17
heinä
2015

PB: Suomen riistakeskus

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa Suomen riistakeskus, jolta on kestänyt viikkokausia myöntää lupa pähkinäsuklaaseen mieltyneen oravan häätämiseen kaupasta.

 

Jos on kurre sekaisin, sitä on varmasti myös kauppias, sillä hänen on pitänyt ensin selvittää mihin soittaa. Kun kauppaan lentää tintti, häätöluvan myöntää ely-keskus, mutta siivettömien metsäneläinten karkottamisesta päättää riistakeskus. Hienoa ja tarkoituksenmukaista byrokratiaa!

 

Ilman lupaa kauppias ei saa tupsukorvaan koskea. Mitkään pehmeämmät keinot eivät kuitenkaan ole auttaneet. Kieltokylteistä huolimatta orava vierailee availemassa suklaalevyjä lähes päivittäin ja on erityisen mieltynyt Fazerin maitosuklaaseen kokonaisilla hasselpähkinöillä. Joskus sen nähdään ottavan myös Maraboun vastaavaa tuotetta. Sen sijaan sveitsiläisiin tuotteisiin orava ei ole koskenut, ilmeisesti koska ei ole tunnistanut vieraskielisistä etikettiä.

 

Lupia ja oravanpyyntifirmaa odotellessa on vierähtänyt useita viikkoja, eikä kauppa ole voinut tehdä muuta kuin nuhdella oravaa ja heristää sille Eviran sääntövihkosta, jossa jyrsijöiden oleskelu ruokakaupassa selvästi kielletään. Kaupalle on seuraavassa Oiva-raportissa luvassa hymynaaman menetys, sillä orava puri pakollisesta sääntövihosta kulman irti.

 

Myös poliisi on ollut tilanteessa voimaton. Kun sakon muuntorangaistusta ei ole enää käytössä, varaton orava viis veisaa sakoista, vaan juoksee suklaineen polleana ohi kassan – joskus montakin kertaa päivässä. Kauppias ja myyjät kokevat tilanteen turhauttavana: “Orava ei faktisesti saa tästä mitään rangaistusta. Jos käytämme aikaamme sen viemiseen oikeuteen, emme kuitenkaan saa koskaan korvausta viedyistä suklaista. Orava sen sijaan saa kaikki kulunsa katettua sosiaalitoimiston kautta.”

 

Suomen riistakeskuksen mukaan erityisesti Kreikan tilanne on lisännyt oravien stressiä viime aikoina. Kreikan mahdollinen ero eurosta saattaisi johtaa oravannahkojen palauttamiseen maksuvälineeksi, jolloin myös tällä hetkellä varattomaksi katsottavalta eläimeltä pystyttäisiin perimään vahingonkorvauksia.

 

Kuvan orava ei liity tapaukseen.

 

 

Metro 15.7.2015

Metro 15.7.2015

 

Hyvää viikonloppua kaikille!

– – –

Metron artikkeli 15.7.2015

Ely-keskuksen myöntämistä häätöluvista:
Päivän Byrokraatti 15.5.2015, luonnonsuojelulaki

Saatat tykätä myös

PB: Svinhufvud, striptease ja bensapumput
PB: Ely-keskus ei periaatteesta maksa laiturista vuokraa, maanomistaja ei periaatteesta vuokraa ilman
PB: Toinenkin tarina pienyrittäjän ahdingosta
PB: ELY-keskusten jätehuollon valvonta voi joskus olla hieman byrokraattista

1 vastaus

  1. H. Moilanen

    Pakko ihmetellä näkemystänne odotellessa, että kuinkahan tämän valvominen onnistuu ja millähän todennäköisyydellä sanktioiden seuraaminen konkretisoituu? Itse epäilisin, että kauppiaan pyydystäessä jyrsijä, nahastaessa ja myydessä jalostettu tuote perhonsidontatarvikkeina markkinoille, kukaan ei saisi tietää ja vaikka joku saisikin, pienellä prosentilla ihmisistä olisi intressiä tästä ilmoittaa. Vai onko todellakin niin, että viranomaiskoneistolla on resursseja valvontaan siinä laajudessa,että seuraamukset voidaan todisteluine yms. saattaa toteen? Skenaariossani viranomainen kysyy kauppiaalta, missä orava on? Vastaisin, että en tiedä.

Kommentoi