17
maalis
2015

PB: YLE

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa Yleisradio, jolla on paha tapa evätä sivuillaan keskustelu kaikista sellaisista uutisista, joista toimittajat epäilevät heräävän epämiellyttäviä kommentteja. Tällä kertaa YLE ilmoittaa tekevänsä empiirisen kokeen ja sallivansa keskustelun, kunhan lapsen lailla kaitsettavat keskustelijat muistavat pysyttäytyä sallituissa mielipiteissä.

 

Pulma on kuitenkin se, että ongelmista vaikeneminen ei tarkoita niiden ratkaisemista. Nyt kun lainsäädäntökin on rakennettu tukemaan pakollista hyssyttelyä, on hieman juridisestikin vaarallista esittää väite, että jotkin etniset ryhmät olisivat ongelmallisempia kuin toiset, mutta se ei silti vaikuta väitteen mahdolliseen todenperäisyyteen. Stereotypioiden syntymekanismi kun nimittäin ei ole se, että joku keksii ryhmästä perättömän väitteen ja tuo väite leviää kulovalkean lailla, vaan kyllä ihmisten pitää myös omien havaintojensa pohjalta tulla siihen tulokseen, että väitteessä on perää.

 

Ilman stereotypioita ihminen ei olisi ylipäätään selvinnyt tätä planeettaa hallitsevaksi lajiksi. Ihminen on rotan lailla utelias, mutta varovainen olio, joka seuraa tarkasti lajitovereidensa käytöstä ja tekee johtopäätöksiä näiden toimista. Jos toiset jättävät syömättä jotain ruoalta näyttävää, sekä ihminen että rotta tekee johtopäätöksen, että siinä on varmaan jotain vikaa. Joskus on, joskus ei, mutta varovaisuus on hyvä strategia, jos perustaa sukunsa jatkumisen hengissä selviytymiseen eikä massiiviseen lisääntymiseen ja sitä varten tarvittavien resurssien hankkimiseen riskejä kaihtamatta.

 

Noh, ruoka ei ole meiltä loppumassa, mutta meillä on nyt ratkaistavanamme modernin yhteiskunnan uusia ongelmia. On hivenen typerää, jos eväämme itseltämme oikeuden keskustella niistä suorasanaisesti, ja annamme turvallisen yhteiskuntamme murentua samalla kun suljemme silmämme ja korvamme, ja leikimme, että pohjoinen lintukotomme on entisellään.

 

Keskustelu asiasta velloo YLE:n fb-sivuilla osoitteessa https://www.facebook.com/yleuutiset/posts/10153171768309931

Saatat tykätä myös

PB: Vasemmistohallituksen arvostelu on vihapuhetta?
PB: Hallitus sählää, mutta yritykset on pelastettava tulevaisuutta varten
PB: Vihreät ja Yle tuputtavat lapsille poliittisia kantoja
PB testasi Ylen ”Selviätkö vuoden tukiviidakossa?” -pelin