10
loka
2017

PB: Valtiovarainministeriö harkitsee – henkilötunnukset vaihtoon?

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa valtiovarainministeriön asettama työryhmä, joka alkaa pohtimaan henkilötunnusten uusimista. Oma henkilötunnus saattaa jopa vaihtua.

 

Toivottavasti vaihto ei tapahdu kuin vanhassa vitsissä, jossa keskitysleirin johtaja kuulutti vangeille: “Ich habe teille hyviä ja huonoja uutisia. Hyvät uutiset ovat, että tänään vaihdetaan alusvaatteet.” Leiri hurraa. “Huonot uutiset ovat, että puolalaiset vaihtavat kalsarinsa juutalaisten kanssa ja romanit unkarilaisten kanssa.”

 

Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella henkilötunnusten uusimiselle olisi esitetty kaksi syytä. Ensimmäinen on tunnusten loppuminen. Se ei kuitenkaan pitäne paikkansa, sillä ainakin Väestörekisterikeskus on asiaa tutkinut ja ilmoittanut jo 1996, että vapaat yksilönumerot riittäisivät vuoteen 2100 asti.

 

Toinen syy on henkilötunnukseen kirjattu tieto henkilön sukupuolesta. Henkilötunnuksen muoto on ppkkvv-nnnt, jossa kaikkien tuntemalla tavalla alkuosa sisältää henkilön syntymäajan ja välimerkki ilmoittaa syntymävuosisadan (+ = 1800, – = 1900, A = 2000). Sen jälkeen ennen tarkistusmerkkiä t tuleva nnn on yksilönumero, joka on naisilla parillinen ja miehillä pariton.

 

Nyt kun sukupuolia onkin yht’äkkiä ainakin muutamia kymmeniä tai suurimman näkemämme arvion mukaan jopa 19 683 (taisteluhelikopteria unohtamatta!), binäärinen luokittelu on vanhentunut käsiin. Paitsi silloin kun miehet määrätään asepalvelukseen.

 

Eipä kai uusien henkilötunnusten muodon muuttamiselle ja sukupuoli-informaation poistamiselle mitään estettä ole, ja projekti saattaa jopa onnistua, kunhan Posti ei saa siitä mitään osaa hoidettavakseen. Mutta voisiko valtiovarainministeriö kuitenkin kiltisti jättää jo olemassa olevat henkilötunnukset rauhaan? Olisi kiusallista saada vaihdossa naapurin Lauran tunnus.

 

IS 9.10.2017

 

Saatat tykätä myös

PB: Henkilötunnusten muuttaminen: hankala ratkaisu ongelmaan, jota ei ole edes olemassa
PB: Päivi Nergistä valtiovarainministeriön kansliapäällikkö? Mikä voisi mennä pieleen?
PB: Verouudistus suosii veroparatiiseja ja sorsii sijoittamista suomalaisiin kasvuyhtiöihin
PAB: Hallitus ymmärsi yrittäjää ja torppasi täyskelvottoman osinkoveroehdotuksen

15 vastausta

 1. Vlei

  Onko Päivän Byrokraatilla jotain sitä vastaan, vaikka sukupuolitieto poistettaisiinkin hetusta?

  Kummallista öyhötystä turhasta taas

  1. Päivän Byrokraatti

   Miksi sitten öyhötät? Mehän totesimme, ettei kai sukupuoli-informaation poistamiselle mitään estettä ole.

   1. Vlei

    Vanhat hetut pitäisi silti säästää?

    En ota uudistuksen tarpeellisuuteen kantaa, kun en ole sen enempää tutustunut, mutta en vain näe suurempaa merkitystä sen taustalla, miksi vanhojakin ei voisi vaihtaa samalla. Jos tarvii

    1. ceterum censeo

     Oletko missään välissä yrittänyt arvioida kuinka paljon tuo ruljanssi maksaisi. Henkilötunnusta käytetään erittäin monissa tietojärjestelmissä. Monet niistä ovat sekä vanhoja, että monimutkaisia. Jonkinlaisen vertailukohdan saa, jos tuntee ja muistaa ne työt, joita vuosituhannen vaihtuminen aiheutti tietojärjestelmiin. Henkilötunnuksen muuttaminen ei sunkaan olisi miljoonaluokan juttu. Se olisi miljardiluokan juttu.

     Huonoin mahdollinen peruste henkilötunnuksen vaihtamiseen on sukupuolitiedon poistaminen. Ensimmäinen syy on se, että se on millään lailla relevntti asia vain kouralliselle ihmisiä. Toinen syy on se, että tunnus ei nyttenkään kerro mitenkään systemaattisesti ja aukottomasti henkilön sukupuolta. Tälläkin hetkellä järjestelmässä on joukko miehiä, joiden tunnus on parillinen ja joukko naisia, joiden tunnus on pariton. Miljardimuutosta ei kannata tehdä kuvitteellisilla perusteilla.

