Päivän Byrokraatti

Please Wait...

Päivän Byrokraatti

PB: Kameratolpat vaarantavat liikenteen, mutta keräävät kivasti sakkorahaa

By | 25.4.2018
20 Comments
 • author avatar
  smokin' joe 2 vuotta ago Vastaa

  Ei tuo Tampere ollut mikään varsinainen pahis. Kotkassa on moottoritie, jossa on sähköiset nopeusrajoitukset. Jo 15 vuotta sitten rajoitukset tajuttiin pudottaa ratsian ajaksi sadasta kahdestakympistä kahdeksaankymppiin. Perustelukin oli hyvin mietitty: autojen pysäyttäminen on paljon helpompaa kun ne eivät mene niin kovaa.

  • author avatar
   Päivän Byrokraatti 2 vuotta ago Vastaa

   Bravo! Tuo on suorastaan nerokasta!

  • author avatar
   Tuomas H. 2 vuotta ago Vastaa

   Tämä käytäntö on levinnyt koko matkalle Turku-Vaalimaa.

   Kun talvella on jo lumikelin vuoksi alennettu rajoitus (100), niin joku on keksinyt että saadaan enemmän rahaa kun alennetaan vielä siitäkin, koska sää_ennusteessa_ on lumihiutale, siis yksi.

   Sitten meillä on kuivalla ja puhtaalla moottoritiellä 80 rajoitus Turusta Vaalimaalle, yli 500 kilometriä.

   Siksi että joku Liikenneviraston älykääpiö halusi niin. Tehdäkseen rahaa ja kyykyttäkseen autoilijoita. Autoilijahan ei ole ihminen näille virkamiehille, vaan rahastuksen ja pompottamisen kohde.

   Täysin selvää on se, että mitään tekemistä liikenneturvallisuuden kanssa tälläisella kusipäisyydellä ei ole.

   • author avatar
    Jaakko Jaakkola 2 vuotta ago Vastaa

    Omalla työmatkallani on aiempi 80 kmh muutettu parin vuoden sisään suurimmalta osin 60kmh alueeksi, ilman mitään muuta muutosta joka voisi tuon edellyttää, paitsi se, että nyt kun se on saatu alennettua kuuteenkymppiin niin tieosuus on miinoitettu kameratolpilla, lyhin tolppien etäisyys alle kilometri.

    Ei mitään järkeä…

 • author avatar
  K 2 vuotta ago Vastaa

  Vantaalla on toisenlainen sakotusautomaatti. Kaupunki käy yöllä vaihtamassa parkkipaikan, esim. liityntäparkin, kyltin vaatimaan parkkikiekkoa, ja lähettävät heti aamusta parkkipirkot paikalle sakottamaan parisataa autoa, jotka eivät ole kyltin vaihtumista huomanneet. Nerokasta kassavajeen täyttämistä tämäkin!

 • author avatar
  Dennis P Trump 2 vuotta ago Vastaa

  Tämä oli arvattavissa kun tolppia alkoi tulemaan, valvonnan supermaassa briteissä on tolppia juuri suojateiden ja ”turvallisuutta” vaativien alueiden lähellä JA navigaattori kivasti varoittaa ajoissa, että kamera tulossa.

  Puhdas rahastus ja näitä kameroita hankitaan lisää ja ”älykkäämpinä” (kalliimpina) kun uudet super kamerat tulevat Ruotsista. Miksi sitten näin on? Koska tämä käy kaikille, kokkareille käy tämä ”personal responsibility” verotus, vasurit ajattelee, että vain rikkaat ajaa autolla, vihreät haluaa lopettaa autoilun ja muuta tykkää kun valtion kirstuu pamahtaa lisää rahaa tuhlattavaksi.

 • author avatar
  Heino Naumanen 2 vuotta ago Vastaa

  Onneksi sentään kamera-auton tunnistaa kilometrin päästä. Yleensä harmaa ilman teippauksia yms, siisti VW Transporter joka on pysäköity paikkaan missä ei ole syytä pysäköidä. Linja-autopysäkki, tien levennys, piennar yms.
  Kun takalasia tarkemmin katsoo, erottuu neliön muotoisen salamavalon kirkas heijastin.
  Tällaisen kohdalle ajonopeudella 20 alle rajoituksen ja tööttäys. ”Olet huomattu”

  • author avatar
   Jaakko Jaakkola 2 vuotta ago Vastaa

   Mustan värinen paku usein kyttää PK seudulla moottoriteiden varsilla.

