Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

PB: Suurituloisten veroale lisäisi Suomen verokertymää

By | 15.10.2019
3 Comments
 • author avatar
  Markku Hänninen 9 kuukautta ago Vastaa

  Ehkä se mikä jutusta jäi puuttumaan on se, että kukaan ei oikeasti _tiedä_ missä kohdalla käyrää ollaan. Eli tämäkin tutkija voi uskoa niin, ja voi olla oikeassakin, mutta olen eri mieltä että kyseessä olisi tieteellinen _tieto_ siitä. Ja tämähän se on sen käyrän ongelma. Jos meillä olisi varma tieto niin verothan olisi helppo aina optimoida kohdalleen. Jos joku keksii varman keinon löytää sijainti niin eiköhän siitä talouden nobeli voitaisi noutaa samantien.

  • author avatar
   Haerski 9 kuukautta ago Vastaa

   Lafferin käyrä on malli, jonka kaltaiset ei koskaan ylene tieteen piirissä ”tiedon” tasolle. Se on olemassaolevaan _tietoon_ perustuva teoria siitä, kuinka verotus vaikuttaa valtion tulotasoon. Sitä ei kuitenkaan voi pitää mitenkään yleispätevänä, koska talouden kokonaisuutta ohjaa paljon muukin kuin verot. Lisäksi ihan kyseisen teorian mukaisesti, useimmat sen ennustamista vaikutuksista seuraavat vasta pitkällä aikavälillä. Tämän kohdalla puhutaan todellakin massiivisen suurista mekanismeista, joiden rattaat ei lähde ihan hetkessä liikkeelle. Siihen ei välttämättä edes yksi vaalikausi riitä, joten seuraava hallitus ehtii jo hyvinkin nollata tilanteen, ennen kuin positiiviset tai negatiiviset vaikutukset ehtii ilmetä.

   Suomen ongelma onkin nykyhallituksenkin harjoittama ”pikavippipolitiikka”, jossa veroja pusketaan puolihuolimattomasti ylös aina kun tarvitaan nopeasti pientä paikkausta taas kerran massiivisen alijäämäiseen budjettiin. Hallitus tekee päätöksiä ideologiselta pohjalta ja hetken mielijohteesta sen sijaan, että ymmärrettäisiin, että myös verotuksessa on löydettävissä joku ihan tieteellinen optimitaso, joka maksimoi valtion tulot pitkässä juoksussa. Hallitus ei edes yritä hakea tätä optimia, vaan haluaa nostaa ”pikavipin” veronmaksajien taskusta rahoittaakseen ainakin osan kalliista unelmahötöstään.

   Tärkeämpi kysymys tässä onkin se, onko esim. Antti Rinteellä optimaalisesta verotuksesta jotain parempaa tietoa, kuin Lafferin käyrää tutkineilla ekonomeilla tai jopa oman hallituksensa virkamiehillä, jotka ovat moneen otteeseen jo varoittaneet hänen vastuuttomasta talouslinjastaan. Tuskinpa on, joten olen omassa päässäni tuominnut Rinteen jo narsistiseksi mieslapseksi ja krooniseksi valehtelijaksi, jolle politiikassa tärkeintä on oman tahdon läpi saaminen.

   LOPPUKEVENNYS: Olen alkanut itse Rinteen toilailujen myötä miettiä jopa eräänlaista vallan nelijako-oppia, jossa olisi erikseen ”taloudenraamihallitus” ja ”unelmahöttöhallitus”. Taloudenraamihallitukseen hyväksyttäisiin pelkästään talouden asiantuntijoita ja budjettiriihi olisi jatkossa kaksiosainen: Taloushallitus päättää ensin verotuksesta ja tulopuolesta unelmahöttöhallituksen ollessa tänä aikana suljettuna Eduskuntatalon kellariin äänieristettyyn koppiin, jossa heitä viihdyttää pallomeri ja Taikuri Luttinen. Taloudenraamihallituksen työn tultua päätöksen, nämä ojentaa juhlallisessa seremoniassa _talouden raamit_ unelmahöttöhallituksen propellihatuille, jotka sitten päättää menopuolesta näiden raamien rajoissa. Jos unelmahöttöhallitus haluaa ottaa lisää velkaa, niin sitä saa toki hyviä perusteita vastaan taloushallitukselta, mutta pelkkä kinuaminen ja kiukuttelu ei auta.

 • author avatar
  Katse eteenpäin 8 kuukautta ago Vastaa

  Lafferin käyrästä voi olla mitä mieltä tahansa, mutta otetaan reaalimaailman esimerkki omasta elämästä:

  Asuntolaina on nyt tänä keväänä maksettu. Olen vakavasti miettinyt, että voisin siirtyä johonkin 8-16 hommaan puolella palkalla nykyisestä. Koska lainaa ei enää tarvitse maksaa, Suomen veroprogression ansiosta elämiseen jäisi sama määrä kuin nyt. Töissä pomo ehdottelee lisävastuun ottamista.

  Jos kuitenkin downshiftaisin, itsellä olisi enemmän vapaa-aikaa, vaikka perheen kanssa sienimetsässä ja lenkkipolulla. Toteuttaisin Li Anderssonin ekounelmaa.

  Samalla omat verot tippuisivat kolmannekseen nykyisestä ja valtio menettäisi verotuloja tuossa n. 30k vuodessa.

  Jos tartun työnantajan seireenilauluun, asetan ehdoksi sen, että teen hommaa ulkomailta lähempänä asiakkaitamme. Tuossa mallissa valtio menetti kaiken.

  Jos et usko, laske itse keissi läpi vaikkapa veronmaksajain keskusliiton laskurilla käyttäen maanantain 4.11. iltalehden verolistauksen alarajaa laskelman tekemiseen.

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.