20
helmi
2016

PAB: 16-vuotias nuori ei saanut kesätöitä, joten hän perusti verkkokaupan

Päivän Antibyrokraatti -palkinnon saa Aleksi Mäkelä, joka perusti oman verkkokaupan, kun ei 16-vuotiaana saanut kesätöitä. Nyt pari vuotta myöhemmin verkkokauppa on kasvanut ja tuotenimikkeitä on jo kolmisensataa.

 

– Toisen vuoden jälkeen tuloja on tullut sen verran, että alv-velvollisuuden raja meni rikki. Rahaa tulee sen verran, että pärjäisin niukasti eläen juuri ja juuri, mutta pelkästään niillä tuloilla eläminen söisi kasvua.

 

Mäkelä kertoo jo tovin seuranneensa Suomen taloustilannetta yrittäjän näkökulmasta. Verotus vähän mietityttää, samoin työn kannattaminen.

 

– Itsekin tarvitsisin pariksi tunniksi viikossa postitusapua, mutta ei siihen varmasti saa palkattua ketään byrokratian takia.

 

No ei se ainakaan helppoa ole. Sitä paitsi juuri samaan aikaan eduskunnassa on käsiteltävänä tällekin yritykselle ennaltaehkäisevä kuolinisku. Lähetekeskustelussa on reilut 62 tuhatta nimeä kerännyt kansalaisaloite, jolla niin sanotut nollatuntisopimukset kiellettäisiin kirjauttamalla lakiin velvoite, jonka mukaan työntekijälle on tarjottava aina vähintään 18 työtuntia viikossa.

 

Mäkelä ei ole ainoa, joka uuden lain myötä jättäisi palkkaamatta työntekijöitä. Tuhannet nuoret ja opiskelijat työskentelevät mielellään erilaisissa keikkatöissä ja asiakkaille on niille tarvetta, mutta vasemmisto ei hyväksy joustavuutta ja kahdeksasta neljään maailmankuvasta poikkeamista. Yhden muotin tulee sopia kaikille. Toki esimerkiksi juuri verkkokaupat on helppo siirtää Viroon, jossa lainsäädäntö on vapaampi.

 

Olisi mielenkiintoista tietää, onko nuori yrittäjä Mäkelä tehnyt myös sen virheen, että hän ei ole hakenut starttirahaa. Sitä kun saa vain ensimmäiseen yritykseensä, myöhemmin on turha kysellä. Suomessa yritystoiminnan keskeisiä kultaisia sääntöjä on, että kaikkia mahdollisia tukia täytyy hakea, sillä muutenhan joutuu itse maksamaan tukia muille yrityksille. Järjestelmämme näet toimii siten, että keräämme veroja yrityksiltä joilla on hyvä liikeidea ja jotka menestyvät, minkä jälkeen kerätty raha jaetaan tukina niille yrityksille, joista virkamiehet pitävät.

 

Järjestelmässä on kieltämättä se looginen piirre, että jos rahaa ei kierrätettäisi valtion kautta, menestyvät yritykset investoisivat kasvuun ja pikku hiljaa täyttäisivät maan. Virkamiesten valitsemia liikeideoita tukemalla liiallinen kasvu kuitenkin vältetään, ja markkinoille jää tilaa uusille tulijoille.

 

Sinulle, Aleksi kuitenkin hatunnosto ja vielä perään hyvä neuvo. Älä jatka liiketoimintaasi enää toiminimellä, vaan perusta osakeyhtiö. Toiminimellä toimiessasi kannat henkilökohtaisesti riskin esimerkiksi maahantuojan tuotevastuusta. Osakeyhtiö rajaa vastuusi yhtiöön sijoitettuun pääomaan. Samalla saat myös paremman mahdollisuuden kerätä yhtiöösi pääomia kasvun rahoittamiseksi. Tsemppiä yritystoimintaasi!

 

 

2 vastausta

  1. klklföas

    Niinpä. Maalaisjärki sanoo, että kun työmarkkinat säännellään umpeen, yksityisyrittäjyys lisääntyy. Se tosin ikävä kyllä tarkoittaa myös tehottomampaa tuotantoa.

  2. N.m.

    Hyvä Aleksi! Tsemppiä!
    Varo kuitenkin verottajaa, joka iskee armottomasti ennemmin tai myöhemmin. Suomessa on erityinen virkamieskoneisto, joka nitistää yrityksiä hengiltä.