Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

PB: Jonnet eivät muista, mitä sosialismi saa aikaan

By | 5.2.2020
4 Comments
 • author avatar
  ceterum censeo 6 kuukautta ago Vastaa

  Kyllä palkinto on aivan aiheellista antaa nimenomaan kyselyn laatijoille. Maailmassa on runsaasti ylitarjontaa huonosti laadituista kyselytutkimuksista. Vastaajat vastaavat esitettyihin kysymyksiin, mutta kun kysymykset ovat epämääräisiä, vastaukset ovat satunnaisia ja tulkinnat mielivaltaisia. Ja tällaisten kyselyiden helmasynti on määrittelemättömien tai epämääräisiin käsitteisiin nojaavien mutta tunteisiin vetoavien kysymysten käyttö, siis se vanha tuttu mielikuvapeli. Mitä oikeastaan tarkoittaa ”kapitalismi nykyisessä muodossaan aiheuttaa enemmän pahaa kuin hyvää”.

  Mitä on kapitalismi nykymuodossa? Yleisen määritelmän mukaan kapitalismi on yksityiseen omistusoikeuteen perustuva talousjärjestelmä, jota luonnehtivat tuotantovälineiden yksityinen omistus, vapaat markkinat, henkilökohtaisesta taloudesta erotetut yritykset, yritysten osakkeiden julkinen kauppa sekä yksityisen omistusoikeuden turvaava oikeusjärjestelmä. Mitä tarkoittaa ”kapitalismi nykymuodossa” on taas mielikuva-asia, joka riippuu maasta, vastaajasta, vastaajan mielentilasta ja kysymyksen esittämistavastakin.

  Ja mitä tarkoittaa ”aiheuttaa enemmän pahaa kuin hyvää”? Aiheuttaa pahaa tai hyvää verrattuna mihin, verrattuna toiveiden tynnyriin ja haavekuviin, verrattuna johonkin luonnontilaiseen heimoyhteisöön vai verrattuna joihinkin vaihtoehtoisiin järjestelmiin, jotka luonnollisesti pitäisi edes nimetä.

  Moinen kysely kyllä antaisi perusteita pidempäänkin analyysiin, ensinnäkin analyysiin kyselyn laatijasta ja laatijan motiiveista ja toiseksi arvioon siitä, mitä vastaajat mahdollisesti ovat tarkoittaneet vastatessaan niin kuin ovat vastanneet.

  • author avatar
   Päivän Byrokraatti 6 kuukautta ago Vastaa

   Älä muuta virka, sanoi Juice.

   Noista kyselyn laatijan mahdollisista motiiveista olisi ollutkin sanottavana yhtä sun toista spekulatiivista, mutta jätimmepä nyt sitten ne kommentit kuitenkin rivien väleihin. Emme näköjään turhaan, kun ajatuksen tuttuun tapaasi kaivoit ihan oikein esiin. Kiitos jälleen kerran loistokommentista!

 • author avatar
  Fredar 6 kuukautta ago Vastaa

  Ongelma taitaa olla siinä, että useimpien mielestä sana ”kapitalismi” viittaa jotenkin itsekkäisiin superrikkaisiin ja sana ”sosialismi” tarkoittaa, että olemme kilttejä, anteliaita, ja suvaitsevaisia. Kun sen laittaa noin, ei ole mitenkään ihme, että kapitalismiin suhtaudutaan epäilyttävästi. Vasemmisto on aina ollut propagandasodassa muita edellä. Mutta veikkaisin, että jos samoilta ihmisiltä kysyttäisiin, että kannatatko vapautta ja sitä että saat omistaa yksityisomaisuutta, ja että saat perustaa oman yrityksen ilman, että valtio kiusaa sinua veroilla ja säännöksillä, niin useimmat olisivat myötämielisiä.

 • author avatar
  Full Name 6 kuukautta ago Vastaa

  Toisin kuin HS:n artikkelissa, PB kiinnittää huomiota siihen, että ”nykymuotoinen kapitalismi” ei ole hyvin määritelty. Kysely tehtiin varmaankin muulla kielellä, ja varsinaisia kysymyksiä en löytänyt. Kysymyksen sanamuoto vaikuttaa usein vastaukseen. Sen verran kuitenkin selvisi, että vastaajista vain 17% oli lukion käyneitä, jotta vastaajat paremmin edustaisivat maapallon väestöä. Max Weberin pohdinnat eivät ehkä olleet kaikille tuttuja.

  Jos itse yritän pohtia kapitalismin hyviä ja huonoja puolia, joudun vertaamaan sitä johonkin. Mihin? Kommunismiin? Feodalismiin? Anarkismiin? Suomen nykytilaan? Nimeämättömään utopistiseen järjestelmään, jota ei ole koskaan ollutkaan? Tuo 56% oli vain yksi numero pitkässä listassa erilaisia tuloksia. Esimerkiksi ”Business” on vastaajien mielestä sekä kyvykkäämpi että eettisempi kuin ”Government”. Mahdettiinkohan kapitalismia sittenkään verrata byroslaviaan? Hassua, että tästä ei tullut otsikkoa.

  Sinänsä 34000 hengen kyselytutkimus on ihan vaikuttava.

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.