30
tammi
2017

PB: Management by perkele

Iltalehti kirjoittaa Donald Trumpin ensimmäisen virkaviikon saavutuksista. Ironisesti on pakko todeta, että oli Trumpin tekemisistä sisällöllisesti mitä mieltä tahansa, hän on ainakin saanut yhden viikon aikana suuria asioita tapahtumaan. Se on harvinaista. Hänen nopea päätöksentekonsa on täydellinen vastakohta tyypilliselle pohjoismaiselle johtamiselle, jossa asioita ei millään saada päätettyä, ja pienimmätkin asiat saattavat muodostua ylitsepääsemättömän suuriksi haasteiksi toteuttaa aikataulussa.

 

Trump on karikatyyrimäinen ilmentymä management by perkeleestä, jollaisena legendan mukaan ruotsalaiset pitävät suomalaisjohtajia. Todellisuus on se, että suomalainen politiikka on lähempänä irvikuvaa pohjoismaisesta diskuteeraamisesta. Edes vähäistä päättäväisyyttä ja johdonmukaisuutta on suuri työ etsiä Suomen eduskunnasta.

 

Siksipä Päivän Byrokraatti -palkinto meneekin tänään Annika Saarikolle (kesk).

 

Keväällä 2016 Saarikko edusti keskustapuoluetta neuvotteluissa alkoholilain uudistuksesta. Toukokuun 19. päivänä kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmät hyväksyivät neuvottelutuloksen, jossa mm. päivittäistavarakaupan vahvuusraja nousee 5,5 prosenttiin, ja valmistustavan sääntely poistuu. Kokonaisuus on siis jo hyväksytty Keskustan eduskuntaryhmässä, vieläpä juuri Saarikon esittelemänä ja hänen vetämiensä neuvotteluiden tuloksena.

 

Viime viikolla Saarikko kertoi kuitenkin julkisuuteen, että hänen mielestään asiaan pitäisi suhtautua omantunnon kysymyksenä. Tämä tarkoittaa, että hän sallisi puolueensa jäsenten irtautua sovitusta linjasta. Toisin sanoen Saarikko osoittaa kyvyttömyytensä ottaa vastuuta oman työnsä tuloksista ja näyttää samalla keskisormea saman paketin hyväksyneiden yhteistyökumppaniensa suuntaan.

 

Ei ihme, jos Perussuomalaisten ja Kokoomuksen suunnalla ihmetellään, että hallituksen suurin jarru ei olekaan oppositio, vaan itse johtava hallituspuolue. Jos edes kevyiden juomien myynnin normien purkaminen ei onnistu vajaassa vuodessa, herää kysymys, miten hallitus kykenee käsittelemään yhteiskunnan kannalta suurempia ja kiireellisempiäkin kysymyksiä.

 

Päivän Byrokraatti tuumii, että johtajuuden ja tulosvastuun katoaminen politiikasta on omiaan kasvattamaan sellaisten poliittisten suuntausten kannatusta, joiden ei ole tarkoituskaan tarjota mitään todellista rakentavaa vaihtoehtoa, vaan lähinnä haistattaa pitkät vakiintuneistolle.

 

 

 

IL 28.1.2017

Saatat tykätä myös

PB: Suomen velkaantuminen jatkuu kuin alkoholistin ryyppykierre
PB: Vasemmistopolitiikka häätää teollisuuden Suomesta
Intersektionaalinen feminismi
PB: Päivi Nergistä valtiovarainministeriön kansliapäällikkö? Mikä voisi mennä pieleen?

3 vastausta

  1. Päivän Byrokraatti

    Tietoomme on juuri tullut, että Annika Saarikon isä on valitettavasti kuollut eilen. Otamme lämpimästi osaa Annikan ja hänen perheensä suruun. Samalla esitämme pahoittelumme ja anteeksipyyntömme siitä, että juttumme osui tahattomasti kovin herkkään ajankohtaan.

  2. ceterum censeo

    Tuo legenda Management by perkeleestä syntyi tietämäni mukaan Nokialla Kairamon aikana. Ja se ei suinkaan tarkoita kiroilemalla ja rähisemällä johtamista vaan tuli Kairamon tavasta tokaista: ”ja perkele pojat, mehän hoidetaan tämä homma”, siis mutkatonta ja suoranuottista asioiden eteenpäin viemistä. Ja kannattaa (kaiholla) muistaa se Nokian, silloisen Telen ja valtion yhteistyö, jolla synnytettiin se synergia jolla elektroniikkateollisuuden huima nousu saatiin aikaan. Valitettavasti siitä ajasta on taannuttu enemmän kuin pahasti. Jos olisi taannuttu edes pohjoismaiseen diskuteeraamiseen, mutta valitettavasti homma on mennyt pelkäksi kveruloinniksi. Lähinnä tulee mieleen tämä Groucho Marxin esitys
    https://www.youtube.com/watch?v=xHash5takWU
    tosin sillä erotuksella, että tulos ei ole yhtä hauska. Eikä oikeastaan lainkaan hauska.

  3. Trumpetti

    Aihealuetta sivuten ehdotan seuraavaksi Päivän Byrokraatti -palkinnon saajaksi Barack Obamaa ja globaalia mediaa. Trump on saanut jälleen molemmille poskille oikein urakaalla mm. siksi, että hän valitsi väliaikaiseen 90 päivän viisumipannaan maat kuuluisalla kirsikanpoimintataktiikalla. Useiden medialähteiden mukaan (mm. NY Times, Fortune, Bloomberg) listan seitsemän maata perustui ajatukselle että kyseisissä maissa Trumpilla ei ole liiketoimintaa. Mielivaltaisesti valittu ja tiettyä uskontokuntaa ylimielisesti sortava lista on anteeksiantamaton, johon mm. entinen yhdysvaltojen presidentti Barack Obama kommentoi seuraavasti: “The President fundamentally disagrees with the notion of discriminating against individuals because of their faith or religion”. Presidentti Obamalta taisi kuitenkin unohtua valitettava pikkuseikka, että hän itse laati kyseisen seitsemän maan listan rajoittaessaan maahantuloa näistä prikulleen samoista maista vuotta aiemmin. Median ja kiihkomielisten anti-rasistien keskuudessa on ilmeisesti sankoin joukoin lukutaidotonta porukkaa, sillä jokainen ESTA-hakemusta täyttävä kohtaa kysymyksen: “Have you ever travelled to, or been present in Iraq, Iran, Syria, Sudan, Libya, Somalia or Yemen on or after march 1 2011?”

    Release Date: February 18, 2016
    “The Department of Homeland Security today announced that it is continuing its implementation of the Visa Waiver Program Improvement and Terrorist Travel Prevention Act of 2015 with the addition of Libya, Somalia, and Yemen as three countries of concern, limiting Visa Waiver Program travel for certain individuals who have traveled to these countries….The three additional countries designated today join Iran, Iraq, Sudan and Syria as countries subject to restrictions for Visa Waiver Program travel for certain individuals.”

    https://www.dhs.gov/news/2016/02/18/dhs-announces-further-travel-restrictions-visa-waiver-program