Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

PB: LEI-tunnus ylibyrokratian välikappaleena

By | 28.10.2018
2 Comments
 • author avatar
  MittaTäynnä 2 vuotta ago Vastaa

  Tässähän on suhteellisuusperiaatteen vastaista hallintoa potenssiin kaksi, jos tarkoituksena on ollut tunnistaa systeemiriskiä aiheuttavat johdannaispelurit:
  – ensinnäkin tämä, että sääntely on ulotettu aivan pienimpiinkin toimijoihin
  – toisaalta se, että sääntely ei koske vain johdannaiskauppaa vaan myös suoria osakesijoituksia ja joukkovelkakirjoja. Sillä siis säännellään suoraan omistamista ja omistussuhteiden muutoksia.

  Ongelmallista tämä on erityisesti siksi, että tämä ei ole mikään yksittäistapaus vaan EU ampuu säännönmukaisesti kärpäsiä tykillä sääntelyinnossaan. Sääntelyn tarve ei ole todellinen vaan erilaisia verukkeita käytetään poliittisten tarkoitusperien edistämiseen kollektiivisin rangaistuksin.

  Olennaista olisi pohtia keinoja, miten hallinnon virkamiehet saataisiin tilille suhteellisuusperiaattetta pilkkaavista menettelyistään.

 • author avatar
  Byrokraatti 2 vuotta ago Vastaa

  On syytä oikaista kaksi väärinkäsitystä.

  Ensinnäkin, LEI ei ole EU:n hanke vaan amerikkalaislähtöinen ja maailmanlaajuinen oikeushenkilöiden tunnistamisjärjestelmä. Järjestelmän ”isä” on Financial Stability Board (FSB), jonka tehtävänä on pitää pankkimaailma vakaana. Siis viime kädessä estää Lehman Brothersin kaltaiset pankkikonkurssit ja sitä kautta sijoittajien rahojen menetykset.

  Ennen LEI:tä rahoitusmarkkinoilla ei ollut mitään todellista keinoa tunnistaa markkinaosapuolia
  ja sitä kautta arvioida niihin liittyviä riskejä. Piensijoittaja voi tietysti pitää rekisteröintiä turhana byrokratiana, mutta mahdoton olisi myös sellainen ratkaisu, että osaa sijoittajista ei tarvitsisi tunnistaa.

  Toinen väärinkäsitys on, että kyseessä olisi viranomaistoiminta. Näin ei ole, vaikka LEI-rekisterinpitäjien joukossa on myös viranomaisia kuten Suomen PRH. Rekisteröinti ja sen hinnoittelu tapahtuvat markkinaehtoisesti. Rekisterinpitäjäksi voi hakeutua mikä tahansa GLEIF:n (järjestelmää pyörittävä keskusorganisaatio) ehdot täyttävä organisaatio. Markkinajohtaja on GMEI Utility, jolla on hallussaan noin kolmasosa kaikista LEI-rekisteröinneistä. Muita suuria ovat Lontoon pörssi ja saksalainen WM Datenservice. Ne kaikki rekisteröivät LEI-tunnuksia myös suomalaisille yhteisöille.

  PRH on pikkutekijä, jolla on 1,8 %:lla maailmanlaajuisista rekisteröinneistä. Tosin suomalaisten yhteisöjen tunnuksista PRH:lla on yli 90 %. Tämä johtunee siitä, että suomalaisen on helpointa hakea tunnusta suomalaiselta viranomaiselta. Asiaa auttaa myös se, että PRH on hinnoitellut LEI:n suorastaan aggressiivisesti. Yksittäisen hakijan on hyvin vaikea saada tunnusta mistään halvemmalla kuin PRH:lta.

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.