13
kesä
2016

PB: Metro ei avaudu, mutta bussilinjat muuttuvat silti ja kulkevat vain tyhjälle metroasemalle

 

Päivän Byrokraatti -palkinnon saavat HKL ja Länsimetro Oy sotkusta, jossa on jo suorastaan neuvostoliittolaisen suunnitelmatalouden piirteitä. Naurattaisi, jollei veronmaksajana itkettäisi.

 

Länsimetron piti aloittaa liikennöintinsä elokuussa, mutta pari päivää sitten ilmoitettiin ilman mitään ennakkovaroituksia, että metron turvallisuusjärjestelmissä onkin puutteita, ja liikenteen aloitus siirtyy useilla kuukausilla. Todennäköisesti maanalainen alkaa liikkua Espoossa vasta ensi vuoden puolella.

 

Viivästys itsessään ei ole tavaton yllätys, sillä eläväthän aikataulut isoissa hankkeissa tuon tuosta. Projektijohdon pitää kuitenkin olla aivan nukuksissa, jos vasta kaksi kuukautta ennen avajaisia selviää, että hankkeessa on niin isoja ongelmia, että jäljellä oleva projektin kesto yli kolminkertaistuu.

 

Ei se mitään, bussithan kulkevat edelleen? Niin kulkevatkin, mutta vain lähimmälle avaamattomalle metroasemalle.

 

HSL ehti lakkauttaa keskustaan ajavat linjat per 15.8.2016 ja mitään varasuunnitelmaa tai siirtymäaikaa ei ole. Virkamiehet eivät katsoneet tarpeelliseksi varautua siihen, että metron aloittaminen viivästyisi päivääkään. Uudet linjat on kilpailutettu ja niitä koskevat sopimukset tehty yhtiöiden kanssa. Niinpä bussit kyllä operoivat, mutta vain uusilla linjoilla, jotka enimmäkseen päättyvät tyhjänä seisoville metroasemille.

 

Metrohanke on määritelmällisesti yhtä farssia toisensa perään. 70-80 -luvulla alkuperäinen rakennushanke poiki lahjusskandaalin, jossa metrotoimiston johtaja sai ehdotonta vankeutta. Hanke viivästyi 5 vuotta ja matkalla oli ties mitä epäselvyyksiä. Länsimetrossa taas päätettiin poliitikkojen toimesta “säästää” lyhentämällä asemien laitureita, minkä päätöksen myötä menetettiin mahdollisuus ajaa pitkiä junia ja sen myötä kolmannes metron kapasiteetista. Syyttävä sormi päätöksestä osoittaa erityisesti Espoon Kokoomusta. Tätä koetettiin paikkailla metron automatisoinnilla ja lyhenevillä vuoroväleillä. Kunnes tuokin hanke meni puihin, aiheuttaen HKL:lle sen oman arvion mukaan n. 50 miljoonan euron tappiot.

 

Tosin, automatisointi-investointi oli alun perinkin järkeä vailla. Millä ihmeen matematiikalla vanhan metron automatisointi 170 miljoonalla eurolla saadaan muka kannattamaan, kun ainoat syntyvät säästöt ovat muutamien metrokuljettajien palkoista?

Sähellyksen myötä varmaan moni muukin kuin Päivän Byrokraatti kysyy, miksi joukkoliikenne ylipäätään on sosialisoitu politiikkojen leikkikentäksi? Yksityisomisteisena se pyöri käyttäjiltä saamillaan maksuilla ja kehittyi taloudellisesti järkevällä tavalla, ilman verovaroja.

 

Aivan samaa järjettömyyttä yhteisen rahan käytössä julkisen liikenteen hankkeisiin on nähtävissä raide-Jokerissa, jossa 300 miljoonalla euron investoinnilla ei saada käytännössä mitään lisäarvoa verrattuna linjaa nyt ajaviin busseihin, maailman surkeimmassa lentokenttäjunassa ja Kruunuvuoren sillassa, jossa 250 miljoonan euron siltarummut tököttäisivät muuten tyhjänä kunnes kerran kymmenessä minuutissa raitiovaunu sattuu ajamaan siitä yli. Siitä maanalaisesta pisara-radasta nyt puhumattakaan.

>> PB: Maailman surkein lentokenttäjuna

>> PB: Kruunuvuoren silta

 

Älkää ymmärtäkö väärin, kyllä Päivän Byrokraatti järkevästi ja tehokkaasti suunnitellusta julkisesta liikenteestä pitää. Mutta ei siitä, että verorahaa saa käyttää miten järjettömästi ja tuhlaavasti tahansa, kunhan kyse vaan on vihreiden lempilapsesta, raideliikenteestä.

