Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

Päivän Byrokraatti kertoo, miten hankkia tietokone

By | 16.5.2018
31 Comments
 • author avatar
  Jukka Keskinen 1 viikko ago Vastaa

  Tietokoneen kiintolevy on useimmiten ongelma kohta. Sitä eivät varsinkaan yritykset anna kiertoon. Sitten ollaankin ongelmassa, kun koneen mukana ei tule käyttöjärjestelmää ja monella ei ole sitä osaamista asentaa uusi kiintolevy (n. 80€) ja tarvittavat ohjelmistot siihen.
  Jatkossa on myös välttämätöntä olla nettiyhteys, eikä se ole ilmaista, vaan merkittävä kuluerä kuukausittain.

  • author avatar
   Haerski 1 viikko ago Vastaa

   Yritysten käyttämissä pakettikoneissa on melkein poikkeuksetta mukana kulkeva OEM-käyttöjärjestelmälisenssi. Nykypäivän digilisenssien aikana ei useimmiten tarvitse edes huolehtia onko tuotetunnus tallella, koska digilisenssi tunnistaa koneen ja aktivoituu automaattisesti netin kautta. Ikävää, kun nykytekniikan helppous tekee oman laiskuuden perustelusta niin saamarin vaikeaa.

   En voi toki puhua kaikkien yritysten puolesta, mutta kuulostaa myös aika erikoiselta, että jossain oltaisiin noin tarkkoja vanhojen kiintolevyjen käsittelyssä. Nykyään lähes poikkeuksetta kaikki yrityssalaisuudeksi luettava tieto sijaitsee pelkästään yrityksen keskuspalvelimilla ja henkilökohtaisilla koneilla vain otetaan yhteyttä tähän palvelimeen. Näin yksittäiset koneet, eivät sisällä mitään arkaluontoista ja niiden kiintolevyt ovat täysin vapaata riistaa. Pelkkään kiintolevyn tyhjennykseen ja käyttiksen uudelleenasennukseen on taas Windowsissa itsessään sisäänrakennetut työkalut, joita osaa kuka tahansa käyttää.

   • author avatar
    FutuDrama 7 päivää ago Vastaa

    Jos olet asioista niin hyvin perillä, kuin viestisi antaa ymmärtää, niin tiedät että puhut puutaheinää. Yksikään itseään tai asiakkaitaan arvostava yritys ei anna tietokoneitaan eteenpäin ennen kuin kiintolevy on joko fyysisesti tuhottu, demagnetisoitu (ei toimi SSD:n kanssa) tai vähintään useita kertoja ylikirjoitettu (wiping).

    • author avatar
     Haerski 6 päivää ago Vastaa

     En ole sanonut olevani asiasta perillä. Kuulostaa vaan erikoiselta, jos käytäntö todellakin on se, että käytettyjen koneiden kiintolevyt menee pääsääntöisesti silppuriin. Ymmärrän tämän jossain Nokialla, mutta Nokia ja kumppanit ovatkin vain jäävuoren huippu. Jonkun tavallisen keskitason tai pienen yrityksen tietoihin tuskin kohdistuu niin suurta kiinnostusta, että asiassa kannattaisi olla ylineuroottinen.

     Sen toki myönnän, että perusteellinen tyhjennys ylikirjoituksineen koneille kannattaa aina tehdä, varsinkin jos vastaanottaja on joku entuudestaan tuntematon. Se nyt on standarditoimenpide myös kun myyt kotikoneen. Tähän ei tosin löydy Windowsista valmista työkalua, toisin kuin aikaisemmassa kommentissani sanoin.

  • author avatar
   Hillomies 1 päivä ago Vastaa

   Itse olen ollut opintoihin liittyen palkattomassa harjoittelussa yrityksessä, jossa tehtäviäni oli mm. fyysisesti tuhota täysin käyttökelpoisia kiintolevyjä. Käyttökelpoiset keskusyksiköt ja näytöt menivät myös ”kaatopaikalle” esimiehen mukaan, toivottavasti todellisuudessa edes SERriin sulatettavaksi.

