21
joulu
2017

PB: EU kieltää uudenvuodentinat, tilalle asbestiset alusasut

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa Euroopan Unioni, joka kieltää uudenvuodentinat niistä löytyvän lyijyn vuoksi.

 

Lyijy on luokiteltu EU:ssa vaaralliseksi lisääntymisterveydelle, ja sitä ei siksi saisi esiintyä jatkuvasti hipelöitävissä tuotteissa, kuten esimerkiksi uudenvuodentinoissa.

 

Turvallisuussyistä tinakenkien tilalle tulee mehiläisvahasta tehtyjä kenkiä, jotka ovat valamisessa melkein yhtä hyviä kuin tinakengät. Paitsi että ne voivat leimahtaa herkästi liekkeihin, jos vahaa kuumennetaan tinan tapaan kauhassa liedellä. Vaha syttyy suunnilleen samassa lämpötilassa, jossa perinteinen uudenvuodentina vasta alkaa sulaa.

 

Tämä voisi kuulostaa vaaralliselta, jollei tietäisi, että ihmiset kyllä lukevat käyttöohjeen huolellisesti. Tuskinpa kukaan sentään käyttäisi vahakenkiä vanhasta muistista samaan tapaan kuin tinakenkiä.

 

Parhaimmillaan uudenvuoden ennustusten tarkkuus jopa paranee, sillä mehiläisvahakengillä voi ennustaa luotettavasti esimerkiksi palovakuutusten korvausmääriä, tai ainakin palopaikkoja. Paitsi että vaha leimahtaa helposti, siitä syntyvä palo on myös erityisen vaarallinen. Paloa ei saa edes yrittää sammuttaa vedellä, sillä palava vaha vain roiskahtelee ympäriinsä ja sytyttää tuleen myös läheltä löytyvät palavat materiaalit.

 

Monien makuun esimerkiksi roihuava verho tosin onkin mitä kaunein uudenvuoden koriste. Heitä kutsutaan pyromaaneiksi.

 

Pikkujutuista huolimatta kehitys kulkee EU:n ohjaamana oikeaan suuntaan, sillä lisääntymisterveydelle mehiläisvahakengistä on vaaraa ainoastaan, mikäli palavaa vahaa roiskahtaa myös herkkiin paikkoihin. Tämä on kätevästi estettävissä asbestista tehdyillä alusvaatteilla.

 

Huumorin jälkeen vakavamielinen ohje. Jos mehiläisvaha syttyy, se sammutetaan kuten mikä tahansa rasvapalo: laittamalla päälle kattilan kansi tai sammutuspeite. Sammutuspeite pitää löytyä joka keittiöstä, ja sen ehtii hankkia vielä vaikka joululahjaksi. Varsinkin, jos ostaa myös mehiläisvahakenkiä.

 

 

IS 20.12.2017

 

Saatat tykätä myös

PB: Suomalainen maksaa metsien ennallistamisesta 84 kertaa enemmän kuin saksalainen
PB: Helsingin Sanomien käyttämä terminologia pyrkii muokkaamaan ajatteluanne
Elpymisrahasto ja moraalikato
PB: Elpymisrahasto