6
syys
2022

PB: Hutiloiko Suomi Uniper-neuvottelut?

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen, jonka miljardineuvottelut Uniperista vaikuttavat nopeasti improvisoiduilta.

 

Iltasanomat raportoi, että 14.7.2022 Berliinissä pidettyyn neuvotteluun osallistui Suomen puolelta ministeri Tuppurainen, jolla oli tukenaan valtiosihteeri, omistajaohjausyksikön virkamies, erityisavustaja ja suurlähettiläs. 

 

Vastapuoli oli huomattavasti raskaammin varustautunut. Saksalaisten joukkoa johti liittohallituksen pääneuvottelija osastopäällikkö Philipp Steinberg ja hänen neuvottelutiiminsä oli Iltasanomien saaman muistion mukaan 17-henkinen. Mielenkiintoisesti myös Fortumin tytäryhtiön, Uniperin toimitusjohtaja Klaus-Dieter Maubach oli lehtijutun perusteella neuvottelussa ilmeisesti saksalaisten puolella.

 

Jostain syystä suomalaisilla ei ole ollut mukanaan ketään asiasta vastaavaa johtajaa tai asiantuntijaa Fortumilta, eikä esimerkiksi ainuttakaan investointipankkiiria tai rahoitusjuristia.

 

Germaanisen filologian maisteri, ennen poliittista uraansa Oulun ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehityskoordinaattorina työskennellyt ministeri Tuppurainen on mahdollisesti ollut uransa ensimmäisessä yritysrahoitusjärjestelyä koskevassa neuvottelussa. Hänen uransa alkoi sitten ilmeisesti suoraan syvästä päädystä, yhdessä Suomen historian suurimmista transaktioista.

 

Süddeutsche Zeitungin tietojen mukaan Tuppurainen saapui Berliiniin ilman virallista kutsua ja ilman esityslistaa neuvottelussa käsiteltävistä asioista. Työkseen yritysjärjestelyjä tekevät ihmiset tietävät, että on selvää, että tämä puute ei johdu siitä, etteikö neuvottelun kohdetta, tavoitteita ja strategiaa olisi pohdittu saksalaisten puolelta hyvinkin tarkkaan. Suomalaiset tekivät kaiketi ns. aloittelijan virheen tullessaan huipputärkeään neuvotteluun selvittämättä, mitä asioita pöydälle tulee, ja jättäessään ilmeisesti valmistautumatta niihin huolella.

 

Viimeistään, kun paikan päällä selviää, kuinka paljon paremmin varustautunut vastapuoli on, olisi täytynyt ymmärtää laittaa jarrut päälle ja olla käymättä huonosti valmistautuneena neuvotteluita miljardiluokan asioista.

 

Päivän Byrokraatin tietojen mukaan ministeri Tuppuraisen delegaation matkan varsinaisena kohteena oli ilmeisesti seuraavana päivänä Prahassa pidetty eurooppaministerien tapaaminen. Ei liene huono arvaus, jos veikkaa, että ajankäytöllisesti tuohon rutiinikokoukseen oli panostettu Uniper-neuvottelua huomattavasti enemmän työtunteja.

 

Jo aiemmin Päivän Byrokraatti on ihmetellyt, miten liittokansleri Scholziin väitetysti asiassa yhteyttä ottanut pääministeri Sanna Marin onnistui perehtymään asiaan ja neuvottelemaan samana viikonloppuna tapahtuneen Ruisrock-festarivierailunsa ja virka-asunnollaan pitämiensä #kesärata22-bileiden aikana. Vastauksia avoimiin kysymyksiin ei ole tullut, vaikka PB:n jutun myötä lehdistö on jo pari viikkoa esittänyt samoja kysymyksiä. 

 

Uutistietojen mukaan saksalaiset saivat Berliinin neuvotteluissa haluamansa ja syntyy väistämättä kuva, että suomalaisia vietiin kuin litran mittaa.

 

17.8.2022 päivätty Ylen uutinen luo kuvaa siitä, mitä neuvottelussa on mahdollisesti sovittu: ”Tuppurainen korostaa lisäksi neuvotelleensa Fortumin, Suomen ja Saksan Uniper-neuvotteluissa tappioille 7 miljardin euron maksimirajan.” 

 

Spekulatiivisesti lienee hyväksyttävä olettama, että samalla on sovittu muistakin järjestelyn suurista linjoista.

 

Tietysti kaikkein suurin virhe oli tehty jo tammikuussa 2022, kun hallitus hyväksyi Fortumin Uniperille antaman 8 miljardin euron osakaslainasta ja takauksista koostuneen rahoituspaketin. Tuossa vaiheessa kaikki neuvotteluaseet olisivat vielä olleet suomalaisten käsissä, ja pelko ja pakko olisi ollut saksalaisten puolella. Mutta vielä heinäkuussakin olisi ollut paljon tehtävissä.

