Kuntavaaleissa on tarjolla äärivasemmisto, sosialidemokratia ja markkinatalous
Sunnuntaisissa vaaleissa äänestäjä voi valita talouspoliittisesti kolmesta vaihtoehdosta.
Äärivasemmistoa edustavat Vihreät ja Vasemmistoliitto. Vaikka keskivertoäänestäjä ei mielläkään vihreitä tähän ryhmään kuuluvaksi, vaalikonevastausten visualisointi osoittaa, että puolueiden arvomaailma on lähes sama. Sama koskee myös puolueiden käytännön tavoitteita ja puheenjohtajia. Ne voisi vaihtaa keskenään ristiin, eikä kukaan huomaisi mitään erikoista.
Vihreille on pakko antaa huikea brändäyspalkinto kommunismin paketoinnista uuden väriseen käärepaperiin ja sen myymisestä hyviin tarkoitusperiin uskovalle kansalle. Valitettavasti brändäyksen ja parin Soininvaaran ja Vartian kaltaisen imagoehdokkaan takana on kuitenkin puolue, joka rakentaa politiikkansa degrowthin, tiukan kontrollin ja ihmisten valinnanvapauden kieltämisen varaan.
Päivän Byrokraatti unohti mainita vihreiden kaupunkisuunnitteluillasta kertoessaan, mitkä olivat Anni Sinnemäen suunnitelmat vihreiden seuraavaksi tavoitteeksi: suomalaisten lihansyönti pitää pudottaa 1950-luvun tasolle, eli kukin saisi syödä lihaa keskimäärin vain kerran viikossa. Eikö ihminen saa enää päättää edes ruokavaliostaan?
Vihreitä ja Vasemmistoliittoa yhdistää myös suunnitelma hiljaisesta vallankumouksesta. Puolueet kannattavat holtitonta sosiaalitukiperäistä maahanmuuttoa oman kannatuksensa maksimoimiseksi. Jokainen tukien perässä tuleva maahanmuuttaja kun on etujensa säilymisen varmistamiseksi todennäköinen vasemmistopuolueiden äänestäjä. Pitkällä aikavälillä suunnitelma voi johtaa katastrofiin, mutta lyhyen aikavälin hyödyt ovat vasemmistolle niin houkuttelevia, että he eivät malta jättää mahdollisuutta käyttämättä.
Yllättävää kyllä, äärivasemmistoon haikailee myös ennen sosialidemokraattinen Sdp. Mitä suuremmaksi ay-liikkeen vaikutusvalta on käynyt, sitä pahemmin Sdp on tunkenut Vasemmistoliiton tontille. Tölö Unga Socialister -osastosta ei ole pahemmin viime vuosina kuulunut, mutta nyt kun Antton Rönnholm tuli valituksi puoluesihteeriksi, on jännä seurata, onko hän merkki suunnan kääntymisestä ja palaako Sdp kenties vielä länsimaisten puolueiden joukkoon.
Äärivasemmiston lisäksi toinen hyvin yhtenäinen ryhmä on sosialidemokraatit, joihin kuuluvat arvokartan oikeisto-vasemmisto -akselilla lähes identtiset Keskusta, Rkp, Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit. Talouspoliittisesti on lähes yhdentekevää, mitä näistä puolueista äänestää. Keskusta ja Rkp toki ovat perinteisiä eturyhmäpuolueita ja ääni heille tarkoittaa tarkemmin tietylle ryhmälle kohdennettuja tulonsiirtoja, mutta Suomen talouden tappavaan verotukseen ja julkisen sektorin kokoon näistä puolueista ei löydy ratkaisua. He ovat säilyttämässä nykyjärjestelmää.
Markkinatalouspuolueena erottuu vaalikonevastausten perusteella Kokoomus. Valitettavaa kyllä, Kokoomuksessa elää tapa valita puolueen johtoon sen sosialidemokraattisin jäsen, mistä johtuen puolueen käytännön otteet eivät lainkaan vastaa sen ehdokkaiden ja kannattajien mieltymyksiä. Kokoomuksen ehdokkaat ovat niin selkeästi muita ehdokkaita markkinatalousmyönteisempiä, että alkaa olla jo keskisuuri mysteeri, mistä Kokoomus aina löytää puheenjohtajakseen petteriorpoja tai jyrkikataisia. Jonkun puoluetoimistolla on täytynyt lukea differoitumisen teoria siten, että menestys löytyy tekeytymällä kilpailevien puolueiden kopioksi.
