9
maalis
2018

PAB: Venäjän asiakirjavirastot ovat auki joka päivä klo 9-21

Päivän Antibyrokraatti -palkinnon saa Venäjä, josta sanotaan, että siellä mikään ei toimi, mutta kaikki järjestyy. No jotain sentään toimiikin ja ainakin yhdestä asiasta voisi ottaa jopa mallia.

 

Kuvissa on asiakirjavirasto, jollainen löytyy ainakin Pietarissa jokaisesta kaupunginosasta. Yleensä piilotettuna hieman erikoiseen paikkaan esimerkiksi jonkun talon sisäpihalle tehtyyn uudisrakennukseen.

 

Kunhan virasto löytyy, asiointi on helppoa, sillä paikka on auki viikonloppuja myöten seitsemänä päivänä viikossa aamuyhdeksästä iltayhdeksään, ja sieltä voi käydä noutamassa minkä tahansa asiakirjan, jonka vain joku kunnan tai valtion viranomainen myöntää. Virasto on tavallaan yhden oven palvelutiski kaikkiin maistraatin, miliisin, verotoimiston ja muiden virastojen palveluihin.

 

Uudistus on vielä hieman kesken, ja esimerkiksi ensimmäisen ajokortin nouto virastosta ei vielä onnistu, mutta muuten suurin osa tarvittavista dokumenteista jo löytyy. Passit, virkatodistukset, sisäiset passit, syntymä- ja kuolintodistukset, kiinteistöasiakirjat, asuntokaupassa tarvittavat asiakirjat, terveydenhuoltoon liittyvät dokumentit, verotukseen liittyvät asiakirjat, metsästysluvat ja niin edelleen. Kaikki mukavasti yhdestä paikasta.

 

Kafkaa lukeneet odottaisivat törmäävänsä virastossa byrokratiahelvettiin, mutta mitä vielä. Asiointi onnistuu parin minuutin jonotuksella, palvelu on ystävällistä ja konttorit siistejä. Hemmetti, siellähän on jopa kahviautomaatti.

 

Kaikkein upeinta on se, että termiä virastotunnit ei tunneta tai ainakaan ymmärretä samoin kuin Suomessa. On jopa hyvin epätodellinen fiilis käydä tärkeillä paperiasioilla sunnuntai-iltapäivänä. Ei kai virastojen ole tarkoitus olla auki silloin kun asiakkailla olisi aikaa?

 

Varmaankin juuri hyvien aukioloaikojen vuoksi näissä virastoissa ei kuulemma ole suuremmin jonoja, ellei käsillä ole jotain sellaista määräpäivää, jota varten ihmiset yleisesti havahtuvat hakemaan asiakirjoja aivan viime tingassa. Silloin saa jonottaa kuin arkena Suomessa.

 

Asiakirjavirastoa kutsutaan tarkemmin ottaen monitarkoituskeskukseksi (Многофункциональный центр, МФЦ) tai sen markkinointinimellä Minun Asiakirjani (Мои Документы). Vuonna 2010 aloittanut virasto on uransa Pietarissa kaupunginlakimiehenä aloittaneen Vladimir Putinin ideoima uudistus. Ehkä niitä harvoja hyviä hänen presidenttikaudellaan. Ideana on, että kaikilla olisi kävelyetäisyydellä paikka, jossa voisi työaikojen ulkopuolellakin hoitaa joustavasti kaikki tavallisimmat paperiasiat.

 

Yksi keskeisistä syistä uudistukselle oli kitkeä muun muassa kiinteistöasioiden rekisteröinnissä rehottanutta tehottomuutta ja korruptiota. Venäjällä kansalaisten rekisteröityminen asukkaaksi johonkin kiinteistöön vaatii hieman enemmän paperityötä kuin pelkkä muuttoilmoitus, ja ennen uudistusta vanhassa kiinteistörekisterissä oli niin pitkät jonot, ettei oikea-aikainen rekisteröinti määräaikaan mennessä edes onnistunut, ellei kiirehtinyt hakemuksensa käsittelyä lahjuksella.

 

Nyt noita jonoja ei enää ole. Hyvin resursoidut virastot hoitavat työn hetkessä.

 

 

Saatat tykätä myös

NATO
PB: Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastusviraston tarkastusvirasto
PB:n hallintoneuvosto on peruuttanut Kurikan kunnalle myönnetyn Päivän Byrokraatti -palkinnon
PAB: Nuorten yrittäjien ensikosketus byrokratiaan