Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

PAB: EU-komissio puolustamassa suomalaisten kansalaisvapauksia

By | 10.10.2018
2 Comments
 • author avatar
  Kumitonttu 2 vuotta ago Vastaa

  Tää on sama juttu ku kameratolppatutkien kans. Parantaa liikenneturvallisuutta. Jees jees…

 • author avatar
  Haerski 2 vuotta ago Vastaa

  On jotenkin runollista, kuinka jopa Pekka Puska on tämän etämyyntiapokalypsin uhatessa havahtunut Suomen alkoholimonopolin aiheuttamaan yhdenvertaisuusongelmaan. Johtopäätös on vaan edelleen se, että pitää kieltää lisää, eikä suinkaan alkaa purkamaan kotimaista monopolia, joka saattaa oman maan kaupat eriarvoiseen asemaan ulkomaisten etämyyjien kanssa:

  ”Sen sijaan, jos ulkomaalaiset kaupat saisivat etämyydä suomalaisille yli 5,5 prosentin tuotteita, niin perustuslain mukaan sama oikeus pitäisi antaa myös suomalaisille kaupoille. Eli tämä merkitsisi täysin vapaata alkoholin myyntiä Suomessa – ja ’Kossua kioskeista ja huoltoasemilta’.” Puska kertoo Vekkouutisille.

  Kaunista katsottavaa on myös se kuinka kepeästi pieni valhe karkaa puritaanin huulilta. Hänhän siellä sosiaali- ja terveysvaliokunnassa istuu näitä lakeja puimassa, joten heillähän on kaikki valta päättää, että yksityisenkin viinakaupan tulee olla Alkon kaltainen erillisliike, eikä kossua siis tarvitse tuoda kioskeihin tai huoltoasemille. Toki onhan Alkoilla jo pitkät perinteet esimerkiksi R-Kioskien ja ns. perhemarkettien _kylkeen_ sijoittumisesta, mutta tätä ei ehkä kannata Puskalle kertoa, koska siitä seuraavaa hepulia ei halua kukaan nähdä. Jos siis vaarallinen juoppo pääsee siihen kioskille harjoittamaan toista pahettaan, eli valtion hallinnoimaa uhkapelaamista, niin miksei tämä samalla voisi poiketa Alkossakin?

  Ehkä haluaisinkin viedä tätä asiaa takaisin myös ihan sinne perusjuurille ja esittäisin kysymyksen, miten Alkon monopoli muka suojelee tätä kansaa viinanhimolta? Yksityiset viinakaupat noudattaisivat tasan samoja lakeja kuin Alkokin nykyisellään. Liiketila olisi oltava lain mukainen, se olisi auki silloin kun laki sallii, eikä sieltä esim. myytäisi viinaa juopuneille. Kaupat myös maksaisivat tasan samat verot valtiolle, kuten etämyyntiä harjoittavien ulkomaisten kauppojenkin tulee tehdä, jos haluavat toimittaa tuotteitaa Suomeen.

  Sen voinemme ainakin todeta, ettei Alkon viinakauppa ole ainakaan sen vastuullisempaa, koska vastahan eräs ketjun liike kilpaili teekkarilauman kanssa siitä ehtivätkö nämä ostaa hyllyt tyhjäksi viinaksista. Alko vei voiton, alkoholia jäi vielä yli, mutta teekkarit lähtivät kotiin tuhansien alkoholilitrojen kanssa. Lehdille myymäläpäällikkö kehaisi, että tilanteeseen oli valmistauduttu ennakolta, eli oli varauduttu myymään niin paljon, kuin teekkarien lompakko vain kestää. Esimerkillistä toimintaa markkinatalouden näkökulmasta, mutta ei ehkä alkoholivalistusta jonkinlaisena nurkinkurisena sivutoimintanaan harrastavalta Alkolta.

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.