PB: Kuopion yliopistollinen sairaala, joka ei hoida lesbopareja
Päivän Byrokraatti -palkinnon saa Kuopion yliopistollinen sairaala, joka evää hedelmöityshoidot naispareilta.
Siilinjärveläinen pari oli käynyt yksityisellä klinikalla, jossa hoitomuodoksi suositeltiin koeputkihedelmöitystä. Lääkäri teki lähetteen Kuopion yliopistollisen sairaalaan, jonka poliklinikalta löytyikin aika.
”Sitten soitettiin, ettei tarvitsekaan tulla. Kirjallisena tuli vastaus, että hoitoja ei anneta naispareille.”
Palkintokomitea on toki sitä mieltä, että yksityisten palveluntarjoajien tulisikin saada valita asiakkaansa ihan miten lystäävät ja syrjiä vapaasti vaikka asiakkaita, jotka ajavat keltaista Honda Civiciä – kyllä markkinatalous sitten korjaa pois pelistä krantun yrityksen, kun kilpailijat vievät sille kelpaamattomat asiakkaat – mutta julkisten palvelujen pitäisi olla tasapuolisesti kaikkien saatavilla. Moraali- ja elämäntapakysymykset eivät kuulu viranhaltijan arvioitaviksi.
Samaa mieltä on sosiaali- ja terveysministeriö, joka julkaisi 17.4.2015 tiedotteen, jonka mukaan hedelmöityshoidon perusteet koskevat yhdenvertaisesti kaikkia, ja että hoidon antamisessa ei saa syrjiä eri ryhmiä. Ministeriö kertoi haluavansa tiedotteellaan nimenomaisesti varmistaa, että sairaanhoitopiirit alkaisivat palvella myös naispareja, itsellisiä naisia ja transihmisiä, joilta hedelmöityshoidot on toistaiseksi pääasiassa evätty. Tiedote on tainnut jäädä Kuopiossa lukematta.
Tapahtumien johdosta ryhtyy nyt toimiin yhdenvertaisuusvaltuutettu. Kuopion yliopistollisen sairaalan menettely viedään yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan, perusteena seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvä syrjintä. Lautakunnan tehtävänä on antaa oikeussuojaa niille, jotka ovat kokeneet tulleensa syrjityksi tai tulleensa syrjintään liittyvien kiellettyjen vastatoimien kohteeksi. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta voi kieltää jatkamasta tai uusimasta syrjintää tai vastatoimia ja asettaa päätöksen noudattamisen tehosteeksi uhkasakon ja tuomita sen maksettavaksi. Lautakunta ei kuitenkaan voi määrätä hyvitystä tai muuta korvausta maksettavaksi.
Ennen kuin joku ihmettelee, sinänsä loogisesti, miksi Päivän Byrokraatti pitää hyvänä minkään asian käsittelyä kaikista mahdollisista paikoista tasa-arvolautakunnassa, on hyvä pitää mielessä, että on olemassa järkevääkin byrokratiaa. Vaikkakin vähän. Erilaisilla tasa-arvovaltuutetuilla ja asiamiehillä on järkyttävä määrä höpöhöpö-tehtäviä ja pääasiallisesti he työstävät tutkimuksia ja selvityksiä, joiden arvo on niiden tulostamiseen käytettyä paperia vähäisempi, mutta yksi tärkeä funktio niillä kuitenkin on. Valtio ei saa syrjiä kansalaisiaan.
Kuvan vauva ei liity tapaukseen.