    2. Eerikki

     Voi Vlei; passi, ajokortti ja kaikki muut nykyiset henkilötunnisteet tulee uusittaviksi jos nykyiset tunnisteet vaihdetaan. Nämä on perinteisesti ollut yksilön omalla kustannuksella.

     Tietojärjestelmistä tulee mieleen terveystietojärjestelmät, pankit, eläkejärjestelmien tiedot, koulut, työpaikat, asuinkuntien tietojärjestelmät, poliisi, puolustusvoimat jne. Kustannukset on hirveät, mutta sen lisäksi tulee isompana asiana kaikki muu hyörintä tämän takia.

     Mutta antaahan jo selvittely muutamalle virkamiehelle ja konsulteille töitä kahdeksi vuodeksi…

  2. Toinen vaihtoehto

   Onko Vlei:llä jotain sitä vastaan, että sukupuolitietoa ei poistettaisikaan hetusta?

   Onko jossain (muualla kuin mielestään kaikkitietävien taisteluhelikopterisukupuolisten omissa facebook-ryhmissä tms) määritelty että sukupuolettomuus on joku luonnonlaki? Tiedoksi: ei ole.

 2. Veijo Vaiste

  Öyhötystä turhasta on tosiaan se, että satojen miljoonien kustannuksella pitäisi sukupuolitieto poistaa hetusta.

 3. Null Fame

  Miljoonien eurojen selvityksiä taas tällaisesta. Työryhmää päälle. Virkamiehiä kymmenittäin puuhastelemassa.
  Ei ole riittävästi joillain virkamiehillä ja laitoksilla tehtävää, niin sitä kehitellään sitten väkisin.
  Ja kaverin konsultti firma laskuttaa 800.000 euroa tällaisesta sitten. Ja lampaat katselee ja maksaa.

 4. Foobar

  Toivon, että projektin tekniseksi toteuttajaksi valitaan Tietotunatr, sillä silloin hommasta ei tule valmista koskaan.

 5. Tutkija1

  Mistähän mahtaisi löytyä tuo tutkimus, johon on uutisessa viitattu? Pikaisella etsinnällä en löytänyt, lähinnä kiinnostaisi lukea kuinka yksityiskohtaisesti asiaa on tutkittu.

 6. Toinen vaihtoehto

  Odotettavissa että joko:
  -kohta rajan yli Suomeen lappaa väkeä siihen malliin että tänne jäävillekin pitää jakaa henkilötunnuksia yli tuhannen kappaleen päivävauhtia?
  -uudet suomalaiset ovat senverran ripeitä lisääntymään (kun työnteko ei haittaa perheen perustamista ja toimeentulo on silti järjestetty), että nykyinen syntyvyystahti ylitetään kohta reippaasti ja aikaisempi 1000 tunnusta päivässä ei riitä?

  1. Tutkija1

   2-vaihtoehtoon voisi todeta, että eihän tuo 1000 uutta lasta päivässä ole kuin n. 7 kertaa suurempi kuin viime vuonna syntyneiden syntymistahti..

 7. Vanhoissakin hetuissa on itse asiassa virheitä : olen mies, aina ollut mies ja syntynyt miehenä, mutta hetun yksilönumeron mukaan nainen :D

  Muutamassa paikkaa aiheuttanut hauskoja tilanteita, mutta en silti haluaisi vaihtaa, pari sataa euroa kustannuksia ainakin kun pitää uusia ajokortti, passi, ja muutama muu kortti joissa on hetu…

  Lisäksi vaihtaa hetu kaikkiin järjestelmiin joissa se on, ei millään pysty uskomaan että tietty IT talo joka varmasti valitaan hanketta toteuttamaan heidän poliittisten yhteyksiensä vuoksi, pystyisi homman hoitamaan ilman kovia kustannuksia veronmaksajalle, vuosia kestäviä mokailuja ja järjestelmien jumituksia, puhumattakaan tietosuojariskeistä…

  Jos joku haluaa omansa muuttaa niin ok, antaa heidän muuttaa, OMALLA KUSTANNUKSELLAAN , ei pidä pakottaa kaikkia jonkun 0,2 % väestöstä haluaman asian takia.

  Maahanmuuttajat ovat toinen asia, jos synt.pvä. ei ole ollut tiedossa on automaattisesti annettu 1.1. syntymäpäiväksi ja sen takia tunnukset uhkaavat loppua, noh, eikö voisi antaa maahanmuuttajille sattumanvaraisen päivän , jos syntymäpäivä ei kerran ole tiedossa niin miksi sen pitää välttämättä olla 1.1 ? En käsitä, eikö ole sama jos se on vaikkapa 9.3 tai 6.5 ? Taikka mikä tahansa vuoden päivistä…