Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

Päivän Byrokraatin vaalikone eduskuntavaaleihin 2019

By | 31.3.2019
26 Comments
 • author avatar
  Kaisa 1 vuosi ago Vastaa

  Kysymykset ja aiheet erittäin hyviä! :) Määrää kyllä karsisin kuten itsekin pohditte.

  Omien ja ehdokkaan vastausten vertailu (ainakin puhelimella) hankalaa, kun janoilla on vain numeroita eikä enää tietoa mitä numerot tarkoittavat.

  Ilmeisesti ei näe niitä ehdokkaita, joiden kanssa minulla on vähiten yhteisiä vastauksia?

  Teen tämän kyllä vielä uudestaankin tietokoneella ajan kanssa.

 • author avatar
  Markus 1 vuosi ago Vastaa

  Kaunis ajatus kyllä kaatuu huonoon toteutukseen. Ne jotka jaksavat tämän kahlata läpi, löytävät kyllä ehdokkaansa muutenkin.. Täyttämiseen ja kysymysten sisäistämiseen menee aivan liian kauan aikaa, että tämä vaalikone ajaisi asiansa, jonka ainakin kaiketi pitäisi olla se, että tavalliset kansalaiset saavat faktojen valussa sivistystä ja apua äänestyspäätökseensä. Ongelma vain on, että tällaisella toteutuksella tavalliset kansalaiset eivät tätä täytä, jolloin tämä ei aja asiaansa vähää alusta.

  Vaalikoneiden täyttäminen vertautunee kyselytutkimuksiin, joissa vastausväsymys iskee merkittävästi, kun aikaa menee yli 15 minuuttia. Vastausväsymyksen iskiessä, vastausten laatu heikkenee, jolloin vaalikoneen arvo ja hyöty romahtavat.

  Ehdotus: Jos haluatte jostain syystä säilyttää tämän heviversion, niin tehkää kylkeen kevytversio vaalikoneesta, jonka avulla tavallisetkin ihmiset jaksavat täyttää vaalikoneen. Eli kevytversioon olennaisimmat (arvo)kysymykset, jonka avulla saa jo riittävää lisätietoa äänestyspäätökseen.

  • author avatar
   Haerski 1 vuosi ago Vastaa

   Kevytversioita on kyllä markkinoilla niitä haluaville (kaikki suurten päivälehtien koneet esimerkiksi). Tämä oli todella virkistävä tuulahdus vaalikoneiden saralla, joka oikeasti pakotti miettimään. Kevytversioiden kysymykset kun on sitä luokkaa, että ajatteleva ihminen voi periaatteessa valita vastauksista jokaisen riippuen vähän minkä päähän pälkähtävän ”muttan” valitsee. Toisiin ei taas meinaa löytyä vastausta lainkaan mainittujen ”kytkykysymysten” takia. Kun samat ongelmat on myös ehdokkaiden päässä, niin aikamoista arpapeliä on kohtaako kysyntä tarjonnan.

   Ainut hyödyllinen tapa tehdä vaalikone on nimenomaan tehdä kysymyksistä yksiselitteisiä, spesifisiä ja sellaisia, ettei niissä pääse ehdokaskaan kuin koira veräjästä latelamalla vain yleviä latteuksia. Jos tosiaan ei jaksa tämän noin tunteroisen vertaa panostaa oman ehdokkaan valintaan, niin melkein suosittelisin jättämään äänestämättä. Demokratia ei todellakaan ole asia, jota voi vain vähän harrastaa jonkun salkkareiden mainoskatkon aikana. Äänestäminen on oikeasti vakava asia ja tyypilliset vaalikoneet suoraan sanottuna tekevän pilkkaa koko prosessista.

   Kritiikkinä itse ehkä esittäisin, että lukuisat erityisesti liikennettä koskevat kysymykset osui ehkä enemmän pääkaupunkiseudun kunnallispolitiikan piiriin, eikä niinkään valtakunnalliseen päätöksentekoon. Kysymyksiä on sen verran paljon, että noista olisi hyvä tulevaisuudessa hieman karsia. Osassa kysymyksistä myös perustelut oli kirjoitettu pitkälti Päivän Byrokraatin edustaman ideologian näkökulmasta ja vaihtoehtoista mielipidettä ja perusteluja sille ei välttämättä esitelty lainkaan.