   Oppilaitoksessa myös vesi kielellä katselin poistettavien laitteiden kuormia, mutta missään nimessä niitä ei voitu antaa hyötykäyttöön kenellekään.

   Oli tämä minustakin vaan maalaispoikana aika erikoista, mutta juuri näitä tärkeitä työelämän käytäntöjä olikin tarkoitus oppia…

 • author avatar
  Haerski 1 viikko ago Vastaa

  Odottelinkin milloin Byrokraatti tarttuu tähän aiheeseen.

  Ensimmäinen asia, mikä koko revohkassa pisti silmään on se, miksi ihmeessä pitkäaikaistyöttömyydestä keskustelemaan on kaivettu henkilö, joka on omasta ja ainakin jonkun lääkärinkin mielestä työkyvytön? Mitä sisältöä keskusteluun voi tuoda ihminen, joka on jo päättänyt, ettei aio hakea työtä, vaan haluaa oleskelupaperit Kelalta? Tikkasen vastapäätä olisi pitänyt istua joku työkyvyn arviointiin erikoistunut lääkäri, eikä poliitikko, jolla ei ole mitään lääketieteellistä asiantuntemusta. Koskelle kuuluu kyllä pyyhkeet siitä, että ylipäätään lähti tällaiseen ilmiselvään vasemmiston väijytykseen mukaan.

  Nyt Koskea leimataan mediassa kunnon telaketjuoikeistolaiseksi, joka ei kannata hyvinvointivaltiota. Siis mitä? Radikaalein hyvinvointivaltiota koskeva pointti Koskelta taisi olla sosiaalitukijärjestelmän uudistaminen ymmärtääkseni jonkinlaisella perustulomallilla ja Tikkanen oli itse tasan samoilla linjoilla. Mikä tässä uhkaa hyvinvointivaltiota? Mikä edes on hyvinvointivaltio? Elämmekö tällä hetkellä sellaisessa, jos kerran köyhillä on täällä niin paha olla? Onko vasemmiston päässä hitustakaan logiikkaa vai pelkkää 100-prosenttista sahanpurua?

  No, lopputulos kuitenkin se, että media haistoi veren ja päätti vetää Kosken oikein näyttävästi kölin ali. Ei ihme, että avoin ja rehellinen keskustelu ei ole muodissa, kun media on näin pahasti vinoutunut vasemmalle. Totisesti toivon, että ihmiset alkavat nähdä tällaisen ilveilyn läpi ja osaavat tehdä omat johtopäätöksensä. Lienee tosin turha toivo, kun alkuperäinen ja mielestäni erittäin maltillinen video on jo hukkunut miljoonan siitä kirjoitetun lööpin alle. Eihän alkuperäistä keskustelua tarvitse kenenkään enää katsoa, kun media on jo kertonut mitä mieltä Koski OIKEASTI on.

  Taas uusi masentava päivä Suomen päivän politiikassa.

  • author avatar
   Hoki 7 päivää ago Vastaa

   Se on itseasiassa vasemmisto joka vastustaa perustulomallia, sehän on huomattavasti halvempi kuin nykyjärjestelmä, saa monet tekemään pätkätöitä ja ehkä siitä varsinaisiin töihin, mutta jokatapauksessa raha kiertää ilman massiivista byrokratia koneistoa.

   Vasemmisto ei tykkää perustulosta, koska se karsii byrokratiaa ja asettaa yksilölle vastuut, sinä päätät miten rahasi käytät jos tarvitset lisää niin pitää tehdä jotain duunia, mikä lisäisi esimerkiksi kuljetus yms. palveluita.

 • author avatar
  ... 1 viikko ago Vastaa

  Niin…sillä tietokoneellakaan ei tosin juuri mitään tee ellei ole varaa maksaa nettiliittymää – Eikä sitä saa mistään roskalavalta tms.En tosin katsonut kyseistä ohjelmaa joten en tiedä asiasta sen tarkemmin mutta olettaisin että ellei ole varaa jonkinlaista käytettyä romua hankkia tuskin on varaa maksaa sitä liittymääkään sitten?