 

No, nyt kun metro ei sitten kuitenkaan toimi, Päivän Byrokraatti pitää lukijoilleen erityispalveluna listaa linjoista, jotka toimivat myös väliaikana. Niitä ovat ainakin B, M ja W länteen päin sekä T, A, X ja I itään päin.

 

 

HS 10.6.2016

HS 10.6.2016

 

 

 

 

Saatat tykätä myös

PB: Hernesaaren ruuhkasuma on Jätkäsaari 2
PB: Helsinki haluaa kaventaa Lauttasaaren siltaa, jotta kalastajien perkuujätteille tulee tilaa
PB: Helsingin liikennefarssi saa yritykset pakenemaan
PB: Kuluttajien toiveet ja virkamiehen suunnitelma eivät kohtaa Espoon suunnan liikenteessä

5 vastausta

 1. ceterum censeo

  Kun vihreät ostajat ja innokkaat insinöörit pääsevät puuhaamaan yhdessä, tulos on juuri tämä. Toistuvasti. Vihreät ostajat tilaavat haaveita ja mielikuvia ja niissä talkoissa hinta joustaa aina ylöspäin. Välillä voidaan vähän vikistä, mutta periksi aina annetaan kun veronmaksajien rahaahan se vain on. Insinöörit taas tykkäävät tehdä kaikenlaista hauskaa ja kiinnostavaa jos vain maksaja jostakin löytyy. Jos välillä tulee ikäviä yllätyksiä, niin ainahan ne oppirahat on maksettava. Ja tilaajahan ne maksaa.

  Saa nähdä paljonko se puolen miljardin raidejokeri tulee maksamaan. Ja mitä se miljardin Pisara-rata maksaisi, on jo liian kauheaa ajateltavaksi.

 2. Tomi

  Jos (Espoolaisen) nettomaksajan surkeutta haluaa tutkia lisää, kuuklettakaa projekti nimeltä suurpellon päiväkoti. “Muiden masseilla on fantsua hassutella”.

  Ei muuten ollut ihan halpa gryndi, ja kun viimeksi tarkistin riitely urakoitsijan kanssa jatkui oikeudessa.

  En tiedä millä laskelmalla jo rakentamisen osalta (>?)10M€ päiväkotia voi kutsua “elinkaarikustannuksiltaan edulliseksi”, mutta onnellisten ihmisten Espoossa sekin on mahdollista.

 3. Mika

  Kai Päivän Byrokraatti on tietoinen siitä, että HSL kerää lipputuloinaan vain noin puolet todellisista kustannuksista. Eli oikeasti HSL:n kuukausilipun Helsingin alueella pitäisi maksaa helsinkiläisellekin jotakuinkin tuon 127 €/kk, mitä ei HSL:n toimialueella asuvalle se maksaa. Nyt se maksaa 52,40 €. Erotuksen todellisten kulujen ja lipputulojen välillä maksavat HSL:n toimialueella asuvat henkilöt verotuksessaan.

  HSL Helsingin seudun liikenne Vuosikertomus 2015
  https://www.hsl.fi/sites/default/files/hsl_vuosikertomus_fi_2015_aukeamat_0.pdf
  s. 27:

  Lipputulot: 307 milj. eur
  Kuntaosuudet: 299 milj. eur ( lue: kuntalaisilta verotuksen avulla kerätyt tulot )
  Muut tulot: 17 milj. eur ( mm. valtion tuet (eli verot) )
  Yht. 622,9 milj. eur

  Esimerkiksi kaksi aikuista (tulonsaajaa) käsittävässä perheessä ennen kuin omaa autoa on edes startattu, on HSL:lle kilahtanut kunnallisverojen muodossa keskimäärin 1 200 €/v. Siis vaikkei HSL:ää edes käytä. Pienempituloinen vähemmän ja suurempituloinen enemmän.

 4. Fasismia vastaan on taisteltava siellä, missä sitä esiintyy

  No, yksityisauto kulkee varmasti ja luotettavasti, ja siitäkös nämä Zadin piiperöt vasta tykkäävätkin. Mutta sitä saa, mitä tilaa.

  Hyvä muuten, että PB kiinnittää huomioita Zadilaisten viherfasistien raidefetisismiin. Itse linjaa 550 paljon käyttävänä tiedän, että nykyinen bussiyhteys toimii sujuvasti, nopeasti ja pehmeästi, mutta rämisevä ja koliseva ratikka on täysi kysymysmerkki. No se kuitenkin tiedetään jo nyt, että vuoroväli harvenee!

  Mutta väliäkös tuolla. Meinaan nimittäin ostaa tulevaisuudessa mopon, jolla ne duunimatkatkin käyvät sitten näppärästi :D