Tilaa PB sähköpostiin

Tilaa Päivän Byrokraatti tästä sähköpostiisi, lue alta miksi. Huom! Tilausvahvistus ja muut järjestelmämme lähettämät viestit saattavat joissain sähköpostiohjelmissa tulla merkityksi roskapostiksi. Muista tarkistaa roskapostikansio ja merkitä Päivän Byrokraatti luotetuksi lähettäjäksi, niin saat varmasti viestimme.


 

 

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa sosiaalisen median yhtiö Facebook, joka on radikaalisti vähentänyt eri sivustojen näkyvyyttä käyttäjien uutisvirrassa. Tämä on myös selityksenä sille, miksi moni on ihmetellyt, etteivät PB:n uudet jutut ole osuneet silmiin, vaikka olisi painanut “tykkää” ja “seuraa” -nappeja, ja haluaisi lukea jokaisen kirjoituksemme.

 

Facebookin uutisvirtaa ohjaavat algoritmit painottavat nykyään perheenjäsenten ja kavereiden tekemiä päivityksiä ja kissavideoita. Sen sijaan eri sivustojen sisällöntuotantoa Facebook on päättänyt siirtää huomattavasti vähemmälle näkyvyydelle.

 

Tämä kehitys on tullut yleiseen tietoisuuteen vasta vuoden 2017 lopussa, kun Facebookin perustaja Mark Zuckerberg kertoi “tulevista” muutoksista. Todellisuudessa samansuuntaiset toimenpiteet ovat olleet Facebookissa käytössä jo vuodesta 2012 ja viimeisimmät muutokset, joista Zuckerberg puhui tiedotteestaan futuurissa, olivat todellisuudessa olleet implementoituina muun muassa suomalaisten käyttäjien tileille jo kesästä 2017 lähtien.

 

Lyhyesti kuvattuna sivustojen kannalta Facebook-algoritmit ovat toimineet siten, että vuosina 2007-2012 sivustojen tuottama aineisto on ollut uutisfeedissä tasa-arvoisessa asemassa käyttäjien oman sisällöntuotannon kanssa.

 

Vuonna 2012 Facebook teki ensimmäiset muutokset, joiden seurauksena sivustojen näkyvyyttä alettiin pienentää. Tuo sattuu olemaan suunnilleen sama  ajankohta kuin milloin Päivän Byrokraatti aloitti. Käytössämme olevan statistiikan vuonna 2016 käyttäjä, joka oli tykännyt jostain tietystä sivusta, sai sivun yksittäisen jutun uutisfeediinsä 16 % todennäköisyydellä. Tätä todennäköisyyttä oli mahdollisuus nostaa asetuksista, merkitsemällä sivu sellaiseksi, jonka uudet päivitykset haluat aina nähdä ensimmäisenä.

 

Vuosien 2012-2014 välillä todennäköisyys sivun uuden kirjoituksella päätyä uutisfeediin laski 16 %:sta 6,5 %:iin. Kaikkein suurimmilla sivustoilla tuo osuus saattoi jäädä vieläkin pienemmäksi. Erään tutkimuksen mukaan esimerkiksi 500 000 tykkääjän sivustolla orgaaninen uutissyöte-tavoittavuus saattoi jäädä niinkin alas kuin 2 prosenttiin.

 

Seuraavat muutokset Facebook teki 2016, jolloin mm. SocialFlow-nimisen julkaisun analyysin mukaan sivustojen näkyvyys uutissyötteessä laski 52 % ensimmäisen vuosipuoliskon aikana ja nyt siis vielä tarkemmin tutkimattoman määrän vuoden 2017 jälkipuoliskolla.

 

Olemme tietysti seuranneet tätä kehitystä ja yhtenä suurimmista suomalaisista Facebook-sivustoista meille kertyy runsaasti statistiikkaa, jota pystymme hyödyntämään sivustomme suunnittelussa. Koska olemme jo kauan tienneet, että Facebookin toimivuus jakelukanavana on laskusuunnassa, olemme pyrkineet monikanavaisuuteen perustamalla oman sivuston ja lisäämällä näkyvyyttämme Twitterissä. Pidämme silmällä myös sosiaalisen median kehitystä ja jos uusi sopiva alusta tulee, siirrämme Päivän Byrokraatin toki myös sinne.

 

Facebookin osalta kokemuksiimme perustuva arviomme vuonna 2017 toteutetuista algoritmimuutoksista on varsin radikaali. Siinä missä suositut juttumme vielä 2017 alussa tavoittivat helposti lähemmäs 300 000 lukijaa, vuoden 2017 loppuun tultaessa 100 000 alkoi näyttää vaikeasti saavutettavalta rajalta. Samaan aikaan meille tulevissa viesteissä on lisääntynyt ihmettely siitä, miksi Päivän Byrokraatin kirjoitukset eivät näy käyttäjille.

 

Tilanne omassa uutisvirrassasi on helppo todeta. Käy läpi vaikka kymmenen viimeisintä Päivän Byrokraatti -kirjoitusta ja muistele, montako niistä on näkynyt uutisfeedissäsi.

 

Valitettavaa kyllä, Facebookin käyttäjänä et voi tehdä tilanteelle juuri mitään. Lukija ei voi millään asetuksilla saada uutissyötteeseensä kaikkia Päivän Byrokraatin kirjoituksia. Ainoa toimiva tapa varmistaa lukupaketti on tilata Päivän Byrokraatti sähköpostiin ja varmistaa siten, ettei yhtään kirjoitustamme mene sivu suun.

 

Hyviä lukuhetkiä!