Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

Energia-sarja, osa 2: Saamasi säteily on lähes kokonaan peräisin luonnosta

By | 8.4.2018
6 Comments
 • author avatar
  Ronja K. 2 vuotta ago Vastaa

  Mistä ympyräkaavion tiedot on otettu? Entäpä kännyköiden ja muun tietotekniikan säteily?

  • author avatar
   Päivän Byrokraatti 2 vuotta ago Vastaa

   Ympyräkaavion luvut ovat säteilyturvakeskuksen käyttämiä: http://www.stuk.fi/aiheet/mita-sateily-on/ihmisen-radioaktiivisuus/suomalaisen-keskimaarainen-sateilyannos

   Elektronisten laitteiden kuten kännyköiden tai WLAN-verkkojen lähettämä radiotaajuuksien säteily, saati sitten tietokoneiden tai muun elektroniikan luoma sähkömagneettinen kenttä eivät kuulu tämän energiantuotantoon keskittyvän juttusarjan piiriin. Lyhyesti kuitenkin sen verran, että niissä ei kyse ole ionisoivasta vaan ionisoimattomasta säteilystä, eikä tiedossani ole luotettavaa tutkimusta, joka osoittaisi niille altistumisella olevan terveysvaikutuksia. Yhden varman vaikutuksen kuitenkin tiedän. Jos läppäriä pitää sylissään, siitä lähtevä infrapunasäteily takuuvarmasti lämmittää kupeitasi!

 • author avatar
  Ronja K. 2 vuotta ago Vastaa

  Kiitos täsmennyksestä! Kännyköillä on varmasti terveysvaikutuksia, mutta niitä ei ole vaan vielä ehditty paljoa tutkia. Varmasti kännykkäfirmat ovat myös tutkimusta jarruttaneet.

  • author avatar
   Päivän Byrokraatti 2 vuotta ago Vastaa

   Turha olla noin skeptinen. Kyllä matkapuhelimien terveysvaikutuksia on tutkittu paljonkin. Se tiedetään varmuudella, että kännyköiden radioaallot lämmittävät korvalla ollessaan kudosta muutaman millimetrin syvyyteen, mutta sitä onko tuolla terveysvaikutuksia, ei ole toistaiseksi varmistettu. Jos haluat pelata varman päälle, käytä hands-freetä tai kaiutinta. Itse en ole asiasta huolissani.

   WLAN-kenttien tai muiden sähkömagneettisten kenttien pelkääminen on sen sijaan silkkaa hörhöilyä. Niiden energiaintensiteetti on niin matala, että ei ole mitään vaikutusmekanismia, jolla niistä voisi olla edes teoriassa haittaa.

 • author avatar
  CHRL 2 vuotta ago Vastaa

  Juurikin noin. Sanoihin kätkeytyvä pelko. Tein joskus uteliaisuutttani sanoilla isotooppi, säteily ja atomi tutkimusta perhepiirissä. Noilla oli ”paha kaiku”. Mietin mistä se voisi johtua. Uutisoinnissa noita sanoja käytetään, kun puhutaan ydinenergiasta ja silloinkin lähinnä onnettomuuksista. Eikä koulussa taideta fysiikan tunneillla olla hereillä, mitä noihin termeihin kätkeytyy. Atomillaha tarkoitetaan oikeasti kaikkea fyysisesti havaittavaa ympärillämme, niitä pieniä rakennuspalikoita joista me kaikki koostumme. Isotoopit taas ovat aineen perusmuodoista hieman poikkeavia. Pelkäisikö joku yhtä veden isotooppia (kutsutaan raskaaksi vedeksi)? Tuskin. Raskasmetallit taas ovat pelottavia, koska ne kertyvät silakoihin ja omaan elimistöön. Kadmium tai beryllium kuulostavat tosi pahalta. Ovathan ne vierasperäisiä sanojakin. Säteily on paha. Radioaalto on hyvä. Sama asia kuitenkin. Lämpö on hyvä infrapunasäteily aiheuttaa epäilystä, olisiko se vaarallista. Sama asia sekin. Termodynamiikka kalskahtaa negatiiviselta. Energian häviämättömyys, liekö se kummittelun faktisena mahdollistajana.

  Mikroaalto on ilman muuta paha. Sehän saa veden ja rasvan atomit värähtelemään. Radioaalto on hyvä, koska sieltä tulee musiikkia ja puhetta. Taustäsäteily…kuulostaa vaaralliselta. Se pitää säätää poistettavaksi lailla. Kosminen säteily. Taivas putoaa niskaan. Maan magneettikenttä. Kääk. Olikos se hyvä vai huono asia olla? Alfa, beta, gamma…Hulk hirviö. Ja sitten vanha kunnon ultraviolettisäteily, mutta silläkin oli jotain viearasperäisiä kirjaimia kuten B ja C.

  Onneksi näkyvän valon aallonpituuksille ei ole löydetty demonisia piirteitä (paitisi krapula-aamun kuvajainen peilissä).

 • author avatar
  Jussi Ollila 2 vuotta ago Vastaa

  Tämä sarja alkoi hyvin, mielenkiintoisia juttuja. Koska tulee jatkoa?

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.