  • author avatar
   Haerski 1 viikko ago Vastaa

   Telian halvin mobiilinettiliittymä 7 €/kk. Ei tässä ehkä ihan millekään gigan valokuitulaajakaistalle ole tarvetta? Puhelin löytynee taloudesta, jolloin edes mitään mokkulaa tms. ei tarvita. Tikkanen tosin kertoi, että hänellä oli tietokone puoli vuotta aikaisemmin, kunnes se meni rikki, eli laitteet luultavasti on kyllä olemassa ja myös taloudessa ilmiselvästi varaa liittymälle. Suosittelisin myös Tikasen tapauksessa ottamaan yhteyttä taloyhtiöön ja kysymään löytyykö talosta yhtiölaajakaistaa, joka siis sisältyy jo jokaisen asukkaan vuokraan/vastikkeeseen. Taloyhtiöratkaisut ovat jo yllättävän yleisiä, eikä niitä välttämättä mainosteta, jos asukas ei itse ota asiasta selvää.

   Näissä kommenteissa tulee taas esiin jo blogissa esitetty asenne, jossa ollaan kärkkäämpiä perustelemaan miksi Tikkanen ON KYKENEMÄTÖN suoriutumaan tällaisesta elämäänsä helpottavasta hankinnasta, eikä pyritä löytämään ongelmiin aitoja ratkaisuja. Mitä tällaisella saavutetaan?

   Mummo on kumollaan ojassa, mutta voi voi mitä voisimme hänen hyväkseen tehdä? Kutsutaan Yle paikalle kuvaamaan ja syytetään hallitusta, kun eivät tule jo nostamaan tätä ylös?

 • author avatar
  Heikki 1 viikko ago Vastaa

  Olisikos Päivän Antibyrokraatti-palkinto Susanna Koskelle, ja päivän Byrokraatti -palkinto Tikkaselle paikallaan ? Tuosta Tikkasestahan näkee päällepäin, että hän on täysin työkykyinen ja pystyy kyllä tekemään vaikka etätöitä kotona. Koski sensijaan puhuu ihan täyttä asiaa, ja annan kaiken sympatian hänelle, enkä suinkaan Tikkaselle.

  Sen sijaan Päivän Byrokraatille sapiskaa siitä , että kirjoituksenne perusteella teidän mielestä on oikein elää toimeentulo-tuen varassa tehden samalla töitä. Kirjoitatte että ”Työtä ei myöskään tarvitse tehdä kovin montaa tuntia kuukaudessa ennen kuin 300 euron suojaosa on tienattu, joten osa-aikainen etätyö mahdollistaisi myös työskentelyn kunnon asettamissa rajoissa”. Tuon perusteella teidän mielestä on siis oikein että Tikkanen nostaa samalla toimeentulo tukea kun tekee töitä ?! Jos Tikkanen pystyy tekemäänedes sitä osa-aikaista etätyötä, niin mihin ihmeseen hän enää tarvitsee tt-tukea, kun hänhän voisi elättää itsensä niillä etätöillä ?
  Kirjoitatte myös, että ”10) Kysy sittenkin sitä konetta toimeentulotuella. Pyyntö saattaa kuin saattaakin mennä läpi.” Te siis kannustatte hyödyntämään muiden veronmaksajien varoja, mikä on täysin väärin !

  Herranen aika, jos pystyy tekemään töitä ei silloin ole edes mitään tarvetta nostaa yhteiskunnan tukia ! Jos rahat ei riitä, sitten ottaa vaikka pikavippejä tai lainaa kavereilta, mutta ei herran isä kenenkään tule nostaa yhteiskunnan tukia elättääkseen itsensä, etenkään jos tekee samalla töitä !!!

  • author avatar
   Päivän Byrokraatti 1 viikko ago Vastaa

   On liian pitkälle vietyä tulkintaa, että asia olisi PB:n mielestä oikein. Ennemminkin niin, että mieluummin yhdessä kirjoituksessa käsittelemme yhtä ongelmaa… Järjestelmän väärinkäytösten lisäksi juttua riittäisi muun muassa myös työllistymisen esteenä olevista kannustinloukuista.