Todella mielenkiintoisella tavalla yksi puolue on kuitenkin aivan erilainen kuin muut. Liberaalipuolue valloittaa arvokartalta juuri sen nurkan, mistä Päivän Byrokraattikin löytyisi. Tietomme mukaan Liberaalipuolueen ehdokkaista on yksityisellä sektorilla työskenteleviä tai yrittäjiä peräti 85 %, mikä selittänee kovasti asiaa. Toivottavasti nämä vaalit ovat liberaaleille onnistuneet ja ehdokas menisi läpi vähintään Helsingin valtuustoon.
Kuvaajien data on HS:n vaalikoneesta.
Nykyisistä oppositiopuolueista Vihreät on kaikista selkeimmin bolsevikkien opit ja menetelmät omaksunut kaaderipuolue. Puolueen jäsenmäärä on pieni, runsaat puolet Kristillisdemokraattien jäsenmäärästä. Todelliset päätökset tekee suppea sisäpiiri, joka huolehtii myös siitä, että avainpaikoille valitaan oikeaoppiset kaaderit. Leimallista on Sinnemäen tyrkyttäminen kaupungin johtopaikoille ohi sellaisten ehdokkaiden, joilla olisi tehtävään jonkinlainen pätevyyskin. Keskustelua puolueessa kyllä käydään, mutta päätöksiin sillä ei ole sen enempää vaikutusta kuin bolsevikkipuolueessa käydyllä keskustelulla oli Leninin aikana. Stalinin aikanahan se keskustelu sitten loppui.
Vasemmistoliitto tuo mieleen lähinnä sodanjälkeiset korpikommunistit. Paljon populistista propagandaa jossa kaikkien ongelmien ratkaisuksi tarjotaan menojen lisäyksiä ja rikkaiden verotuksen kiristämistä. Vain se klassillinen ”verot valtion maksettavaksi” tuntuu puuttuvan.
Joskus aikoinaan suorastaan kunnianarvoisa SDP taas on pahemmin tuuliajolla kuin koskaan. Ainoat kantavat ajatukset tuntuvat olevan AY-liikkeen bisnesten edistäminen sekä julkisen hallinnon paisuttaminen ja miehittäminen SDP:n jäsenillä.
Painaisin tykkää-nappia, jos sivullamme sellainen olisi…
Tuosta hajontakuviostahan näkee selvän eron vihreiden ja vasemmiston välissä. Toki puolueesta löytyy vasemmistolaisia mutta toisin kuin vasemmistoliitosta, vihreistä löytyy myös oikealla olevaa porukkaa. Koska puolueen sisäinen politikointi on kompromissia, asettuu keskihajonta keskelle kun puolestaan vasemmistoliitolla vasempaan kulmaan. Itsekään en vasemmistoa äänestäisi välttämättä, sen sijaan vihreät ovat nimenomaan oikea puolue kaltaiselleni keskustaan sijoittuvalle milleniaalille, jota kiinnostaa tuoreat näkökulmat, kiertotalousajattelu ja älykkäät innovaatiot eikä esim. Paikallaan pyöriminen vanhojen talousjakolinjojen mukaan.
Mihin keskelle ne Vihreät sijoittuvat? Eivät suinkaan keskelle kuten Keskusta, vaan vasemmistoliberaalien keskelle. Samaa porukkaa ovat muutamia jyrkikasveja lukuunottamatta. Voisitko mainita joitain muitakin Vihreiden älykkäitä innovaatioita kuin Kruunusilta ratikan ja pyöräilyn käyttöön, keskustatunnelin vastustamisen sekä ydinvoiman alasajon ylivoimaisesti puhtaimpana energiamuotona?
En.
Turhaa selitystä vihreistä. Todettakoon, että liberaalien otos on niin pieni, ettei se ole edustava. Eivät eroa Kokoomuksen liberaaleista paitsi, että ovat oikeammalla.
Otos on enemmän kuin edustava. Siinä on esitettynä Liberaalien KAIKKI ehdokkaat.
Kiitokset mielenkiintoisesta artikkelista! Kuvaajista voivat jotkut tehdä liian pitkälle meneviä päätelmiä. Kyseessä on vain ehdokkaana olevien mielipiteet eli otos on hyvin pieni.
Olisiko mahdollista tehdä uudet kuvaajat sitten kun tiedetään vaalien lopputulos? Silloin nähtäisiin isossa kuvassa kenen mielipiteet olivat kansan mieleen.
Mitä yhteistä on Vihreillä ja Vesimelonilla? Kummatkin ulkoa vihreät ja sisältä punaiset. Näinhän se on aina ollut ja juntti koulutetut vaan äänestävät kun Vihreet on niin ihku liberaali ja “moderni”, samoin ku Li vasureista.
Puhtaita marxilaisia ovat kaikki, jokainen varmaan muistaan Ville Niinistön legendaarisen letkautuksen “poliitikkojen tehtävä on ohjata ihmisiä ajattelmaan oikein” ja tässä hän tarkoitti, että hänen kantansa on tietysti oikeaa.