   Prosenteista täällä on tosiaan jo huomautettukin. Kone antoi minulle yhden ehdokkaan, joka olisi vastannut 100% samalla tavalla, mutta vastauksia tutkimalla selvisi, että ei sitä vastaavuutta oikeasti ollut lähelläkään tuon verran.

   Tähän asti omalta ehdokkaaltani vaikuttanut henkilö löytyi kuitenkin top viitosesta ja muutenkin ihan samanmielistä porukkaa näyttää ehdottavan, joten oikeita tuloksia tämä muuten antanee.

 • author avatar
  Tommi 1 vuosi ago Vastaa

  Hyvä vaalikone. En ymmärrä Markuksen kommenttia. Minkä ihmeen takia kenenkään pitäisi päästä kysymyksistä mahdollisimman helpolla? Ei eduskuntavaalit (tai mitkään muutkaan vaalit) ole mikään ”testaa sopiiko sinulle leijona vai jousimies” -testi.
  Nyt valitaan kansanedustajia, joiden ymmärryksen on oltava etusijalla kun päätetään miten yhteisiä asioita hoidetaan. Meidän pitää vaatia enemmän heiltä ja myös itseltämme.

 • author avatar
  Janne 1 vuosi ago Vastaa

  Erinomainen vaalikone. Ansiotuloverojen progressio -kysymyksen väittämä ”OECD:n julkaisemien tutkimusten mukaan veroprogressio on taloudelle haitallinen, mikäli ylin verokanta ylittää 44 %:a” taitaa kuitenkin olla virheellinen. Ainakin VATT aivan eri linjoilla. En löytänyt myöskään lähdettä tuolle väittämälle pois lukien yksi IL mielipidekirjoitus, jossa ei lähdeviitteitä.

 • author avatar
  jartsev 1 vuosi ago Vastaa

  Ihan hauska parodia. Kysymysten johdannot ovat kuin Volter Kilven kynästä, itse kysymykset kuin virkamiesten lausunnot, ja vastaussäädinkin toimii Macin Chrome-selaimessa yhtä hyvin kuin valtion byrokratia. Ten points!

 • author avatar
  James 1 vuosi ago Vastaa

  Puolustusmäärärahat. Kohdassa sanotaan, että Suomen puolustusmäärärahat ovat alle NATO:n vaatimuksen, joka on vähintään 2 % BKT:sta. Mutta otetaanko tähän huomioon varusmiesten ilmainen työ? Jos laskettaisiin vaikkapa 10000 varusmiehen nauttivan samanaikaisesti 15 € / h palkkaa lähes ympäri vuorokauden, lisät päälle (ylityöt, likaisen-/vaarallisentyönlisä, kilometrikorvaukset, päivystyskorvaukset ym.), niin oltaisiin varmaankin yli 3 %:n. Laitettiin tämä budjettiin tai tehtäisiin nykyisenä harmaana taloutena, kyllä sen arvo NATO:ssa ymmärretään.

  • author avatar
   tane 12 kuukautta ago Vastaa

   Suomen puolustusmäärärahoissa ei ole mukana rajavartiolaitos, ei maa eikä meri, niin kuin on NATO mailla. Suomessa rajavartiolaitos on sisäministeriön alla mutta jos sen budjetti lisätään puolustusmäärärahoihin niin mennään yli 2% että heilahtaa.

 • author avatar
  anton 1 vuosi ago Vastaa

  O2 -päästöt ja sähköntuotanto

  Suomessa on tavoitteena vähentää CO2 -päästöjä merkittävästi vuoteen 2030 mennessä. Hiilineutraalin sähköntuotannon lisäämisessä tulisi mielestäni pääpainon olla:

  Tässä kysymyksessä jää vastaus turhan yksipuoliseksi..

 • author avatar
  IT-mies 1 vuosi ago Vastaa

  Muuten hyvä kysely, mutta miksi mikään vaalikone ei huomioi aiheen tärkeyttä vastaajalle? Esim minä sain top5:een niin kokoomuksen kuin persujenkin edustajia, mutta en voisi persua äänestää missään nimessä heidän rasististen arvojensa takia.

  Suosittelen Performance-Importance -mittaristoon perehtymistä. Sen avulla vaalikoneen tuloksista saisi omannäköisiä.

  • author avatar
   Eerikki 1 vuosi ago Vastaa

   Oikein hyvä huomio tuo asian tärkeys vastaajalle ja jossain kyselyssä tätä on käytetty. Ylen vaalikoneessa on hyvä kun voi nähdä ehdokkaiden kommentit – selventää paljon vastaajan ajatuskulkua.