   Vihreä paku Hgi kaupungin sisällä.

   Varo parkitettuja pakuja

   • author avatar
    Reijo 2 vuotta ago Vastaa

    Moottoritielle pysäköidyistä pakuista on hyvä soittaa poliisille / häkeen.

    Moottoritien osalle, ml. piennar on laitonta pysäköidä, joten auto on tultava liikenneturvallisuuden vuoksi sakottamaan ja tarvittaessa hinaamaan pois ensi tilassa.

 • author avatar
  Drins 2 vuotta ago Vastaa

  Ruotsissa kamerat sijoitetaan ennen risteystä, jolloin ajonopeus pudotetaan risteysalueelle turvallisuuden lisäämiseksi. Suomessa kamerat sijoitetaan risteyksen jälkeen ylinopeussakkojen maksimoimiseksi. Nopeuttahan ei tällöin ole tarkoitus pudottaa risteysalueen pienempään nopeuteen.

 • author avatar
  Drins 2 vuotta ago Vastaa

  Tämä kameravalvonta on vielä pieni kiusa. Kun päästään GPS paikannukseen perustuvaan nopeudenvalvontaan, läheteään jokaiselle autoilijalle vuoden alussa sakkoennakko, joka perustuu edellisen vuoden nopeuden ylityksiin. Vuoden lopussa voi sitten saada palautusta jos kaahailu on jäänyt toteutumatta. Tämä poliitikkojen märkä uni totetutuu vielä. Sitä ajetaan ties millä turvallisuus, liikennesuunnitteluverukkeella, mutta tulossa on.

  • author avatar
   Eerikki 2 vuotta ago Vastaa

   Itseasiassa Spede aikoinaan esitti mallia, jossa voisi ostaa eri tasoisia ylinopeuksia vuodeksi kerrallaan. Silloin nauratti….

 • author avatar
  Petri Jokinen 2 vuotta ago Vastaa

  Valitettavasti näissä autoliiton propagandauutisissa tai -blogeissa unohtuu kovin usein se seikka, että nopeusrajoitukset eivät suinkaan ole siellä liikenneturvallisuuden takia, vaan melun takia useimmiten.

  https://yle.fi/uutiset/3-8363730

  80->60 reaalikeskinopeuden pudotus pudottaa melua 3,5 dB, eli YLI puolet. (Liikennemelu kaavoituksessa -teos)

  • author avatar
   Tuomas H. 2 vuotta ago Vastaa

   ”80->60 reaalikeskinopeuden pudotus pudottaa melua 3,5 dB, eli YLI puolet”

   Niin ja sitä varten teiden reunoissa on melualueet joihin ei saa rakentaa. Melualueelle rakentaminen perustuu kokonaan kunnan ahneuteen: Tonttimaa kun on kallista ja moottoritien reunastahan sitä saadaan monta neliökilometriä ihan ilmaiseksi.

   Sama 3,5dB saadaan kun rakennetaan 100m kauemmas, mutta sitä kirjoittaja tai kaavoitusopas ei viitsi sanoa. Ei tietenkään, rahaa menetetään. Lisäksi kaavoittajan opas lähtee siitä että rahaa pitää saada: Se ei huomioi mitenkään liikenteelle mielivaltaisesta rajoituksesta aiheutuvia kustannuksia.

   Kun vielä rajoituksen ylittämisestä sakotetaan liikenneturvallisuuteen vedoten, niin rajoituksen syyllä ei ole mitään merkitystä silloin kun se ei ole liikenneturvallisuus: Sakotus tehdään täysin rahastuksen takia.

   Kirjoittajan kuvitelma että reaalinen keskinopeus laskee 20km/h alentamalla rajoitusta 20km/h, on myös aika huvittava: Raskas liikenne ajaa edelleen 80 koska aikataulu ja raskas liikenne aiheuttaa 80% melusta.

 • author avatar
  Pliis 2 vuotta ago Vastaa

  Tulipa muuten mieleen noita lopun uutiskuvankaappauksia silmäillessä, että Ilja Janitskinia syytetään parasta aikaa tekijänoikeusrikoksista juuri tuollaisten uutisista otettujen kuvankaappauksien takia.