 

Syntyy väistämättä kuva, että asiaa on hoidettu Suomen puolelta amatöörimäisesti ja saksalaisten hyvin valmistautuneet, ammattimaiset neuvottelijat ovat käyttäneet tilannetta hyväkseen. Joka tapauksessa lopputulema maksaa meille suomalaisille ainakin reilusti yli kymmenen miljardia euroa. Tuhansia euroja kutakin suomalaista kohden, vauvasta vaariin.

 

Ei mahda mitään, mutta pakko sanoa: ei valtiota voi hoitaa pelkällä ideologialla ja feministisellä innostuksella. Instagramissa poseeraamisella ja naistenlehtiotsikoilla voi ehkä kerätä runsaasti ääniä, mutta jos positiivisen mediajulkisuuden kerääminen on poliitikon pääasiallisin vahvuusalue, hän ei enää valituksi tultuaan selviä niistä tehtävistä, joihin äänisaalis hänet vie. Ministereiksi, valtiosihteereiksi ja erityisavustajiksi on saatava kovia ammattilaisia, joilla on hoitamaansa tehtävään korkealaatuista substanssiosaamista.

 

(Lisäys: Viimeinen kappale ei viittaa Tuppuraiseen erityisesti, vaan yleisesti nykyhallituksen imagonrakennukseen.)

Saatat tykätä myös

Sanna Marinin #kesärata22 aikajana on huolestuttava Uniper-kriisin kannalta
PB: Suomi lipsuu Itä-Euroopan varallisuusryhmään
PB: Kansanrintamahallituksen onnistumiset
PB: Elpymisrahasto

4 vastausta

 1. ...

  Miten niin hutiloi?Maanpetturihuora tuppurainenhan on julkisesti ilmoittanut ettei aja Suomalaisten asioita joten tuloshan on toivottu.

  1. Jaakko Paasimäki

   Totta, Tuppurainenhan oli aiemmin lausunut ettei oman maan asiat edellä vaan EU edellä. Tuppuraisenkin historiasta löytyy mitä kummallisempia raha- ja lakisotkuja, niitä ei vaan ole revitelty mediassa juurikaan kuten Antti Rinteen vastaavia kupruja.

   sanonpa samalla että Antti Rinne saattoi olla omaan taskuun suhmuroiva pökkelö jota en koskaan olisi äänestänyt (kuten en nykyhallituksenkaan jäseniä) mutta uskon että vaikkapa hänkin olisi suoriutunut neuvotteluista huomattavasti paremmin, kokenut vedättäjä kun on.

   Kummallista porukkaa muutenkin suomessa äänestetään koviin asemiin; Cai-Göran Alexander Stubbiahan ei kiinnostanut edes pohjoismaiden neuvosto vaan hän totesi siitä että ‘vittu mitä paskaa’ – suora lainaus. Ei kiinnostanut niin pienet piirit vaan EU ytimessä olisi pitänyt vaan kokoustella.

   Myöskin Stubb tunsi olevansa ‘enemmän belgialainen kuin suomalainen’ – jälleen suora lainaus. Ilmanko ei käyttänyt oikeaa etunimeään Cai-Göran missään vaan kiukustui sen julkituomisesta. Ehkä tiesi että äänestäjäkuntansa olisi karsastanut RKPltä kalskahtavaa etunimeä.

   Lisäksi mm. kaasuputkimies Paavo Lipponen SDP joka on enemmän ajanut Venäjän asoita kuin Suomen asioita, hyvästä korvauksesta toki.

   Ja ‘toveri’ Tarja Halonen joka omaa kilpeään kiilloittaakseen liitti Suomen Ottawan miinakieltosopimukseen, äärimmäistä typeryyttä ja tilalle hankittiin kallista rypäleammusta joka ei ole ollenkaan samanlainen pelote ja poisraivaus on huomattavasti vaikeampaa.

   Mutta Halonenhan olikin vielä 80-luvulla sitä mieltä että Suomen pitäisi liittyä Neuvostoliittoon (tästä lausunnosta on videotallennekin olemassa, joskin sensuroitu aktiivisesti netistä nykyään)

   Listaa voisi jatkaa loputtomasti, valitettavasti. Aina kuvittelen että ei enää tästä huonompaa pääministeriä tai hallitusta enää voi olla, mutta aina vaan näköjään kuitenkin voi…

 2. Proletaari

  Jos Uniper hakeutuu tämän kriisin aikana tai sen jälkeen konkurssiin, niin tarkoittaako Tuppuraisen diili myös sitä, että omaisuuden pakkohuutokaupan jälkeen varat käytetään ensisijaisesti saksalaisten pääomituslainojen maksuun ja vasta sitten Fortumin myöntämiin lainoihin – jos jotain jää?

 3. Nihilisti

  Kuvasit syyn miksi Suomeen ei perusteta yritystä kun jenkeistä rantaudumme vahvalla dollarilla Eurooppaan. Yritys tulee Saksaan, missä tuet ovat eri luokkaa ja osataan pitää omiensa puolta.
  Sitten kun se joskus myydään niin siitä ei tule Suomelle kuin ehkä omat verot.