16
maalis
2015

PAB: Kalle Vaismaa ja Jari Siironen

Päivän Antibyrokraatti -palkinnon saavat Kalle Vaismaa ja Jari Siironen, jotka tämän aamun Helsingin Sanomissa kirjoittavat fiksuja kypäräpakon järjettömyydestä, tietysti pää-kirjoitussivulla.


Vaismaa on tutkijatohtori liikenteen tutkimuskeskuksessa ja Siironen on neurokirurgian dosentti ja osastonylilääkäri. Heidän mukaansa ehdotetulla kypäräpakolla olisi pelkästään negatiivisia seurauksia. Valitettavaa kyllä, Vaismaan ja Siirosen argumentaatio pohjautuu numeroihin, kun taas politiikassa päätöksenteko perustetaan tunnekysymyksiin.

 

Vaismaan ja Siirosen olisikin kannattanut argumentoida siltä pohjalta, millaisia sosiaalisia vaikutuksia kypäräpakolla on, tai liittyisikö kypäräpakkoon ehkä myös tasa-arvokysymys. Tai ehkä heidän olisi tullut kysyä, onko asiassa pohdittu ollenkaan sitä, tulisiko kypäräpakko säätää solidaarisesti siten, että paremmilla pyöräilijöillä olisi painavammat kypärät.


Sen sijaan Vaismaa ja Siironen esittivät tylsiä tilastoja, joiden mukaan vastaavan lain seurauksena Uudessa-Seelannissa pyöräilyn kokonaismäärä väheni 51 prosenttia ja pyöräilijöiden riski joutua onnettomuuteen kasvoi 20 prosenttia.
Australiassa taas kypärää käytettiin 9 prosenttia aiempaa enemmän, mutta pyöräilyn kokonaismäärä väheni 42 prosenttia. Varmaankin huono juttu kansanterveydellisesti.


Pyöräilyonnettomuudet eivät kirjoittajien mukaan edes aiheuta Suomessa kovin paljon aivovammoja. Tälläkin tilastollisella tiedolla on hirvittävän vähän merkitystä keskimääräiselle kansanedustajalle, joka on mieltänyt tehtäväkseen keksiä monimutkaisia ratkaisuja kuvitteellisiin ongelmiin.

 

Pyöräilijöiden turvallisuutta tulisi Vaismaan ja Siirosen mukaan edistää kypäräpakon sijaan parantamalla pyöräilyn infrastruktuuria. Tähän yhtyy myös palkintokomitea – olkoonkin, että hyvällä tolallahan tuo turvallisuus on jo nykyäänkin. Liikennemuotoon katsomatta, infran rakentaminen on yksi niistä julkisen sektorin järkevistä tehtävistä, joka olisi syytä hoitaa kunnolla. Esimerkiksi Helsingissä entiseen rautatiekuiluun upotettu Baana on hieno oivallus, vaikka toteutuksessa onkin monia mokia, liian kapeista kaistoista alkaen.

 

– – –

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1426400139209

 

Saatat tykätä myös

PB: Viranomaisten perustama kansalaisjärjestö Suomen Ash