  Varmaan kannattaisi ainakin sutata kuvat pois ettei kuvaston sedät vielä soita poliiseja paikalle. Itse tekstiosuuden voi laskea lainaamiseksi koska se ei ole kokonaisuudessaan kuvissa.

  • author avatar
   Päivän Byrokraatti 2 vuotta ago Vastaa

   Päivän Byrokraatin tapa käyttää kuvakaappauksia on täysin laillinen. Kyse on tekijänoikeuslain 22 §:n ja 23 §:n mukaisesta, hyvää tapaa noudattavasta sitaattikäytännöstä, joka ei poikkea esimerkiksi sanomalehtien käyttämästä.

   En halua käsitellä MV-lehden tapausta tässä sen laajemmin, mutta syytteen kohteena olevat tekijänoikeusloukkaukset koskevat esimerkiksi kokonaisten artikkelien systemaattista kopiointia ja uudelleen julkaisua ikään kuin MV-lehden omana materiaalina. Päivän Byrokraatissa me sen sijaan kirjoitamme (tietysti!) juttumme itse, ja viittaamme näihin esimerkiksi eri sanomalehdissä olleisiin uutisiin voidaksemme kommentoida niitä palstamme edustamaa, klassisen liberalismin aatemaailmaa vasten.

   Anekdoottina mainittakoon, että pari lehteä on alkanut tarkoituksella kirjoittaa PB:hen sopivia ”täkyjä” ja jopa toisinaan lähettää niistä meille tiedon… PB:n kautta tulevat lukijamäärät lehtien sivuille ovat huomattavia – sillä onhan kuvakaappauksissamme toki aina myös linkki alkuperäiseen uutiseen, jotta sen voi käydä lukemassa kokonaan.

 • author avatar
  Tuomas H. 2 vuotta ago Vastaa

  Paasikiventie on 6 kaistaa leveä moottoritien näköinen tie jossa on 60 vain ja ainoastaan siksi että kameran pitää tuottaa.

  Mitään muuta syytä ei ole eikä tule.

  Samasta syystä Kehä ykkösellä on Leppävaaran kohdalla 60 rajoitus ja siellä on 8 kaistaa (!).

  Mutta onpa kolme kameraa keräämässä rahaa ja sehän se on se pääasia.

 • author avatar
  naivisti 2 vuotta ago Vastaa

  Ei yhteiskunta näillä mitään tienaa, todellisuudessa ne ovat kapulana yhteiskuntamme rattaissa. Suomi on pitkien välimatkojen maa,
  sen muutenkin vaikeuksissa toimivat yrittäjät tuottavat huomattavasti vähemmän yhteiskunnallemme varallisuutta,
  kun aikaa menee paljon enempi autoissa istumiseen. Ajoin yrittäjänä noin 50 tuhatta kilometriä vuodessa, nyt jo hetken eläkkeellä,
  en aloittaisi samaa enään mistään hinnasta, niin vastenmieliseksi on liikkuminen ylitehostetun valvonnan myötä tullut.
  Yli 40 vuotta yrittäjänä, paljon liikkuneena, ei yhtään ylinopeussakkoa, eikä yhtään kolaria. Kerran siviiliautolla liikkunut poliisi, joka oli tullut perässäni noin 100 kilometriä, pysäytti minut ja alkoi kertomaan kuinka paljon ylinopeutta olin välillä ajanut, mutta he päästivät minut varoituksella koska olin heidän mielestään erittäin hyvin ottanut muun liikenteen huomioon, tämä jouheva liikkumistapani ei enää onnistuisi ilman suuria jännitteitä. Kokoomus ei ole eikä ikinä ole ollutkaan muuta kuin suurteollisuuden etuja ajava puolue, muut yrittäjät heille on pelkkää vaalikarjaa, tämä rahastustapa kertoo mitä he muista yrittäjistä välittävät.

 • author avatar
  Tekopartahanskalokerossa 2 vuotta ago Vastaa

  Rahastushan loppuu kun riittävän moni järkevä kansalainen päättää että nyt saa riittää… Pasternin veroyksikkö täysipäiväisesti selvittämään ketkä olivatkaan ne naamiaisiin matkalla olleet kuljettajat.

