19
elo
2015

PB: Katukylttejä laputtava Helsinki

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa (taas!) Helsingin kaupunki, joka on lähettänyt virkamiehen laputtamaan väärin sijoitettuja katumainoksia. Eilen huomautuslappu löytyi… Helsingin kaupungintalon omasta mainostelineestä!

 

On pakko myöntää, että näin toteutettuna mainonta ei ainakaan ole harhaanjohtavaa, vaan antaa hyvin totuudenmukaisen kuvan Helsingistä ja sen palveluista. (Huomatkaa myös kyltin lupaama erityinen mahdollisuus varata aika palveluneuvojalta, jos asia koskee maahanmuuttoa.)

 

Helsingin kaupungin järjestyssäännön mukaan kadulla oleva mainoskyltti ei saa olla kauempana kuin 80 senttiä rakennuksen seinästä. Asiassa ei ole mitään terveen järjen harkintaa sen suhteen, onko kyltti oikeasti tiellä tai missä se tulee huomatuksi ilman, että siitä olisi kenellekään haittaa. Muutama päivä sitten sosiaalisessa mediassa kiersikin kertomus yrittäjältä, jonka mainos oli vastaavasti laputettu. Yrittäjä oli omasta mielestään sijoittanut sen oikein, joten hän haki mittanauhan tarkistaakseen asian. Ilmeni, että kyltin etäisyys seinästä oli 80,5 senttiä, eli virhettä oli kokonaiset 5 millimetriä.

 

Kylillä kulkee siis nyt vielä riihimäkeläistä pysäköinninvalvojaakin* tarkempi pilkunviilaaja, jonka koko työpäivä täyttyy siitä, että hän syynää mittatikulla rehellistä työtä tekevien yrittäjien mainoksia ja etsii niistä huomautettavaa.

 

Emme ole huomanneet, että ne hallituksen lupaamat säästötalkoot olisivat vielä käynnissä, mutta sitten kun ne joskus alkavat, ehkä tuosta virkamiehestä voisi aloittaa?

 

PB 2015-08-19 Helsingin katukyltti

 

*) Riihimäkeläisestä pysäköinninvalvojasta eilisessä jutussamme

 

Saatat tykätä myös

PB: Malmin lentokentän hävittäminen on absurdin huono päätös
Testissä Malmin sairaala
PB: Helsinki haluaa kaventaa Lauttasaaren siltaa, jotta kalastajien perkuujätteille tulee tilaa
PB: Helsingin liikennefarssi saa yritykset pakenemaan

7 vastausta

 1. Jere

  Ei saa leikata hyvinvointivaltiosta eika julkiselta sektorilta. Miten kay opettajien ja sairaanhoitajien, jos hallituksen 1.5% leikkaukset menevat lapi!? Jokainen julkisen sektorin tyopaikka on korvaamaton.

 2. Siirrettävät mainostelineet ovat aiheuttaneet keskustelua Helsingissä jo vuosia. Yrittäjät käyttävät siirrettäviä mainostelineitä liikehuoneistojensa edessä ja pitävät niiden käyttöä tärkeänä, kun taas moni jalkakäytävän kulkijoista, kuten näkövammaiset, pyörätuolinkäyttäjät tai lastenvaunujen työntäjät, kokee telineet haitaksi.

  Keväällä 2014 rakennusvirasto järjesti mainostelineistä keskustelutilaisuuden, johon kutsuttiin sekä yrittäjien että Helsingin ja Uudenmaan Näkövammaiset ry:n edustajia. Tilaisuuden antina olivat yhteiset pelisäännöt, joiden keskeisin kohta on se, että mainosteline voi ulottua korkeintaan 0,8 metrin etäisyydelle liikkeen seinästä. Joku luku haluttiin julkaista – harkintaa kun on niin monenlaista.

  Nyt kuitenkin näyttää siltä, että monet yrittäjät eivät noudata edes tätä perussääntöä. Sen vuoksi rakennusvirasto palkkasi kesällä 2015 muutamia koululaisia kesätyöhön muistuttamaan yrittäjiä (ja näköjään myös kaupunkia itseään!) tästä tärkeästä asiasta. Muistutus tehtiin hyvin ei-byrokraattisella HUPS-nauhalla.

  Toivottavasti koululaiset saavat jotain kesätyötä myös säästötalkoiden jälkeen…

  PS Helsingin kaupungissa ei ole ollut järjestyssääntöä. yli 10 vuoteen. Sellaiset on lakkautettu Helsingistä ja kaikista Suomen kaupungeista vuonna 2003.

  Byrokraattisin terveisin

  Lauri Hänninen
  Viestintäsuunnittelija
  Helsingin kaupungin rakennusvirasto

 3. Tuomas

  Olipas virkistävää kuulla koko tarina rakennusviraston puolelta, avartaa melko paljon tätä yksipuolista totuutta joka itse artikkelissa annetaan.

  Eipä tässä hirveästi byrokratia haise kun katsoo kokonaisuutta ja sitä tapaa jolla asiaa lähdettiin nyt mainostajille muistuttamaan.

 4. Nikke

  Koululaisten palkkaaminen kesätöihin tuntuu ainakin minusta järkevältä tavalta hoitaa asiaa. Esteettömyys ei kuitenkaan ratkea pelkästään kylttejä laputtamalla, vaan samassa pitäisi siirtää kyltti aina asiaankuuluvaan paikkaan. Tällöin myös nauhassa voisi lukea, että kyltti on nyt siirretty oikeaan paikkaan.

 5. Keke

  Kannattaisko hiukan tehdä taustatyötä ja esim kysellä viranomaisilta ennen kuin keksii tätä yksipuolista propagandaa josta ei ole mitään hyötyä? Pelkkiä huteja koko ajan..

  1. Rolle

   Entä kannattaisko sun lukea jotain sellaista sivustoa mistä pidät enemmän? Päivän Byrokraatti on ihan kuningas.

  2. Jessi

   Tosiaan, aiemmin ihan osuvat nasautukset ovat nyttemmin muuttuneet pitkälti putkinäköiseksi ja minäminäminä-näkökulmaiseksi nillittämiseksi – mutta kaipa tähän pätee sama kuin politiikkaankin, kansa saa juuri sitä mitä ansaitsee. Ei niillä faktoilla väliä, populismi jyllää.

Kommentoi