   Minullakin on tullut paljon PSn ja Kokoomuksen edustajia ja äänestän sitä joka uskottavasti ja johdonmukaisesti ajaa valtion menojen pienentämistä ja siten alentaa verotusta – en ole liioin löytänyt yhtään rasistista ehdokasta, joten asiakysymyksillä ratkaisen ehdokkaani.

 • author avatar
  IT-mies 1 vuosi ago Vastaa

  Laittakaa vaalikone linkiksi sivuillenne, kun sitä on nyt vähän hankala sieltä löytää. Tai no, sehän sopii byrokratiaan ;)

 • author avatar
  IT-mies 1 vuosi ago Vastaa

  Onkohan tuossa vaalikoneen toiminnassa bugi? Kun katselin tarkemmin kärkiehdokkaiden vastauksia, niin esim eräs ehdokas on saanut yli 99% vastaavuuden, vaikka useissa kohdissa hänen vastauksensa on ollut täysin toista ääripäätä kuin minun. Miten vastaavuus voi silti olla yli 99%?

  • author avatar
   Päivän Byrokraatti 1 vuosi ago Vastaa

   Täytyy tutkia. Pyydän, että tekkitiimi katsoo vielä noiden prosenttien laskentamallin. Oikeaan järjestykseen ne kyllä tulevat, mutta nyt kun pari testiä tein, olen samaa mieltä kanssasi, että prosentti näyttää takapuolituntumalla hieman liian korkealta.

   • author avatar
    Rarza 1 vuosi ago Vastaa

    Kun katsoo ehdokkaiden kohdata ”Näytä lisää” niin ”hoveraamalla” vastausmittarin kohdalla oma vastaus on usein undefined ja lähes aina täysin eri kuin mitä on valinnut. Esimerkiksi vastaan Ei ja ehdokas Kyllä, mutta molempien vastaus on Kyllä. Suluissa oleva numero vain eri. Mittarit näyttävät valinnat esim. 0-2 vaikka vastaukset ovat väliltä 1-2. Ehkä sieltä löytyy jotain.

    Parannettavaa muuten voisi olla aihealueen tai tietyn kysymyksen merkitseminen ensisijaiseksi äänestäjän toiveen mukaan ja mielellään näkisin myös puolueiden keskiarvot koordinaatistossa.

   • author avatar
    Minna Innala 1 vuosi ago Vastaa

    Taitaa liittyä tuo eilen lähettämäni kommentti samaan asiaan…

 • author avatar
  Samuli Glöersen 1 vuosi ago Vastaa

  – Prosentit eivät voi olla oikein laskettu.
  – xy-koordinaatistosta puuttuu kaikkein tärkein piste: ÄÄNESTÄJÄN OMA SIJAINTI

 • author avatar
  Tomba 1 vuosi ago Vastaa

  Koneen koodi ja datat githubiin tai vastaavaan!

 • author avatar
  TP 1 vuosi ago Vastaa

  Miksi kaikkiin kysymyksiin tulee vastata? Minulle vain murto-osa kysymyksistä on merkityksellisiä ja muissa vaalikoneissa vastaankin vain niihin kysymyksiin, joihin minulla on vahva oma mielipide.

 • author avatar
  Minna Innala 1 vuosi ago Vastaa

  Ehdokas Minna Innala ihmettelee, että olemalla 100% samaa mieltä itsensä kanssa kone tarjoaa kuitenkin suuremmalla prosentilla ehdokkaiksi sellaisia, joiden vastaukset eivät ole yhteneväisiä annettujen vaihtoehtojen kanssa.

  Ei taida olla vaalikoneen algoritmit kohdallaan – vai onko tarkoitus tahallaan johtaa äänestäjiä harhaan?

  Evidenssi tallessa, mihin voin lähettää?

 • author avatar
  MG-42 1 vuosi ago Vastaa

  Eduskuntavaalit ovat puoluevaalit, joten vaalikoneen tulisi ensisijaisesti tarjota puolueita ja vasta toissijaisesti ehdokkaita. Oma haasteensa on tietysti muodostaa ehdokkaiden vastauksista puolueen linja. Ehdokkaiden vastauksia katseltaessa olisi hyvä näyttää ehdokkaan oman vastauksen lisäksi myös puolueen keskiarvo tai mediaani sekä vastausten hajonta.

