9
heinä
2017

PAB: Työpaikan shortsikiellon voi kiertää hellemekolla

Päivän Antibyrokraatti -palkinnon saa brittiläinen Joey Barge, joka kapinoi nerokkaalla tavalla työpaikkansa kaksoisstandardin sisältävää pukeutumiskoodia vastaan. Naisilla oli lupa pukeutua kevyisiin hellemekkoihin, mutta miehiltä edellytettiin kesäkuumallakin pitkiä housuja.

 

Sama sääntö on Suomessakin käytössä monessa paikassa. Useilla aloilla on miehillä pukupakko, eikä asian todetakseen tarvitse katsoa yhtään eduskuntaa kauemmaksi.

 

Joey Barge lähetettiin kotiin vaihtamaan shortsinsa. Barge totteli, mutta tuli takaisin ilmeisen sallitussa kesämekossa. Ennen kuin klikkaatte linkkiä, muistakaa että “what has been seen cannot be unseen”.

 

Työnantaja ei enää kotiuttanut Bargea toistamiseen, vaan hetken kuluttua sähköpostiin kilahti uusi ohjeistus kaikille työntekijöille. Shortsit muuttuivat sallituksi.

 

Tämän jutun kirjoittanut palkintokomitealainen oli aikanaan töissä eräässä suuressa konsulttitalossa, jonka arkistoista löytyi pukeutumisohje 60-luvulta. Mahdollisesti se oli edelleen muodollisesti voimassa, sillä mistään ei löytynyt tietoa sen kumoamisesta. Ohjeen mukaan tuli muistaa, että asiantuntijalta edellytetään moitteetonta pukeutumista myös vapaa-ajalla. Lyhyet housut saivat ohjeessa erityishuomionsa. Niihin voisi harkintaa käyttäen mahdollisesti pukeutua omalla pihallaan, kunhan ottaa huomioon, ettei käytös alentaisi työnantajayhtiön arvoa.

 

Näihin tunnelmiin, näihin kuviin kesäisestä auringonpaisteesta, Päivän Byrokraatti siirtää lähetyksen Pasilaan. Me lähdemme nyt rannalle, shortseissa.

 

IS 7.7.2017