18
heinä
2021

PB: Miten verkkokiusaajajoukkoa ohjaillaan ja ylläpidetään

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa useiden eri someyhteisöjen perustajana ja Feministisen puolueen eduskuntavaaliehdokkaana tunnettu Johannes Koski, jonka toimintaa Twitterissä (tunnuksella @johanneskoski) seurailimme illan–parin ajan hieman tarkemmalla silmällä.

 

Ihan aluksi on hyvä todeta, että me emme yleensä jaa mielellään palkintoja yksittäisille ihmisille (lukuun ottamatta johtavia poliitikkoja ja virkamiehiä, potki ylöspäin -periaatteen mukaisesti), vaan keskitymme mieluummin kirjoittamaan ilmiöistä ja vaikutusmekanismeista niiden taustalla. Sattuu kuitenkin olemaan niin, että Johannes Koski on vaikutusmekanismi ilmiön nimeltä Silakkaliike taustalla.

 

Lisäksi Koski on Puolustajien tukiryhmä -yhteisön (@puolustajat) perustajajäsen. Puolustajat kuvaavat itseään seuraavasti: “Olemme sitoutuneet auttamaan, tsemppaamaan ja tukemaan häirinnän, kiusaaminen ja vainon kohteeksi joutuneita sekä fyysisissä että digitaalisissa tiloissa.”

 

Niin ikään Koski on perustajana @safepointgamers -yhteisössä. “Syrjimättömyyteen ja lempeyteen sitoutunut peliyhteisö.”

 

Kuulostaa tutulta. Myös silakat väittävät olevansa ”rauhanomainen liike jakamattoman ihmisarvon, luonnon, tieteen, yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden puolesta” ja ehkäisevänsä nettikiusaamista.

 

Käytännössä olemme kuitenkin kerta toisensa jälkeen nähneet silakoiden kertyvän kiusaamaan maalitettua kohdetta. Tyypillisesti kyseessä on joku perussuomalainen tai muu punavihreille epämieluisa taho. Tämän havaintomme myötä meitä kiinnosti tutkia tarkemmin, toimiiko Koski julistamiensa oppien mukaisesti, ja havaitsimmekin samalla, miten maalittaminen käytännössä tapahtuu. Fileeraamme kuvakaappauksin yhden tapauksen, jossa Johannes Koski näyttää ohjaavan lukuisia seuraajiaan valitsemiensa kohteiden kimppuun.

 

Tapahtumasarja alkaa, kun Koski twiittaa kuvakaappauksia klassisena liberaalina tunnetun Tuomas Enbusken (Liike Nyt, Twitterissä tunnuksella @TuomasEnbuske) twiittiketjusta, jossa kritisoidaan vasemmiston toimia.

 

https://twitter.com/johanneskoski/status/1415767780675231749

 

Kannattaa huomata, että Koski ei mainitse (tagaa) Enbusken käyttäjänimeä, eikä linkitä suoraan tämän twiittiin. Näin menettelemällä Koski suuntaa twiittinsä vain seuraajilleen, mutta välttää Enbusken huomiota.

 

Koskella on Twitterissä yli 10 tuhatta seuraajaa, joten hänen avauksensa synnyttää luonnollisesti vilkkaan keskusteluketjun. Koski maalittaa muutaman aloitustaan kritisoivan kommentin lainaustwiittaamalla ne laajalle seuraajajoukolleen. Sen jälkeen Koski poistaa nämä kolme maalitustwiittiään muutaman tunnin sisällä:

 

 

***

 

 

***

 

 

Koski palkitsee maalitukseensa tarttuneita kannustavin kommentein ja tykkäyksin. Sitten Koski kaikessa hijaisuudessa poistaa kannustustwiittinsä seuraavan illan tai yön aikana. Jäljelle jäävät vain innostuneiden seuraajien twiitit. Jälkikäteen tarkasteltuna Kosken oma twiittivirta näyttää puhtoiselta.

 

 

***

 

 

Esimerkinomaisesti, eräs Kosken edellä maalittama henkilö reagoi mm. blokkaamalla häiriköitsijöitään, joita Koski palkitsee jälleen kommentein ja tykkäyksin. Lisäksi Koski maalittaa lisää seuraajiaan ns. lainaustwiittaamalla. Ja taas Koski poistaa palkinto- ja maalitustwiittinsä hiukan myöhemmin. Ohjailutwiittien poistaminen hetken päästä näyttää olevan Kosken systemaattinen toimintamalli.