  • author avatar
   Reijo 2 vuotta ago Vastaa

   Tämä on täysin totta.

   Kameroilla kuvatun rikesakon kiistäminen on helppoa. Itse olen kaksi rikesakkoa jättänyt maksamatta tapauksessa joista toisessa en ollut edes kuljettaja, vaan ruorissa oli vastakkaista sukupuolta oleva henkilö.

   Toimintatapa on seuraava:

   1) poliisi lähettää maksullisen terveisen kotiin maksutietoineen ja viitteineen.
   2) sakko kiistetään, ja jätetään ”epäilty” -kohta tyhjäksi. Kirje allekirjoitetaan ja päivätään, mutta yhteystietoja ei jätetä. Kirje postin kuljetettavaksi. Laki sanoo, ettei kiistämistä tarvitse perustella – joten toiminta on täysin laillista.
   3) poliisi kutsuu kotipaikkakunnan poliisilaitokselle kirjeitse kuultavaksi rikesakon tiedonantoon n. 2 viikon kuluessa kiistämisestä.
   4) kuulusteluun/esitutkintaan/tiedonantoon jätetään kategorisesti menemättä. Ainut sanktio tässä on poliisin uhkailu siitä, että tulevat hakemaan. 170€ vuoksi poliisi kuitenkaan ei tule ketään kotoa hakemaan.
   5) Kirjeitä tulee ainakin pk-seudulla ensin parin viikon välein kiistämisestä kaksi kappaletta. Toinen tulee viikon sisällä poliisin antaman ”2 viikon takarajan” umpeutumisesta. Sen jälkeen kirjeissä seuraa 6kk tauko.
   6) kolmas kirje saapuu puolen vuoden päästä jälleenkotiin, jossa on jo yleensä isommin kirjaimin kehoitus saapua heti poliisiasemalle. Tämäkin kehoitus ignoroidaan. Jos jäädään jumiin, kerrotaan poliisille, että mitään kirjeitä ei ole kotiin koskaan tullutkaan.
   7) Mikäli poliisilla on käytössä puhelinnumero, joku konstaapeli tai toimistosihteeri koittaa tavoitella virka-aikana 029 54-alkuisesta numerosta. Puheluihin ei pidä vastata.
   8) vuoden päästä asia raukeaa.
   9) kuvan tapauksesta voi tilata osoitteesta asiakirjatilaukset.helsinki@poliisi.fi. De tietysti kannattaakin tilata, esitutkinnan rauetessa, sillä se työllistää mukavasti joitakin poliiseja ja kansliahenkilöstöä tekemään työtä jolla on tarkoitus.

   Toiminta on sen vuoksi perusteltua, että miksi kansalaisen pitäisi aktiivisesti selvittää poliisin toimesta ”rikosta”, johon voi kaikesta päätellen olla jopa syytön tai omalla ajalla ja rahalla lähteä selvittämään syyllisyyttään tai syyttömyyttään. Se on poliisien homma.

   Esitutkinnan pakeneminen ei ole millään tavoin rikollista, eikä sanktioitua. Ainut poliisin uhkaus asiassa on se, että voivat tulla noutamaan. Jos tämän teoreettisen riskin hyväksyy, on asiassa lähinnä vain voitettavaa.

   Tässä toiminnassa saattaa olla riski, jossa esitutkintaa pakeneva ilmoitetaan etsintäkuulutetuksi. Oman kokemukseni perusteella (ja satoja kertoja vastaan ja perässä olleita uusia maijoja kohdanneena) minua ei ole pysäytetty kumpaakaan rikesakkoa selvittämään, vaikka ao. autoissa on takuuvarmasti olleet REVIKAt käytössä. Päiväsakkojen osalta tilanne saattaa olla toinen ja varmasti onkin, sillä päiväsakkojen osalta rangaistaan tuloista eikä teosta, ja tulojen rankaiseminen on Suomen valtion erityistä alaa ja ykkösprioriteetilla.

Leave a Comment

Päivän Byrokraatti on yhteiskunnallinen ajakohtaissatiiri, joka kannattaa tervettä järkeä, yksilönvapauksia, sanan- ja mielipiteenvapautta, tasa-arvoa ja markkinataloutta.