22
helmi
2016

PB: Työvoimatoimisto ei saa välittää työtä ulkomailta

Väärin työllistetty. Päivän Byrokraatti -palkinnon saa työ- ja elinkeinoministeriö, joka kieltää julkisrahoitteista TE-toimistoa välittämästä suomalaisille muissa pohjoismaissa tarjolla olevaa työtä.

 

“Listatut työpaikat ovat niitä, jotka ovat läpäisseet Suomen viranomaisen seulan. Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) ohjeistuksen mukaan esimerkiksi hoitoalan työpaikkoja ei välitetä nyt lainkaan.”

 

Vertailun vuoksi, Suomessa on IT-alalla 12 000 työtöntä samaan aikaan kun naapurimaissa on samalla alalla työvoimapula. Yhtiöt vierastavat Suomessa toimimista siitäkin huolimatta, että työvoimaa olisi tarjolla. Palstamme vakiolukijat keksinevät taannoisista uutisaiheistamme useammankin syyn miksi. Kilpailijamaiden kevyempi verotus, joustavampi työlainsäädäntö ja vähempi virkamiesvaltaisuus lienevät ainakin listalla.

 

Ministeriön toimintatapa kuvannee myös sitä, että vastoin monilla olevaa harhakäsitystä, EU:n vapailla työmarkkinoilla ei ainakaan suomalaisessa tulkinnassa todellakaan tarkoiteta sitä, että suomalaiset oikeasti saisivat hakeutua työn perässä muualle. Merkantilismin piti olla jo historiaa, mutta virkamiesten ajatuksissa on nähtävästi oikeasti suotavampaa, että työtön odottaa kiltisti tuvan nurkassa, kunnes laivoja ja paperitehtaita taas rakennetaan, ja menee sitten taas takaisin oikeisiin töihin.

 

Sen toki ymmärtää, että harmittaahan se, kun korkeasti koulutetut veronmaksajat käyvät ovesta ulos ja samalla sisään astelee lukutaidottomia elättejä. Ei aivan maailman paras vaihtokauppa.

 

EDIT: Onneksi työn tarjontaa rajoittavien TE-toimistojen ylläpito on edes halpaa. Näiden toimintamenot jäivät viime vuonna vaatimattomaan 165 miljoonaan euroon, mikä on esimerkiksi YLE:n budjettiin verrattuna pelkkä pyöristysvirhe.

 

 

Saatat tykätä myös

PB: Hallitus sählää, mutta yritykset on pelastettava tulevaisuutta varten
PB: Suurituloisten veroale lisäisi Suomen verokertymää
PB testasi Ylen ”Selviätkö vuoden tukiviidakossa?” -pelin
Lukijan kirjoitus

1 vastaus