12
helmi
2017

PB: Rovaniemi maksaa mieluummin lonkkaleikkaukset kuin suojaa lattiat liukuestekengiltä

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa Rovaniemen kaupunki, joka on kieltänyt nastakenkien käytön useissa julkisissa tiloissa. Kieltokyltit ovat muun muassa pääkirjastossa ja viereisessä kaupungintalossa.

 

Asiaa tuntemattomille kerrottakoon, että Rovaniemi on napapiirillä ja siellä on helvetin kylmä. Maa on jäässä heinäkuuta lukuun ottamatta 13 kuukautta vuodessa, ja jopa porot kulkevat nelin jaloin, jotta eivät liukastuisi. Keväisin Kemijoen rannalla järjestetään ongintakilpailu, jossa paikalliset kiskovat ylös talven aikana sillalta pudonneita kitkarengasautoilijoita. Viime keväänä kilpailun voitti eräs Lainaanrannassa asuva ukko yli 1600-kiloisella Volvolla. Melkoinen vonkale.

 

Kaupungin ylipääaktuaarin mukaan kielto vähentää sekä lattioiden kulumista, että asiakkaita, jotka tulevat kiusaamaan työtään tekeviä virkamiehiä. Jalkansa katkaisseet puolestaan työllistävät terveyskeskuksia, samoin kuin sairaslomasijaisiaan, joten Rovaniemi saavuttanee hallituksen asettaman 72 %:n työllisyystavoitteen ensi kevääseen mennessä.

 

Paikallinen veronmaksaja haluaisi kuitenkin ehdottaa, että hän maksaisi mieluummin matot kirjaston lattialle kuin liukastelevien vanhusten lonkkaleikkauksen. Ehdottaminen ei onnistu, sillä myös arvostelu on estetty toisella kieltokyltillä: ”kirjastossa on hiljaisuus”.

 

Päivän Byrokraatilla on kuitenkin vinkki paikallisille. Selvitystyömme mukaan Rovaniemeltä löytyy ainakin yksi sivukirjasto, jossa terve järki on voittanut ja nastakenkien käyttö on mahdollistettu. Tämä lukuiloa liukkailla keleilläkin tarjoava paikka on Korkalovaaran kirjasto. Muille suositellaan käytettäväksi kirjastoautoja.

 

 

 

Saatat tykätä myös

PAB: VarmaVärin nuoret miehet maalasivat sotaveteraanin rintamamiestalon ilmaiseksi

3 vastausta

  1. ceterum censeo

    Jotta asia konkretisoituisi PB tekisi suuren palveluksen lukijoilleen selvittämällä
    a) kuinka paljon kirjaston lattioiden vuosittainen uusiminen maksaisi
    b) kuinka monen kirjastokäynnillä kaatuneen lonkkaleikkauksen Rovaniemen kaupunki on joutunut vuosittain kustantamaan

    1. Päivän Byrokraatti

      Ei niitä lattioita uusia tarvitse, vaan laittaa niille matot.

      Asia on muuten ihan oikeasti vanhemmille ihmisille tärkeä. Kun motoriikka hidastuu ja luut haurastuvat, niin liukkaalla kävely alkaa oikeasti olla pelottavaa riskibisnestä. Nuo nastakengät ovat loistava keksintö ja estävät kyllä monta onnettomuutta.

      Vaikka itse edustankin nuorempaa ikäryhmää, niin hyvältä ne tuntuvat vetreämmissäkin jaloissa. Kirjastoreissut kyllä pärjää toki nuori ihminen ihan normaaleilla kengillä, mutta talvilenkkeilyssä ne ovat todella pop. Suosittelen!

  2. Rovaniemen kirjasto ja kaupungintalo ovat Alvar Aallon arkkitehtuuria. Niihin ei varmaankaan saa lisätä mitään sellaisia mattoja, mitä arkkitehti ei ole niihin piirtänyt.