Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

PB: Suomen apteekkijärjestelmä sortaa vanhuksia ja eriarvostaa köyhiä & kipeitä

By | 7.4.2018
3 Comments
 • author avatar
  Juhani Nyström 2 vuotta ago Vastaa

  No jo oli joutava juttu. Apteekkitoiminta on liiketoimintaa ja lailla säädelty sen mukaisesti. Mikä kateuden henki tällaisen kaunakirjoituksen saakaan aikaan. Ihmisten ostokäyttäytyminen on muuttunut ostoskeskusten vuoksi, siksi niihin S- ja K-kauppakeskukset hakevat apteekkeja ja viinakauppoja, ja nämä myös haluavat asiakasvirtojen luokse. Kirjoituksenne vetöaa kateuteen ja kaunaisuuteen. Joutavaa. – En ole apteekkari enkä koskaan ollutkaan.

  • author avatar
   Dennis P Trump 2 vuotta ago Vastaa

   Hetkinen millä tavalla se on kateutta, että PB haluaa vapauttaa apteekkitoiminnan? Ymmärräsitkö kirjoituksesta miten apteekit toimivat?
   Se että jollekin valikoidulle jengille on annettu lupa suoraan painaa rahaa on järjetön, on monia asioita mitä ei tässä maassa pysty järjellä selittämään, isot AY-liikkeet, pakkoruotsi, taksilait, apteekkiluvat ja alko ovat muutamia hyviä esimerkkejä. Voit selittää ne ”mutulla” mutta et juuri järjellä.

   Ps. Se ”lääketurvallisuus” on juuri mutua mistä ei ole mitään näyttöä

  • author avatar
   Haerski 2 vuotta ago Vastaa

   Onhan tämä lupakäytäntö täysin järjetön yhtälö: Fimea ylhäältä käsin määrittelee alueet, joilla apteekki saa toimia ja x määrän lupia per alue ja asettaa nämä luvat ”vapaaseen hakuun”, jossa ansioitunein hakija saa kyseisen luvan itselleen. Fimea siis käytännössä toimii kuin mafia, mutta sillä erotuksella, että tällä toiminnalla on lain suoja ja turva.

   Systeemiä perustellaan lääketurvallisuudella ja laajan apteekkiverkoston turvaamisella. En vain oikein näe miksi lääketurvallisuus vaatii nimenomaan kiinteän Fimean määrittelemän määrän lupia. Voin sanoa tasan satavarmasti, että Suomessa on enemmän apteekkarin virkaan päteviä proviisoreita, kuin se vähän päälle 600, joille Fimea luvan myöntää. Ei ole olemassa mitään perustetta sille, miksi apteekkilupa ei voisi olla vapaasti kaikkien haettavissa ja se voitaisiin suoraan myöntää jokaiselle pätevyytensä osoittavalle henkilölle. Ainut riski mitä tästä seuraisi olisi se, että Fimean suojeluun tottunut vanhan kaartin apteekkarikunta saattaa joutua ulos bisneksestä, kun yllättäen alalle rynniikin joukko uusia yrittäjiä uusine parempine ideoineen.

   Apteekkiverkoston laajuuden turvaaminen taas perustuu varmaan sellaiseen hassuun kuvitelmaan, että kun verkostoa rajoitetaan, niin olemassa oleville apteekeille turvataan kysyntä ja siten olemassaolo. Tämä kuulostaisi teoriassa ihan hyvältä, jos se ei kuulostaisi niin markkinoiden manipuloimiselta. Fakta kuitenkin on, että apteekkari on jopa kaikkein syrjäisimmällä paikkakunnalla melkein poikkuksetta kylän varakkain henkilö. Ihan turha tulla siis väittämään, että apteekkitoiminta ei muka kestä kilpailua. Verkoston laajuutta ja lääkkeiden saatavuutta haja-asutusalueilla ei taas edistä millään tavalla se, että pelkästään verkossa toimivat apteekit on Suomessa lailla kielletty. Verkkoapteekillakin pitää siis olla aina luvanvarainen alueeseen sidottu toimipiste, jolloin ”haitallista kilpailua” ei pääse tältäkään suunnalta syntymään.

   Tavallisen kansan on ihan syytäkin kyseenalaistaa järjestely, jossa vapaan kilpailun sijaan määritellään yrityksille omat turfit, joille muilla ei ole asiaa. Mahdollista vain apteekkaripiireissä… ja järjestäytyneessä rikollisuudessa.

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.