  Varmaan suurimmalla osalla puolueista on koukkuja (lue: ehdokkaita) jokaisessa mahdollisessa lammessa, joiden tarkoituksena on kerätä hajaääniä puolueen kärkiehdokkaille. Tällaisilla ehdokkailla ei ole mitään vaikutusta puolueen linjaan ja pahimmassa tapauksessa ääni menee täysin päinvastaista linjaa ajavalle ehdokkaalle. Siksi vaalikoneiden tulisi keskittyä puolueiden linjan hahmottamiseen ja puolueiden suosittelemiseen.

  Ääni täältäkin vaalikoneen lähdekoodien ja ehdokkaiden vastausten avoimelle julkaisulle.

 • author avatar
  Tor VPN 1 vuosi ago Vastaa

  erinomainen vaalikone , paras tähän astisista täyttämistäni : KERRANKIN KYSYMYKSIÄ JOILLA ON JOTAIN MERKITYSTÄ , EIKÄ HUUHAA KYSYMYKSIÄ JA HAIHATTELUJA !

 • author avatar
  Jamppa 1 vuosi ago Vastaa

  Silmään pisti epäjohdonmukaisuudet kysymyksissä. Yritystukikysymyksessä ”kansallisia maataloustukia (n. 1,0 mrd euroa)”, ja heti seuraavassa maataloustukikysymyksessä ”1,4 mrd euroa kansallisina tukina”. Ei tuo nyt budjetin mittaluokassa mikään mahdottoman suuri heitto ole, mutta pistää heti miettimään kuinka oikeita lukuja kysymyksissä loppujen lopuksi luetellaan, vai ”pyöristelläänkö” niitä vähän sinne ja tänne oman agendan ajamiseksi.

  • author avatar
   Päivän Byrokraatti 1 vuosi ago Vastaa

   Kiitos huomiosta. Yritystukia koskevassa kysymyksessä on virhe: kuuluisi olla 1,4 mrd.

 • author avatar
  Jamppa 1 vuosi ago Vastaa

  Kahlattuani nyt koneen läpi, tarkempaa palautetta:

  Tärkeimpänä, läpinäkyvyys toimintaperiaatteelle. Miten lasketaan vastausten ”yhteneväisyys”? Tuloksista katsoin ensimmäisen. ”98,6% yhteneväisyys”. Laskin huvikseni paljonko tuo on 110 kysymyksestä. 108,46 kysymystä. Eli ei ainakaan kerro ihan suoraan kysymysten lukumäärää, jossa ollaan oltu ”yhteneväisiä”.

  Alle puolessa välissä erilaisia vastauksia kyseisellä ehdokkaalla oli jo 20, joten suoraan se ei (tietenkään) ole vastausten identtisyys. Onko yhteneväisiä kaikki, jotka ovat samalla puolella keskilinjaa? Vai yhden ”asteen” säteellä minun vastauksestani? Vai kahden? Vai randomilla arvottu? Alle puolessa välissä oli ehdokkaalla jo ”kahden+ asteen” päässä omasta vastauksestani 6, joista yksi oli ihan täysin vastakkainen.

  Koska vaalikoneen toiminnasta ei ole mitään käsitystä, on hyvin vaikea ottaa tosissaan noita ehdotuksia suoraan.

  Sitten vähemmän tärkeitä:
  – Tulossivun graafit ovat vähintäänkin outoja. Kaksi vastausvaihtoehtoa sisältävät kysymykset sisältävät vastauspalkissa asteikossa desimaalit ja väliarvot: ”0.0 0.2 0.4 0.6 0.8 1.0 1.2 1.4” jne.
  – Lisäksi palkissa on tummennettuna jonkunlainen osuus oikeasta laidasta alkaen, mutta tummennetun alueen funktio ei käy selväksi, eikä se avautunut vastauksiakaan vertailemalla
  – Ehdokkaan ja minun vastaukseni merkitty samanlaisella kärkikolmiolla. Vähintäänkin eri värit olisi hyvä, ehkä jopa eri symboli
  – värimaailma ankean byrokraattisen harmaa – onhan se tietty jollain tavalla perusteltu, kun kyse on vaaleista, mutta…

  • author avatar
   Jamppa 1 vuosi ago Vastaa

   > Lisäksi palkissa on tummennettuna jonkunlainen osuus oikeasta laidasta alkaen, mutta tummennetun alueen funktio ei käy selväksi, eikä se avautunut vastauksiakaan vertailemalla

   *vasemmasta laidasta alkaen

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.