10
loka
2017

PAB: Lukeminen kannattaa aina

Päivän Antibyrokraatti -palkinnon saa Jörn Donner, joka opetti aikanaan, että “lukeminen kannattaa aina”.

 

Sillä vaan on yllättävän paljon merkitystä, mitä lukee. Parturikampaamojen lehtihyllyt ja hammaslääkärien odotustilan pöydät kertovat ihmisten lukutottumuksista paljon. Jotkut lukevat faktapitoisia aikakauslehtiä, toiset juoruja julkkiksista. Mitä se tekee yleissivistykselle? Lasketaanpa.

 

Oletetaan, että henkilö seuraa vaikkapa Tekniikan Maailmaa, Maailman Historiaa ja Tieteen Kuvalehteä. Se on yhteensä yli 4 700 sivua vuodessa tietoa tekniikasta, tieteen kehityksestä, yhteiskunnasta ja historiasta.

 

Jos toinen henkilö seuraa samaan aikaan Annaa, Gloriaa ja Kodin Kuvalehteä, se on samansuuruinen lukupaketti ihmistarinoista, sisustuksesta, trendeistä ja meikkivinkeistä.

 

20 vuodessa ero kumuloituu. Toinen on sinä aikana saanut 100 000 sivun yleissivistyksen poliittisen päätöksenteon perusteina olevista tosiasioista, toinen taas tietää kaiken muoti-ilmiöistä viimeisen 20 vuoden ajalta.

 

Sammuta televisio ja tietokone, ja ota käsiisi kirja tai asiapitoinen lehti. Lukeminen kannattaa aina, dorka.

 

 

1 vastaus

  1. Tuhlaajapoika

    Tekisi mieli luke uusin George R.R.Martin kirja mutta pelkään, että ukko saa sydärin ennen kuin saa tämän valmiiksi.