   • author avatar
    Heikki 7 päivää ago Vastaa

    En rehellisestisanottuna usko, että nuo ”kannustinloukut” ovat oikeasti työllistymisen este. Ihmiset ovat vain nykypäivänä passivoituneet ja laiskistuneet, kyllähän sitä oikeasti ihanhyvin pärjää vaikka työstä jää käteen vähemmän kuin kaikki tuet. Ja jos lisärahaa tarvitsee aina voi ottaa esm pikavippejä.

    Jos en olisi korviani myöten veloissa , muuttaisin Suomesta pikimmiten pois. Ei tätä hyysäys valtioita oikeasti jaksa.

   • author avatar
    Heikki 5 päivää ago Vastaa

    Päivän Byrokraatti, jos teidän mielestä toimeentulo-tuella eläminen ei ole oikein niin selittäkääpä minulle että miksi sitten edees alunperin ehdotitte tekstissänne, että kysy konetta toimeentulotuesta ? Tarkoitushan nimenomaan on, että toimeentulo tukea ei käytetä sen koneen hankintaan !

 • author avatar
  Hoki 7 päivää ago Vastaa

  Foliohattu päässä voisin jopa veikata, että tämä koko homma on luotu ”empatia kriisi” YLEn ja miksei muunkin median puolelta.

  On se asia mikä asia aina 3 ihmistä twitterissä ”kauhistuu” tai ”suuttuu”, mutta kuinka moni oikeasti edes katsoi ohjelmaa tai muodosti mitään mielipidettä? Mutta YLElläkin oli jo 5 juttua putkessa tulossa.

  Vähän myös tuntuu, että Koski ajoi miinaan sinisilmäisenä, ei ehkä se oikeistopolitiikan toivo sittenkään.

 • author avatar
  Oma-apu vai muiden 7 päivää ago Vastaa

  Päivän byrokraatti voisi nyt lahjoittaa koneen hänelle ja sen jälkeen neuvoa mistä saisi työn jota osaisi osa-aikaisena tehdä kotoa käsin, niinkuin hän TV:ssä ilmoitti.

  • author avatar
   Kari 6 päivää ago Vastaa

   Mainio ehdotus, nyt olisi sadan taalan paikka näyttää miten tälläisellä sivustollakin pystyy auttamaan ahdinkoon joutunutta työtöntä.
   Itse tietokoneen lahjoittaminen ei varmaankaan tuota probleemaa mutta työn saamisen, osa-aikaisenkin kanssa voi tulla sitten ongelmia mihin ei Päivän Byrokraattikaan pysty vaikuttamaan.

   • author avatar
    heikki 6 päivää ago Vastaa

    Ei ole Päivän Byrokraatin eikä kenenkään muun asia auttaa työtöntä pois ahdungosta. Sieltä ahdingosta pitää kuule päästä pois ihan omin voimin !
    Jos tuo Tikkanen kerran osaa kättää tietokonetta osaa hän varmasti myös käyttää Googlea, ja hakea niitä etätöitä,

   • author avatar
    Päivän Byrokraatti 6 päivää ago Vastaa
 • author avatar
  Heino Naumanen 6 päivää ago Vastaa

  Juttu antoi uutta näkökulmaa asiaan. Ajatellaan asiaa kuitenkin asiaa tiedettyjen tosiasioiden pohjalta. Kyseessä on noin 50-vuotias monisairas alaikäisen lapsen yksinhuoltaja joka elää toimeentulotuella.
  Tällaiset työntekijät ovat työmarkkinoilla todella kysyttyjä. Työnantajat odottavat innoissaan puhelua jossa työntekijä sanoo olevansa kipeä, eikä pysty työskentelemään. Ja uusi työ osataan heti ilman koulutusta tai opastusta. ”Tulemme käymään työsopimuksen kanssa, nimi paperiin ja hommiin”.
  Eikä taida pätkätyöt motivoida. Jokainen euro minkä tienaat, vähennetää tuesta. Myös PB:n 300€. Ja tekemisen ilosta tulevat kulut jäävät itselle.

