7
huhti
2017

PAB: Kaupunkisuunnittelulautakunnan pj Risto Rautava käynnisti uudelleen keskustatunnelin suunnittelun

Päivän Antibyrokraatti -palkinnon saa Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava (kok), joka teetti omissa nimissään konsulttiyritys Inspiralla selvityksen keskustatunnelin toteuttamistavasta. Melkoista kansalaisaktiivisuutta käytännössä palkkiottomassa luottamustehtävässä!

 

Rautava tunnetaan muutenkin todella tehtäväänsä paneutuneena ja ahkerana kuntapoliitikkona. Hän on viikonloppuisin tuttu näky vierailemassa eri kaavoituskohteissa – kesällä polkupyörällä ja talvella autolla – ja kaikista helsinkiläisistä valtuutetuista hänellä on epäilemättä yksi parhaista paikallistuntemuksista.

 

Rautavan teettämästä laskelmasta ilmenee, että Helsingin kävelykeskustan mahdollistavan keskustatunnelin rakentaminen onnistuisi jopa pelkällä yksityiselläkin rahalla. On tietysti absurdia, että kaupunki olisi valmis sijoittamaan puoli miljardia polkupyörä- ja raitiovaunusiltaan, mutta ei penniäkään äärimmäisen tarpeelliseen tunnelihankkeeseen.

 

Laskelman mukaan tunnelin käyttömaksuksi tulisi 2-3 euroa autolta. Jos autoja olisi 50 000 päivässä ja tunnelin rakentaminen maksaisi 720 miljoonaa euroa, pitäisi tunneliin ajajilta pyytää 2,60 euroa ajoa kohden.

 

Vastaavasti, jos Kruunuvuoren sillalla kulkisi raitiovaunulla 15 000 matkustajaa päivässä (aikamoinen määrä ottaen huomioon Laajasalon asukasmäärä) ja pyörällä suunnitelmiin merkitty huikea 3 000 matkustajaa päivässä, ja sillan rakentaminen maksaisi 500 miljoonaa euroa, niin kultakin sillan käyttäjältä tulisi periä 5,02 euron ylitysmaksu.

 

Mikäpä siinä, tehdään näitä hankkeita sitten jatkossa siten, että käyttäjä maksaa.

 

Täysin vertailukelpoisia luvut eivät ole. Tunnelin luku on per auto, eli pienenee, jos matkustajia on enemmän kuin yksi, ja tunnelin laskelmissa ei esimerkiksi linja-autojen matkustajia ole huomioitu lainkaan. Vastaavasti sillan käyttäjäkohtainen kustannus alenee heti, jos sillalle lasketaan myös henkilöautoliikenne ja linja-autot. Aikana, jolloin ensimmäiset itseohjaavat autot ovat jo käytössä, onkin melkoista näköalattomuutta rakentaa uusi silta pelkästään vanhanaikaiselle raideliikenteelle. Ei kulu enää kauan, kun raiteilla kulkeva, reiteiltään mukautumiskyvytön joukkoliikenne on museonähtävyys.

 

Oheinen Helsingin Sanomien artikkeli kannattaa lukea. Siinä on harvinaisen hyvin kerrattu keskustatunnelihankkeen historia, ja miten tunneli olisi jo käytössä, jolleivat demarit olisivat keksineet tehdä sen vastustamisesta kuntavaaliteemaansa 2008. Idea oli huono, ja johti demareiden kannatuksen täysromahdukseen.

 

Risto Rautavaa voi äänestää Helsingissä numerolla 127.

 

HS 3.1.2017

 

Saatat tykätä myös

PB: Epäiltynä Anni Sinnemäki
PB:n suositusehdokkaat kuntavaaleissa 2021
PB: Hallitus sählää, mutta yritykset on pelastettava tulevaisuutta varten
PB: Naiskansanedustajat pätevöityvät ministereiksi 13 vuotta nuorempina kuin miehet?