Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

PB testasi Ylen ”Selviätkö vuoden tukiviidakossa?” -pelin

By | 25.11.2018
3 Comments
 • author avatar
  Edis 2 vuotta ago Vastaa

  On suorastaan loukkaavaa YLE:ltä väittää vakavissaan, että n.600,000 ihmistä tässä maassa ovat pelin hahmon kaltaisia aloitekyvyttömiä, heikkolahjaisia, etuoikeutettuja lorvijoita ja vätyksiä.

  Toimeentulotukihakemuksen täyttäminen tammikuussa ”stressaa” vielä joulukuussakin. Pitää saada asua 900€/kk kämpässä Vantaalla, vaikka tuohon hintaan eletään jo rivarissa melkeinpä missäpäin Vantaata hyvänsä. 600-700 €/kk on jo realistisempi. Lisäksi, köyhällä ei ole varaa autoon.

  Jos on köyhä, menoista nipistetään. Ei ole vaikea pelin perusteella uskoa miksi köyhyys on periytyvää. Tarinan lapsihan seuraa vierestä kun äiti tuhlaa rahaa ökykämppään, ajelee autolla milloin minnekin, kykenee yhden kuukauden aikana täyttämään joko toimeentulotukihakemuksen tai sitten tekemään töitä , eli että toimeentulotukihakemuksen täyttäminen vie kuukaudessa yhtä paljon aikaa kuin 22 täyttä työpäivää, ja on sen lisäksi vielä stressaavampaakin. Poikaparka saa käsityksen, että muiden piffaaman yhteiskunnan tukiverkon varassa oleminen ja kotona sohvalla makaaminen on jotenkin olevinaan kuormittavampaa kuin yhteiskunnan tukiverkon rakentamiseen osallistuminen.

  Poika huostaan ja äidille edunvalvoja.

  • author avatar
   Reijo 2 vuotta ago Vastaa

   Monilta osin samaa mieltä, mutta kerrostalokaksiosta joutuu Vantaalla maksamaan liki minimissään 900€/kk ja kolmiosta sitten reippaan tonnin.

   Omat herkkupalasi voit katsoa ihan vuokraovi.comista.

 • author avatar
  Haerski 2 vuotta ago Vastaa

  Ongelma tuli esille jo heti yhdessä ensimmäisistä paneeleista: Koulut on jätetty aikanaan kesken ja sitten pyöräytetty parikymppisenä jo mukula. Eipä tarvitse köyhyyden lähdettä sen kauempaa etsiä. En toki sano, että ihmistä pitäisi loputtomiin ruoskia parikymppisenä tehtyjen huonojen elämänvalintojen takia, mutta kai tätä nyt saisi ja pitäisikin vähän ohjastaa siihen suuntaan, että elämästä saisi lopulta jonkun otteen. Ne huonot valinnat eivät ole loppuelämän määrittäviä, vaan asiantilalle on mahdollista tehdä jotakin.

  Ilmeisesti peli ei esimerkiksi tunnista lainkaan vaihtoehtoa hankkia joku koulutus myös vanhemmalla iällä. Ainakaan minulle ei tällaista vaihtoehtoa tarjottu. Jos et parikymppisenä tiennyt mitä haluat elämälläsi tehdä, niin 35-vuotiaanako peli on jo menetetty? Tällaisenko viestin Yle haluaa ihmisille lähettää?

  Toinen järkijättöinen homma on tosiaan tuo pelihahmon ilmeisen menestyksekäs ura puhelinmyyjänä: Sinulle tarjotaan vaihtoehdot tehdä täyden tunnit tai osa-aikaa. Jos teet täydet tunnit, niin tienaat 1600€/kk eli noin tuplasti työmarkkinatuen verran ja voisit helposti elättää perheesi. Hahmo kuitenkin päättää lopettaa hommat, koska… työssäkäynti nosti kuukausittaisia kuluja noin 150€ ja on tuota stressiäkin tullut? Mitäää?! Missä on se nappi, jolla voisi antaa hahmolle tuntuvan läimäyksen naamaan?

  Jos taas päätät tehdä osatunnit, niin tietenkään hahmo ei käytä sekuntiakaan järkeä työtunteja valitessaan, vaan lusmuilee kotona juuri sen verran, että työssäoloehto ja aktiivimallin vaatimukset ei täyty. Missä on se nappi, jolla hahmolle voisi ostaa laskimen ja läimäyttää tätä sillä naamaan… no ei väliä, koska hahmo päättää tässäkin skenaariossa terästäytymisen sijaan vain lopettaa hommat ja vetää jatkossa lonkkaa työmarkkinatuen turvin. Onneksi ei sentään stressaa, niin sohvalla on astetta lokoisammat oltavat.

  Myöhemmin hahmo saa vielä työtä siivoojana ja yhtäkkiä on varaa jopa lomailla, mutta tämä homma vain loppuu ilman eri ilmoitusta ja olet taas mystisesti kortistossa. Oletan siis, että hahmo vain unohti mennä takaisin töihin lomailun ja sairausjaksonsa jälkeen. Hienoa työtä!

  Hahmon köyhyys on siis jo kahteen kertaan pelin aikana ratkaistu, mutta pelaajalle ei tarjota vaihtoehtoa jatkaa tällä tiellä. Hieno opetus taas kerran Yle.

  Mutta pelin tarkoitushan tuskin onkaan tarjota ratkaisuja, vaan lietsoa toivottomuutta ja voivotella työttömien tilannetta näin vaalien alla. Muistakaa äänestää vaaleissa Li Anderss… tai siis muistakaa vain äänestää vaaleissa, jos suinkin toimeentulotukihakemusten täytöltänne ehditte.

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.