Kokoomusta en ole äänestänyt sen jälkeen (Lepomäkeä kyllä fanitan) kun Jyrki Katainen teki vuosisadan kusetuksen ja ajoi tämän maan suurempaan shittiin 6päckillä ja Kokoomus nuorten ruotsi äänestys tuloksen ylikävelyllä ennen kuin siirtyi “vahingossa” isompiin pöytiin jota oli pedannut jo pidemmän aikaa siksi oli pakko päästä pääministeriksi.
Aito Liberaali puolue olisi mahtava, mutta suomalaiset tykkää vähän liikaa holhouksesta, ohjauksesta ja holhouksesta sekä puuttua toisten sanomisiin, ajattelemisiin ja tekemisiin joten tuntuu olevan tuokin ajatus mahdoton.
Samat piirit ne tuntuu vaan pyörivän ainakin hallituksissa eikä mikään juuri muutu.
Monella ihmisellä ovat eri aatteeiden ja puolueiden taustat ja ideologiset juuret jääneet oppimatta tai huomioimatta. Ne kuitenkin luovat pohjan kaikelle toiminnalle vielä nykyäänkin, joten tämän takia olisi hyvä medioiden kuten PB:n niitä hieman äänestäjille valottaa: Esimerkiksi feminismi on vahvasti marxilais-kommunistinen ideologia. Itse asiassa se on varmaan jopa enemmän “marxilainen” kuin Karl Marx itsekään oli kommunisti. Hänenhän on kerrottu todenneen kuolinvuoteellaan hänen oppejaan vääristäneille seuraajilleen: “Jos te olette Marxilaisia, niin sitten minä en ole marxilainen”.
Tämä nyky-marxilaisuus perustuu siis lopputuleman tasa-arvoon, joka on usein liberalistisen mahdollisuuksien tasa-arvon sekä markkinatalouden vastakohta ja kommunismin perusta. Tämä on hyvä pitää mielessä, jos aikoo äänestää esimerkiksi “kokoomuslaista feministiä”. Hän ei nimittäin joko tiedä mistä puhuu, tai sitten yrittää muuttaa kokoomusta vielä vasemmistolaisemmaksi kuin se nykyään on.
Tälläkin hetkellä vireillä on pyrkimyksiä luoda “kokoomuslaista feminismiä” useassa eri vaalipiirissä. Tasa-arvo on täysin eri asia kuin feminismi ja se on pidettävä erillä feminismistä, jotta tasa-arvo voisi ylipäänsä toteutua. Tosiasiassa sanapari “kokoomuslainen feminismi”on oksymoroni, sillä feminismi on käsitteenä täysin yhteensovittamaton kokoomuksen muiden tavoitteiden kanssa. Tämä siis jos kokoomus pyrkii jatkossa olemaan markkinatalouspuolue. Muussa tapauksessa Suomessa ei juuri muita kuin kommunistisia puolueita enää olekaan. Erottavaksi tekijäksi jää silloin vain onko puolue esimerkiksi korporatistinen kommunistipuolue vai vihreä kommunistipuolue.
Piirustuksista tulee omilla silmillä katsottuna hiukan erilainen vaikutelma asetelmasta kuin PB:llä. Näkisin siellä 4+1 päivää tarjoukset.
Vasemmistoliberaalit: SDP, VL, Hirveät ja RKP. Kyllä, viimeinen ei ole perinteisesti aivan tinkimättömintä markkinataloutta koskaan kannattanut.
Konservatiivit: KD ja Persut
Kepu, ammuttu katkaistulla haulikolla keskelle maalia. Valitse sieltä sopiva maalaisliittolainen omaan makuusi.
Kokkarit
Ja sitten se plus yksi siellä kokolailla omassa seurassaan. Tässä taasen yhdyn mielihyvin PB:n toiveeseen vaalimenestyksestä. Kunpa tuolla differoinnilla tulisi joskus tulosta!
Vihreät on selvästi keskittynyt vasemmisto-oikeisto akselilla vasemmiston ja keskustan puoliväliin. Kokoomus taas oikeiston ja keskustan puoliväliin. Miksi vihreät on silti luokiteltu äärivasemmistoksi mutta kokoomusta ei äärioikeistoiksi?
” tuoreat näkökulmat, kiertotalousajattelu ja älykkäät innovaatiot”
Ja ihmisten valinnanvapauden rajoittaminen, moraalinen ylemmyys ja silkka unelmahöttöidiotismi siinä sivussa.
No, onneksi jäivät kakkoseksi Kokkareille kuitenkin. Vaikka laiha lohtuhan tuo lienee…
PS. Jaa että Sinnetännemäki haluaisi seuraavaksi rajoittaa ihmisten syömisiä? Haistakoot p****n koko natsiakka.