26
kesä
2017

PB: Helsingin kaupunki perui rekrytoinnin, koska työntekijä pyysi mahdollisuutta rukoushetkeen

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa Helsingin kaupunki, joka peruutti rekrytoinnin kuultuaan työsopimuksen allekirjoittamisen yhteydessä, että palkattava toivoi voivansa rukoilla perjantaisin puolen tunnin ajan kello 12 ja 13 välisenä aikana.

 

Vaikka työsopimus allekirjoitettiin jo, kaupunki ilmoitti myöhemmin insinöörille, että rekrytointipäätös pyörretäänkin – häntä ei palkattaisi tehtävään, koska perjantairukousta ei ole mahdollista toteuttaa.

 

Asiassa täytyy olla iso väärinkäsitys. Ehkä joku on välittänyt toiveen eteenpäin kuvaamalla, että rukoiluun ei menisi enempää aikaa kuin virkamiehellä kahvitaukoihin. Epäilemättä johdossa on silloin huolestuttu koko päivän hupenemisesta!

 

Vakavammin puhuttuna on ihan asiallista edellyttää, että työaikana tehdään töitä, eikä uskonto muutenkaan kuulu työpaikalle, mutta kaupungin reaktiosta tekee silti erikoisen se, että insinööri painotti hoitavansa rukoilun vapaa-ajallaan ja pidentävänsä työpäiväänsä muualta. Lisäksi insinööri kertoi vielä erikseen joustavansa rukouksesta aina sellaisina päivinä kun sen järjestäminen ei olisi mahdollista. Kuulostaa kohtuulliselta.

 

Itse paljon ihmisiä palkkaavana tämän jutun kirjoittaja tunnistaa jo tuon lyhyen lainauksen perusteella ns. hyvän työntekijän asenteen. Olisin luultavasti palkannut kaverin samoin tein. Hänelle Helsingin kaupungin nuija päätös saattaa tosin olla vain onneksi. Hyvä tyyppi ansaitsee paremman työpaikan kuin julkinen sektori.

 

Aluehallintovirasto arvioi Helsingin kaupungin menettelyä tarkastuskertomuksessaan ja katsoi täysin oikein, että Helsingin kaupunki syrji islaminuskoista työnhakijaa tämän uskonnon vuoksi. Helsingin Sanomien mukaan insinööri harkitsee nyt oikeustoimia kaupunkia vastaan. Ei ihme.

 

HS 20.6.2017

 

Saatat tykätä myös

PB: Malmin lentokentän hävittäminen on absurdin huono päätös
PB: Hernesaaren ruuhkasuma on Jätkäsaari 2
Testissä Malmin sairaala
PB: Helsinki haluaa kaventaa Lauttasaaren siltaa, jotta kalastajien perkuujätteille tulee tilaa

4 vastausta

 1. Joku Toinen

  Ehkä hänen olisi pitänyt vain pitää ruokatuntinsa aina kello 12 alkaen, silloin ehkä kukaan ei olisi huomannut, että hän rukoilee perjantaisin?

 2. Tuhlaajapoika

  Se on paha kysymys, koska periaatteessa olen sitä mieltä, että pitäisi ehdottamasti olla oikeus omaan taikauskoonsa, mutta toisaalta se ei saisi laittaa ketään”erikoisasemaan” muihin verrattuna sen takia, että kyseinen auringonpalvonta vaatii erikoisjärjestelyjä.

  Jos tämmöinen hyväksytään niin mitenkäs meditointi? Miten varmistettaan, ettei myöhemmin kyseinen druidi päätä syytellä työnantajaa “rasismista” ja uskonnon loukkaamisesta. Eli joko kaiken näköiset jeesustelut pitää olla poissa (varsinkin kun puhutaan valtion hommista) tai siihen pitää moukata erikseen samat säännöt.

  1. Päivän Byrokraatti

   Samaa mieltä yksistä pelisäännöistä kaikille. Tässä tapauksessa jäi jutussamme mainitsematta, että työpaikalla oli käytössä ns. joustava työaika. Parturissa käynti olisi ollut ok, rukoilu ei.

 3. Bogreol

  Helsingin kaupunki teki oikein, kun ei palkannut henkilöä, joka vaati erityiskohtelua toisarvoisesta syystä. Sen verran pitäisi olla kokemustietoa muslimien erityiskohtelusta maailmalta, että sillä on taipumus eskaloitua ja aiheuttaa työnantajalle ongelmia, joten parempi varautua kuin maksaa oppirahoja myöhemmin. Kaiken lisäksi islam antaa myös muslimeille mahdollisuuden hoitaa rukousasiat vapaa-ajalla, mikäli työ on senluontoista. Henkilö on nähtävästi niin uskonnollinen, että hän olisi pitänyt ramadanit ja muut uskonnolliset velvoitteet myös välttämättöminä. Miten tehokasta on työpäivä ilman ravintoa. Ehkä Helsingin kaupungilla on jo huonoja kokemusta vastaavista pyynnöistä. Islam sallii myös taqiyyan, joten luottamus parempi.

Kommentoi