  Ja tietokoneesta: Varmaan korkeasti koulutettu ihminen tietää mistä koneen voisi saada jopa ilmaiseksi. 1990 korkeakoulujen oppisisältöön ei varmastikaan kuulunut kurssia ”näin teet vanhasta PC:stä tehomyllyn uusimmalla käyttöjärjestelmällä”. Jos saa jostain vanhan koneenraadon tyhjällä kiintolevyllä, ongelmajätteenä siitä ei ole edes verkonpainoksi.

  Yleisellä tasolla PB:n artikkeli on ihan hyvä. Kun henkilö mainitaan nimeltä, nyt pohjanoteeraus.

  • author avatar
   Päivän Byrokraatti 6 päivää ago Vastaa

   Miksi ei olisi saanut mainita nimeä? Kysymyksessähän on ollut koko viikon ajan suurin piirtein Suomen eniten huomiota herättänyt puheenaihe.

   • author avatar
    Heino Naumanen 6 päivää ago Vastaa

    Siksi että nimen mainitsemalla siirrytään käsittelemään mainitun henkilön asioita. Kyseessä ei ole julkisuuden henkilö, poliitikko tms. Artikkelinne koski yksityishenkilöä joka on keskustellut poliitikon kanssa kahdessa ajankohtaislähetyksessä.
    Mikä on PB:n käsitys mainitun henkilön työnsaantimahdollisuuksista osapäiväisenä etätyöntekijänä lahjoitustietokoneellaan? Edellisestä vastauksesta ei asia selvinnyt.

    • author avatar
     Heikki 6 päivää ago Vastaa

     Hänellä on kyllä ihan hyvät mahdollisuudet saada sellaisia töitä. Se on vain omasta viitsimisestä kiinni. Tai sitten hän voi ihan hyvin perustaa oman firman ja pyörittää sitä kotoa käsin ? Mikä siinäkin niin vaikeata.

     • author avatar
      Heino Naumanen 6 päivää ago

      Firman perustaminen sellaisille töille (mitä lienevätkään) on helppoa. Ainoa hankaluus firman ylläpidossa on se että pitäisi saada asiakkaita joita voi laskuttaa tekemästään työstä. Yrityksen tehtävänä on tuottaa voittoa omistajilleen.
      Miten Heikki ratkaisisi tämän pienen ongelman joka on työttömän vaurastumisen esteenä?

     • author avatar
      Haerski 6 päivää ago

      Hankkii niitä asiakkaita ja laskuttaa tekemästään työstä. Usko tai älä, mutta sillä tavalla pyörii jokainen yritys tässä maassa.

     • author avatar
      Heikki 5 päivää ago

      Heino Naumanen, se ei ole minun ongelmani vaan firman ylläpitäjän ongelma. Ei ole kenenkään muun kuin yrittäjän itsensä asia, hankkia yritykselleen asiakkaita.

    • author avatar
     Haerski 6 päivää ago Vastaa

     Kyseessä on julkisuuden henkilö, koska itse vapaasta tahdostaan meni televisioon esittämään asiansa. Silloin pitää olla myös avoin itseensä kohdistuvalle kritiikille. Tikkanen pääsi kaksi kertaa keskustelemaan Ylen ajankohtaislähetykseen. Se on vaikutusvaltaa, jota harvalla meistä on.

     Näkeehän tuon kun katsoo minkä tahansa iltapäivälehden lööppejä: Tikkanen tarinoineen on ollut viikon puheenaihe. Absurdia vaatia, ettei tällaista henkilöä saisi kritisoida Päivän Byrokraatissa. Tikkasella on tässä isompi puhujanpönttö

