31
tammi
2017

PB: Tosielämän laihialaisvitsi

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa julkisen rakentamisen laadussa mallia näyttävä Laihian kunta. Juuri remontoitua liikuntasalia ei saa käyttää pallopeleihin, koska sen rakenteet eivät kestä.

 

Ensimmäisellä liikuntatunnilla kattoon osunut pehmopallo irrotti akustiikkalevyn asennusritilästään ja toisella tunnilla koripallon osuma oli jopa pudottanut muutamia levyjä alas. Kuolonuhrien määrä jäi vähäiseksi. Tapausten seurauksena kunnan kiinteistöpäällikkö määräsi salin koripallotelineet poistettavaksi.

 

Päivän Byrokraatin tiedossa ei ole, onko salin rakenteita jo tutkittu muuten, ja onko joku esimerkiksi rohjennut nojata salin seinään. Maltillinen haarahyppely on kuitenkin testeissä todettu suhteellisen turvalliseksi. Seikka, joka on omiaan lisäämään koululiikunnan suosiota.

 

Ihan oikeasti sali ei sentään taida olla romahtamisvaarassa, sillä ongelman aiheuttaa enimmäkseen vaaraton suunnitteluvirhe. Kattoon asennettuja akustiikkalevyjä ei ole kiinnitetty mitenkään, vaan ne makaavat vapaasti kiskon päällä. Levyt ovat irtonaisia, jotta niistä voitaisiin pyyhkiä pölyt. Tai sitten siksi, että ollaan Laihialla ja ruuvit ovat sangen kalliita. Jälkimmäistä vaihtoehtoa on ehkä pidettävä todennäköisempänä, sillä onko kukaan muka koskaan nähnyt kunnan työntekijää tekemässä niin huolellista työtä, että siivoaisi jopa hankaliin paikkoihin piintyneet, ummehtuneet pölypesäkkeet? Kuten esimerkiksi Keskustan ryhmähuoneen.

 

Koulun liikunnanopettaja Mika Lehtonen joka tapauksessa hämmästelee tehtyä valintaa: “En olisi itse valinnut vastaavaa vaihtoehtoa, jos minulta olisi kysytty.”

 

Parahin Mika. Sinun tulisi ymmärtää, että julkisen sektorin keskeisimpiin toimintaperiaatteisiin kuuluu, että asiasta päättävän virkamiehen ei tarvitse eikä mielellään tulekaan ymmärtää päätöksen kohteesta tuon taivaallista, sillä suurempikaan hukka sinne tai tänne ei juuri näy julkisissa varoissa. Verojahan kertyy joka vuosi lisää. Mikäli luontosi kuitenkin kaipaa, että asiat ympärilläsi toimivat loogisesti ja että investoinnin lähtökohtaiseen määritelmään sisältyy myös sen tuottavuus, pelkäämmepä, että sinulla ei ole muuta mahdollisuutta kuin pikaisesti vaihtaa yksityiselle sektorille.

 

 

 

Mtv.fi 28.1.2017