 

 

***

 

 

***

 

 

Jälleen joukko uusia palkintotwiittejä ja tykkäyksiä maalitukseen tarttuneelle seuraajajoukolle. Ja kuten aiemmin, taas Koski poistaa twiittinsä hiukan myöhemmin. Näillä ohjailutoimenpiteillä vaikuttaa olevan suuri merkitys, koska Kosken seuraajat näyttävät kilpailevan tämän huomiosta.

 

 

***

 

 

***

 

 

Edelleen lisää palkintotwiittejä ja tykkäyksiä. Ja taas Koski poistaa twiittinsä myöhemmin. Aivan kuin Koski haluaisi, että hänen toimintametodeistaan ei voisi saada selkoa jälkikäteen. Nimimerkkien perusteella seuraajajoukolla näyttäisi olevan yhteyksiä äärivasemmistolaiseen Antifaan.

 

 

***

 

 

***

 

 

***

 

 

Sama jatkuu läpi keskustelun. Alla vielä muutama hajanainen esimerkki tykkäyksistä, joilla Koski on kannustanut maalituskampanjaansa osallistuneita. Alatyylisyyskään ei ole näköjään este.

 

 

***

 

 

***

 

 

***

 

 

Mystisintä on, että Koski ja seuraajansa ilmeisesti aidosti kokevat olevansa maalituksensa kohteita niin paljon moraalisesti ylempänä, että heillä on oikeus kohdella näitä kuinka kurjasti tahansa ilman, että he silti kokisivat itse olevansa tarinan pahiksia. Jääköön mainitsematta, millaisia historiallisia yhtymäkohtia tällaisella ajattelumallilla on.

 

Mitä sitten tapahtui? No, Koski ehti kerätä asialleen satoja tykkäyksiä ja ison määrän omassa kaikukammiossaan resonoivia ilkeämielisiä kommentteja, joilla samanmieliset vahvistivat yhteistä näkemystään. Tuomas Enbuske kuuli koulukiusaajajoukon pilkasta jossain välissä ja kommentoi lopulta selkänsä takana aloitettua keskustelua enbuskemaisen osuvaan tyyliinsä.

 

https://twitter.com/TuomasEnbuske/status/1416492220937560071

 

Silakkaparvi – tai mikä lie kiusaajaporukka olikaan – on sittemmin jo hajautunut ja kokoaa ehkä jo voimiaan seuraavaa kohdettaan varten.

 

Kosken julkisivu on poistettujen twiittien jälkeen siisti, eikä kenelläkään ole aavistustakaan, kuinka hän ohjaili seuraajajoukkoaan. Juuri tuo kaksinaamaisuus kirvoitti tämän katsauksen. Sosiaalinen media kestää kyllä kipakoitakin mielipiteitä, mutta on vastenmielistä seurata tekopyhää ylevän moraalin esitystä, kun mies kuitenkin salassa yllyttää joukkojaan ilkeilyyn.

 

32 vastausta

   1. Jii

    Jännää. Kertoisitko Miia aiheesta lisää, jotta nähdään ettei kyse ole viattomasta leikistä.

 1. Mikko Hansen

  En kyllä erityisesti pidä myöskään PB:stä. Tästä on muodostunut melkoinen olkiukkoilun ja perseilyn tyyssija siihen alkuperäiseen paskan byrokratian arvosteluun verrattuna.

 2. Seppo Huhta

  Raitaa olla hra Hansenilla ongelma,että “burokraatti” paljasti tämän kosken kieroilun.

 3. ...

  Muistatteko kuinka sana “maalittaminen” ilmestyi julkiseen keskusteluun?Se ilmestyi kun punaiset fasistihuorat alkoivat röhkimään kuinka he ovat uhreja kun ihmiset olivat vähän helvetin vihaisia ja täysin oikeutetusti heidän mielisairaasta propagandastaan Turun joukkomurhan yhteydessä.Koko sana oli täysin tuntematon punaisten fasistien runkkurinkien ulkopuolella mikä kertookin varsin paljon heidän toiminnastaan.

 4. Veera Fager

  Hei :)

  Nyt ei voinut olla kommentoimatta

  Tähän artikkeliin, ja minun tämän päivän twitteri-toimintaan sisältyy AIVAN liian paljon samaa, ja outoa synkroniikkaa O.o

  Olen itse seuraillut sivusilmällä Koskea n. 1 1/2v ja tehnyt johtopäätöksiä hänen twiiteistään ja feedin yleiskuvasta… Ja juuri tällä päivämäärällä, päätin sitten viimein kertoa hänelle tekemäni huomiot.

