago Vastaa

   Erittäin totta! Muotoillaan asia näin; meillä ja Marxilla on hieman eri käsitys siitä, miten työn arvo määräytyy. :)

  • author avatar
   ceterum censeo 2 vuotta ago Vastaa

   Tämä voidaan myös esittää muodossa ”palkan maksaa asiakas”. Jos asiakas ei katso tuotetta tai palvelua hinnan arvoiseksi, hän ei maksa ja silloin näppejään jäävät nuolemaan niin firma kuin duunarikin. Duunari voi tietysti ajatella, että firma vie liikaa välistä, mutta siihen on yksinkertinen ratkaisu, duunarin täytyy perustaa firma ja ruveta yrittäjäksi. Toisaalta, firma voi todellakin vetää liikaa välistä, mutta silloin duunari voi hakeutua paremmin maksavaan firmaan, ellei halua perustaa omaa.

   Jostakin kumman syystä nämä palkkakeskustelut harvoin etenevät siltä tahtoo-tahtoo tasolta edes sinne asti, että funtsittaisiin, mikä on oikea, kohtuullinen ja mahdollinen palkkataso. Toki niitäkin asioita työmarkkinapöytien taustaselvityksissä puidaan, mutta julkiseen keskusteluun ne harvoin pääsevät. Niinpä niissä neuvotteluissa sitten hirttäydytään niihin populistisiin vaatimuksiin ja odotuksiin, joita on ensin itse lietsottu.

   • author avatar
    Päivän Byrokraatti 2 vuotta ago Vastaa

    Naulan kantaan. Tämä logiikka toimii myös niin, että mitä vähemmän talouden toimintaa hidastetaan verotuksella, sitä liukkaammat ovat työmarkkinat ja sitä kovempi kilpailu on työvoimasta. Ja kun työvoimasta on kilpailua, työntekijät kilpailuttavat työnantajia ja vaihtavat helposti parempaan työhön.

    Jostain syystä vasemmisto silti preferoi mallia, jossa työn tarjontaa ehkäistään haittaverotuksella ja työttömät elävät valtion almujen varassa. Herää epäilys, että näin syntyvällä poliittisella vallalla olisi jotain tekemistä asian kanssa?

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.