29
marras
2016

PB: Oikeusministeriön keksimällä rikosuhrimaksulla rahastetaan autoilijoita

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa oikeusministeriö, jonka lähes huomaamatta laiksi asti ajama rikosuhrimaksu tulee käyttöön joulukuun alusta.

 

Rikosuhrimaksu määräytyy rangaistusasteikon perusteella riippumatta siitä, onko rikoksella uhria. Maksu on 40 euroa, jos teosta säädetty ankarin rangaistus on enintään kuusi kuukautta vankeutta, ja 80 euroa, jos säädetty ankarin rangaistus on yli kuusi kuukautta vankeutta. Vankeutta ei oikeasti tarvitse tulla määrätyksi, riittää että vankeuden mahdollisuus löytyy rangaistusasteikosta. Käytännössä kyseessä on sakon päälle maksettava lisä. Rikosuhrimaksu koskee myös oikeushenkilöitä eli yrityksiä tai yhteisöjä, jotka on tuomittu yhteisösakkoon. Yhteisösakkoja tuomitaan käytännössä lähinnä työturvallisuusrikoksista. Oikeushenkilölle määrättävä maksu on 800 euroa.

 

Oikeusministeriö olettaa epäilemättä täysin oikein, että pääosa maksuista kertyy liikennerikoksista. Siinä onkin syy, miksi koko maksu on kehitelty. Vihreän ideologian mukaisesti autoilun kustannuksia kuuluu lisätä, ja rikosuhrimaksu on siihen jälleen yksi oiva keino. Näin siitäkin huolimatta, että nykyjärjestelmässämme uhrilta vaikuttaa lähinnä sakotettava autoilija itse.

 

Liikenneturvallisuuden vaarantamiseksi katsotusta ylinopeudesta napsahtaa 40 euroa ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kuten huomattavasta ylinopeudesta, 80 euroa. Rikesakolla rangaistavista rikkomuksista maksua ei määrätä.

 

Rikosuhrimaksuista saadut rahat ohjataan ministeriön mukaan rikoksen uhrien auttamiseen, kuten lähisuhdeväkivallan uhrien tukipuhelimeen. Yhteys liikenneturvallisuuteen tuntuu hieman hämärältä, varsinkin kun väkivaltarikollisilta ei peritä tienkäyttömaksua.

 

Vähintään puolet kerätyistä maksuista käytetään tietysti uuden järjestelmän hallintoon.

 

Uhrittomien rikosten rikosuhrimaksu ei ole enää kaukana Päivän Byrokraatin aiemmasta ehdotuksesta jakaa sakkoja koko väestölle arpomalla. Jokainenhan on joka tapauksessa syyllistynyt johonkin, joten menettely ei ole olennaisesti epäoikeudenmukaisempi kuin joka paikkaan viritellyt kameratolpat. Mutta voi turkasen ektoplasma teidän kanssanne hyvät päättäjät – ei Päivän Byrokraatti ollut ehdotuksensa kanssa tosissaan!

 

rikosuhrimaksu

Keskisuomalainen 28.11.2016

 

Saatat tykätä myös

PB: Myös sakkokertymä noudattaa Lafferin käyrää

8 vastausta

 1. Karl kauste

  Eihän tässä mitään arvontoja tarvita. Jokaiselle autoilijalle voidaan vuoden alussa lähettää ennakkona lasku vuoden liikennerikkeistä. Sen päälle sitten voidaan vielä sakottaa erikseen kiinni jäädyistä rikkeistä. Jotta tämä olisi oikeudenmukainen, tehdään siitä progressiivinen, esim auton päästöjen mukaan. Sehän sopii ideologiaan mainiosti.

 2. ER

  Miten tuohon nyt vihreä ideologia vetäistiin? Eiväthän vihreät ole hallituksessa. Valtion sakkotulojen kertymää tuossa vain budjettiin kerätään.

 3. ceteum censeo

  Ovat sitten oikeusministeriössä tulleet niin hienoiksi herroiksi, että ne vanhat Olaus Petrin tuomarinohjeet ovat menneet paperikoriin tai peräti silppuriin. Varmaan ne on hissun kissun ja ääntä pitämättä poistettu sieltä lakikirjojen alkusivuiltakin. Siellä kun on sellaisia ajastaan jälkeen jääneitä ajatuksia kuten:

  ”Mikä ei ole oikeus ja kohtuus, se ei saata olla lakikaan; sen kohtuuden tähden, joka laissa on, se hyväksytään”.
  ”Kaikki laki on asetettu oikeuden ja kohtuuden eikä sakkorahain tähden”.
  ”Kaikki lait pitää olla sellaiset, että ne ovat yhteiseksi hyödyksi, ja sen tähden, kun laki tulee vahingolliseksi, ei se enää ole laki, vaan vääryys, ja on hylättävä.”

  Ehkäpä he muistelevat sitä Runebergin maaherraa vähän omana muunnoksenaan, jotensakin seuraavaan tapaan: ”Me viran saimme / meill’ on valta nyt / me tehdä voimme miten miellyttää / kun laki, ennen meitä syntynyt / vain kohtuutehen jää”

 4. Kaksi rangaistusta samasta rikoksesta taitaa loukata ihmisoikeuksia. Verottajakaan ei saa enää määrätä veronkorotusta jos oikeus on tuominnut veronkierrosta sakkoa koska joku kanteli ihmisoikeustuomioistuimeen.

 5. nyymi

  Rikosuhrimaksu? Paljonko joutuu maksamaan jos tulee ryöstetyksi tai hakatuksi? Paljonko raiskattu maksaa? Kiitos vaan oikeusministeriö.

Kommentoi