  Voitteko kuvitella hämmästykseni kun joku linkitti minulle tämän artikkelin, ja tulin lukemaan omia ajatuksia paremmin asetelluilla sanoilla esitettynä.
  Ja sitten huomasin saman päivämäärän. Ja sitten sen, että myös te käsittelette tässä Enbusken ja Kosken välistä viestintää, ja samaan minäkin tartuin.
  — viimeinen pisara minulle, oli pakko sanoa jotain, mutta muotoilin sen hyvin kohteliaasti mielestäni kuitenkin.

  n.3min päästä hän blokkasi minut.

  Hän itseasiassa oli juuri tekemässä tätä deletointi-liikettään, enkä voinutkaan yht’äkkiä kommata, koska twiitti oli poistettu. Noh, ajattelin, että kun nyt kerrankin sain aikaseksi kirjottaa jotain vaikeasti sanottavaa, ja jonkun oli sanottava se ‘ääneen’…
  Joten julkaisin sitten kuvan omaan feediini lähettämättömästä tweetistäni, jossa näkyy myös kohdetwiitti, tägäsin Kosken siihen ja myöhemmin myös linkitin siihen ketjuun 2 kuvaa deletoidusta twiitistä

  TL;DR

  My observations have been validated, thank you, much respect *courtseys*

 5. Veera Fager

  @Mikko H

  Voipi olla, mutta kattilasta samaa mieltä tuntuu olevan kaikki keittiövälineet, myös omalla nimellä esiintyvät yks.hlöt kuten allekirjoittanut.

  Ei se vaan paljoa minun feedissäni vaikuta, vaikka yritin tähän asiaan ‘osoittaa valoa’.
  Valheellisuus/kaksinaamaisuus sekä suvaitsevana suojelijana esiintyminen kun toiminta on niistä kaukana, tulee voida ja täytyy tuoda esiin, kun kyseessä on julkisuuden hlö, poliitikko ja/tai merkittävä some-vaikuttaja.

  Pahimmat ped*fiilit löytyy katolisesta kirkosta tänäpänä.
  Tuntuu, että maailma on aivan päälaellaan, mikään ei ole sitä miltä näyttää. Lapset ja nuoret jotka ovat kasvaneet somen aikakaudella, ovat erittäin halukkaita liittymään kaikenlaiseen toimintaan.
  He haluavat parantaa maailmaa. Mutta jos tällaisten ‘harhaan’johtajien annetaan heitä luotsia ilman, että heihin saa kohdistua minkäänlaista kritiikkiä (tai vedetään koko korttipakka esiin ja vaiennetaan vastarinta) niin monelle muodostuu aivan vääränlaiset moraaliset ja eettiset arvot.
  Kiusattujen suojelijana esiintyvä ei saisi opettaa nuoria cancel-kulttuurin tavoille, ja ajaa kiilaa syvemmälle kaikenlaisissa ihmisiä jakavissa asioissa.

  Mielestäni juuri se, että Koskelle on niin mahdottoman vaikea saada mitään kritiikkiä menemään perille (ilman botti-hyökkäystä, bannia, de-platformausta tai blokkia vähintäänkin) on epämiellyttävän epäilyttävää.
  “Something smells fucky”
  ~ BUBBLES ~ Trailor park boys

 6. Jami K

  Musta alkaa tuntumaan et tuon koko Twitterin saa poistaa. Kunpa joku jumittaisi twitterin serverit pysyvästi. On vaan niin vitun raskaaksi mennyt tuo homma. Maailman tylsin keskustelu syntyy kyllä vasemmiston ja oikeiston välille tai muuten vaan joidenkin ääripäiden välille. Tarkennetaan nyt vielä, että vasemmistolaiset on idiootteja.

 7. Jack Witikka

  Johannes Koski jäi kiinni rumista jarrutusjäljistä putipuhtaissa valkoisissa alkkareissaan. Mutta hänpä ei luikkinut häpeillen vaatekaapille, vaan kävi raivokkaaseen vastahyökkäykseen, johon valjastettiin jopa äitivainaan pikkuinen Fjällrävenreppu. Ja klassisesti uhkailtiin myös virkavallalla. Nämä manööverit synnyttävät mielenkiintoisia päätelmiä, joista osa jääköön sanomatta. Hienoa työtä PB!