     • author avatar
      Heino Naumanen 6 päivää ago

      Kahdesti asiaohjelmassa ollut on siis julkisuuden henkilö. Kuvailepa minkälaista vaikutusvaltaa sillä saa. Toimeentulotukea ja työttömyyspäivärahaa korotetaan 50% ja pääministeri kysyy neuvoa ennen tärkeitä päätöksiä? Onko Tikkanen itse pyrkinyt roskalehtien sivuille vai roskalehdistö tehnyt jutut Tikkasesta huolimatta? Sen mitä otsikoita olen seurannut, yhden haastattelun antanut.
      Roskalehtien kiinnostus on tullut Susanna Kosken (poliitikko, merkittävä vallankäyttäjä) vuoksi. Ja kun juttu esitetään altavastaajan/kärsineen/syyttömän näkökulmasta, saadaan enemmän klikkauksia ja myyntiä.
      Jos keskustelussa olisi ollut Tikkanen ja Ähtärin kunnan avustava sosiaalityöntekijä, eipä asia olisi otsikoissa ollut.

     • author avatar
      Heino Naumanen 6 päivää ago

      Yritysidealla ja myytävällä tuotteella/palvelulla ei olekaan väliä. Taidankin lopettaa vieraan palveluksessa olemisen ja perustaa yrityksen. Puhelin vain käteen:
      ”Heinon frmasta hei. Tuotan sinulle jonkin palvelun tai myyn jonkin tavaran. Laitan sitten laskun tulemaan. Sopiiko näin?”

     • author avatar
      Haerski 5 päivää ago

      Samasta tilanteesta on lähtenyt joka ikinen yritys. Voidaan tässä tietysti käydä jokainen yrittämiseen liittyvä nippeli ja nappeli erikseen läpi, mutta ei se tähän keskusteluun mitään lisäarvoa tuo.

      Tietysti, jos ei ole mitään osaamista, eikä kiinnostusta sellaista hankkia, niin en ehkä yrittäjyyttä suosittelisi, mutta eipä tarvitse silloin kovin kaukaa hakea syitä oman työmarkkinatilanteenkaan heikkoudelle.

      Ja kyllä, jos esiinnyt omasta tahdostasi Ylen ajankohtaisohjelmassa tai kirjoitat vaikka yleisöosastokirjoituksen paikallislehteen, niin käytät silloin sen median tuomaa vaikutusvaltaa ja sinua voidaan sen esiintymisesi osalta kritisoida ihan mielin määrin. Sananvapaus on näköjään yllättävän vaikea konsepti. Julkisuudenhenkilö-temin käytöstä luovun ihan mielelläni, kun se selvästi nyt vain sotkee keskustelua.

 • author avatar
  Puskarossi 5 päivää ago Vastaa

  Niin, suurin osa ihmisistä on työllistettäviä ja pienempi työllistäjiä. Menisikö klassisen 80/20 jaon mukaan.
  Työllistäjä osaa työllistää itsensä koulutuksesta riippumatta ja menestyeessään työllistää muitakin. Työllistettävät – myöskin koulutuksesta riippumatta – ovat aina työllistäjistä riippuvaisia.

 • author avatar
  Hillomies 1 päivä ago Vastaa

  ”Ilmainen raha ei kuitenkaan paranna ihmisten tilannetta, vaan se pitää heidät samassa tilanteessa kuin he jo ovat.”

  Varsin erikoinen väite. Kyllä pääomia tarvitaan monessa asiassa. Tässä ilmeisesti oletetaan, että ihminen ei itsenäisesti pysty koskaan käyttämään rahaa hyödyllisesti, vaan tuhlaa sen väistämättä.

  Itse ainakin pyrin käyttämään kaikilla tavoin saadun rahan optimaalisella tavalla. Kaikki rahahan on samanarvoista, mikä onkin yksi rahan tärkeistä ominaisuuksista (eng. fungibility).

  Muuten, jos oikeasti löytyy etätöitä jossa voi tienata 300 euroa eikä tarvitse edes tehdä ’kovin montaa tuntia’, niin saa ihan vapaasti tarkemminkin kertoa näistä työpaikoista. Meillä on kuitenkin se jokusen sataa tuhatta työtöntä Suomessa, joista monet jopa Tikkasta terveempiä, eikä kaikki ole vielä PC:stäkään luopuneet mobiilivillityksestä huolimatta. Millä tavalla näihin huipputöihin rekrytoidaan?

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.