2
helmi
2017

PAB: Pitkäripaisen pidemmät aukioloajat ja selvännäkijämme lisätiedot

Päivän Antibyrokraatti –palkinnon saa suomalaisten rakastama myymäläketju Alko, joka on tällä kertaa päätynyt siihen tulokseen, että raittiuden ja kansanterveyden edistäminen edellyttää sen aukioloaikojen pidentämistä. Luvan saatuaan Alko pitäisi ovensa auki iltayhdeksään maanantaista lauantaihin, sekä lisäksi useiden juhlapyhien aattona.

 

Aukioloaikojen pidennys ei ole ensimmäistä kertaa esillä, sillä viime vuoden maaliskuussa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula ehdotti täsmälleen samaa. Valitettavasti ehdotuksen ampui tuolloin alas juurikin Alko, toimitusjohtajansa Hille Korhosen toimesta.

 

Vuoden mietittyään ja alkoholilain kokonaisuudistuksen valmistelun päättyessä Korhonen on kuitenkin tullut katumapäälle. Miksi? Paine lienee kova keksiä äkkiä jotain, sillä viini uhkaa karata muiden myytäväksi ja sen myötä lähteä toimitusjohtaja Korhosen kovapalkkainen ja mukava tehtävä alkoholimonopolin johdossa.

 

Alkoholilain kokonaisuudistus käy kulisseissa kuumana ja Päivän Byrokraatti onkin hankkinut käyttämältään selvännäkijältä supersalaisia dokumentteja erilaisista ehdotuksista uudeksi alkoholilaiksi.

 

Lukijoiden tulee pitää tässä esitetyt tiedot luottamuksellisina.

 

Saamiemme dokumenttien mukaan Alko on varautunut kilpailuun hakemalla ruoanmyyntilupaa, joka on parhaillaan virkamieskäsittelyssä. Ilmeisesti Alkon ruoanmyyntiin tultaisiin soveltamaan samantyyppisiä periaatteita kuin muutama vuosikymmen sitten, jolloin alkoholia sai anniskella vain ruoan yhteydessä ja aina kahden oluen jälkeen piti ostaa uusi voileipä.

 

Alkon ruoanmyyntiä koskevat lupaehdot ovat tuosta kuin peilikuva ja edellyttänevät, että ruokaa saisi ostaa vain alkoholiostoksen yhteydessä. Kassa tarkistaisi, että ruoka sopii ostettuun alkoholiin, ja että ruoan määrä ei olisi ylenmääräinen ostettuun alkoholiin nähden. Näin ehkäistäisiin ruoan viihdekäyttöä ja varjeltaisiin kansaa ylensyönnin terveyshaitoilta.

 

Ruoka tulee Alkossa tarjolle tiskin taakse, houkuttelevuuden vähentämiseksi etikettipuoli seinään päin. Haluttu ruokatuote tulee osata pyytää myyjältä. Tietojemme mukaan myös itsepalvelumyymälä on ollut keskusteluissa, mutta siitä halutaan ensin odottaa Ruotsin kokemuksia.

 

Hankkimiemme salaisten suunnitelmien mukaan Alko lanseeraa myös ruokakortin. Ne ovat jo osin valmiina, sillä ensi vaiheessa hyödynnetään vuonna 1970 lakkautettuja viinakortteja siinä laajudessa kuin niitä vielä löytyy varastosta. Ruokakortti saa nimekseen kanta-asiakaskortti ja sille kertyvät myös ostoksista saatavat plussapisteet. Puolivuosittain Alko pitää Kahjot Päivät, joilla myydään lähinnä absinttia, sokeria ja lusikoita, joissa on reikä.

 

Saamiemme tietojen mukaan päivittäistavarakauppa olisi kuitenkin asettanut uudistukselle ehdottomaksi kynnyskysymykseksi Alkolta vaadittavan maitotuotteiden myyntiluvan.

 

Näillä näkymin maitotuotteiden myynti Alkossa tultaisiinkin rajaamaan mietoihin, eli rasvattomiin ja rasvaa korkeintaan 1% sisältäviin maitoihin.

 

Jaana Pelkonen ja jotkut muut Kokoomuksen liberaaliin siipeen kuuluvat ovat ehdottaneet myös sinisen maidon sallimista ja SDP:n riveissä on ollut kannatusta punaiselle, mutta ilmeisesti enemmistö ei kuitenkaan pidä mahdollisena maidon myynnin täydellistä vapauttamista yhdessä rysäyksessä.

 

”En usko että suomalaiset ovat valmiita siihen, että maito tuotaisiin viinakauppaan. On otettava huomioon, että maidon kulutus on Suomessa jo nyt yksi Euroopan korkeimpia. Vain päivittäistavarakaupalla on riittävä osaaminen laktoosi-intoleranssista neuvomiseen, joten tämä johtaisi vatsavaivojen räjähdysmäiseen kasvuun”, totesi nimettömänä pysyttelevä keskustapoliitikko.

 

Saamiemme muistioiden tiedot päättyvät tähän.

 

On kuitenkin lisäksi mainittava, että selvännäkijämme unessa kuulemien huhujen mukaan myös tuore kansanedustaja Pekka Puska olisi kehittämässä kilpailevaa lakialoitetta, jonka mukaan Alko olisi auki vain joka kuun kolmas päivä kaksi minuuttia kerrallaan. Vastuulliset kuluttajat kun voivat suunnitella hankintansa ilman heräteostoksiakin.

 

Päivän Byrokraatti ei ole vielä saanut vahvistusta tälle väitteelle, mutta on kuitenkin antanut kertoa itselleen, että raittusliikkeen kantaviin voimiin kuuluva Valvira olisi menossa tästä vielä pidemmälle, vaatimalla alkoholimainonnan täyskieltoa, “positiivilistalle” otettavia poikkeuksia lukuun ottamatta.

 

Valviran kelloja taaksepäin kääntävä ehdotus nyt on kuitenkin aivan liian hullu voidakseen mennä läpi.

 

 

Yle 1.2.2017

 

IL 1.2.2017

 

Saatat tykätä myös

PB: Valamon luostari saa avata itse valmistamansa viinipullon vasta kun se on kiertänyt Alkon keskusvaraston kautta
PB: Kehitysvammaisen Ollin kynsiä ei leikata ihmisoikeuksien vuoksi
Saana sai turvallisen sänkynsä takaisin
PB: Häkkisänkykielto vaikeuttaa Saanan elämää

4 vastausta

 1. Raittiuden Ystävä

  Ei varmasti voida vapauttaa 4. olutta saatika sitten ns. limuviinoja kauppoihin. Lähtee ihan käsistä, ei ole mitään kontrollia juomisen kanssa sen jälkeen! Suomen tie on rappion tie.

  1. Stubin fiksu broidi

   No sulle tulee sit itku kun tämä tulee tapahtumaan, piti olla vuoden vaihteessa mutta tulee keväänä. Kerros mulle “raittiuden Ystävä” että millä se että minä seen ei-vesitetty kaljaa halvemmalla paremallalla valikoimalla kaupasta kuin valtion ryöstömonopolilta vaikuttaa sinun elämään? Ennen kuin sanot “maksan sinun lääkärisi” mieti omia kulujasi ja mieti jospa minä maksan enemmän veroja?

   Tiedtätkö mitä Suomen “suurkuluttajat” juovat? Sitä halvinta Altian tuottamaa VIINAA.

 2. Kahvi pois ärrältä

  Ironia ja alkoholit ovat molemmat huumeita. Jos niiden makuun pääsee, niin hankala on takaisin palata.