 8. Nassi

  Eikö tämä intersektionaalisen feminismin idea ole juurikin tuo teidänkin noudattaman ”potki ylöspäin” -periaatteen muoto?

 9. Kriittinen Kansalainen

  Tänäänhän toi nyt twitterissä itkee kuinka PB ja rasistit nyt maalittaa häntä. Ei voi ku ???

 10. Femakot ovat sikoja

  “kun mies kuitenkin salassa yllyttää joukkojaan ilkeilyyn”

  Mikä “mies”? Koski ei ole mies, vaan punatautinen pelkuri ja raukka. Ainoa asia mikä on auki on motiivi: Daako se rahaa tuosta maalittamisestaan vai pelkkää perverssiä mielihyvää.

 11. Risto

  Silakkaliikkeen yhteydessä on tärkeää muistuttaa, että Johannes Koski twiittasi ennen Silakkaaliikkeen perustamistaan, että liike perustetaan vastustamaan Jussi Halla-ahon perussuomalaisia, ja nimenä Silakkaliike Italian Sardiiniliikettä matkien. Tarkkaa sanamuotoa en muista, mutta Johannes Koski on tyylilleen uskollisena poistanut tämänkin twiitin. Twiitti löytyy takuulla jostain kuvankaappauksena. Postasin sen muistaakseni itsekin Koskelle, jolloin hän luonnollisesti blokkasi minut.

 12. Pekka Huttunen

  Oletteko ajatelleet miten oma toimintanne maalittaa vasemmiston edustajia?

  1. Raine Laine

   Vastustatte siis kiusaamista kiusaamalla ja vastustatte maalittamista maalittamalla.
   Tämänhän olisi voinut hoitaa puolueettomasti nimet peittäen tai ottamalla rinnalle esim. Jessikka Aron kiusaamistapauksen twiittejä.
   Olen erittäin pahasti pettynyt teihin olette vajonneet Kosken kanssa yhtä alhaiselle tasolle.

 13. Jari

  Mukavaa että on tutkivia journalisteja edelleen jotka paljastavat ihmisten kaksinaamaisuuden.
  Suomen suurten mediatalojen pitäisi palkata sinut vakituiseksi toimittajaksi.

 14. karttu

  Yhteiskunnallisestikin merkittävä artikkeli. Kiitos, että puhkaisitte pullean mätäpaiseen.

 15. asiallinen kundi

  Tämmösille silakka paskoille ja lapsen Koskijoille ei pidä antaa mitään tilaa vaan lyödä. Lyömällä nämä soijat oppivat tai saavat lopulta aivoveren vuodon. Suosittelen face to face keskusteluihin näiden kanssa ;)

 16. Someen pettynyt

  “Koski palkitsee maalitukseensa tarttuneita kannustavin kommentein ja tykkäyksin. Sitten Koski kaikessa hijaisuudessa poistaa kannustustwiittinsä seuraavan illan tai yön aikana. Jäljelle jäävät vain innostuneiden seuraajien twiitit. Jälkikäteen tarkasteltuna Kosken oma twiittivirta näyttää puhtoiselta.”

  Onhan tuo jo melkoista rottailua, mihin on suoraselkäisyys joillakin kadonnut Suomessa ja somessa?

 17. Keimo Lantio

  Kiitos tästä! On jo korkea aika, että joku paljastaa johanneskokeloiden todellisen luonteen. Vastaavia narsistisia sosiopaatteja on Twitter väärällään. Näitä ihmisiä ei kiinnosta tasa-arvo tai oikeudenmukaisuus. He ovat surkeita ihmisraunioita, joiden elämän ainoa tarkoitus on satuttaa muita.

 18. Kipetsu

  Olen itsekin scifi-nörtti mutta sentään sisäistän Johannes Kosken ihaileman Star Trekin filosofian.
  Ensimmäisen protokollan mukaan siinä ei tarpeetta kiusata ketään eikä puututa muiden kansojen itsemääräämisoikeuteen.

  Viikko sitten tein elämäni parhaan päätöksen ja poistin kaksi Twitter tiliä joista toinen oli jo 12-vuotta vanha.

  En halua seurata pieniä sieluja ja poliitikkoja jotka ovat repimässä yhteisöä hajalle.
  Yhteisössä on voimaa. Ei lähdetä tuhoavan ja pimeän sosiaalisen voiman tielle.
  Rakkautta ja valoa.