11
heinä
2017

PAB: USA:n korkein oikeus linjasi: sananvapaus on tärkeämpi kuin loukatut tunteet

Päivän Antibyrokraatti -palkinnon saa Yhdysvaltain korkein oikeus, jonka ratkaisulinjassa painottui jälleen vahva sananvapauden suoja.

 

Jutussa oli kysymys siitä, saako rokkibändi jatkaa nimensä ”Slant” käyttöä. Slant on slangisana, joka tarkoittaa aasialaista silmäluomea. Vähän kuin vinosilmä.

 

Kolmannen aallon feminismin ja Social Justice Warrioreiden luvatussa maassa joukko ihmisiä koki, että bändin nimi loukkaa heidän tunteitaan. Asiaa* pahensi se, että rokkareiden bändärijoukkoa kutsuttiin puolestaan samuraiksi.

 

Korkein oikeus pyyhki herkillä tunteilla pöytää, ja päätti, että perustuslain ensimmäisen lisäyksen takaama sananvapauden suoja on asiassa* ensisijainen. Korkeimman oikeuden mukaan esimerkiksi rasistisia tavaramerkkejä tai toiminimiä koskevat kiellot ovat siten perustuslain vastaisia. Bändi saa päätöksen myötä pitää nimensä ja mielensäpahoittajat saavat pyyhkiä kyyneleensä markkinatalouden tuottamiin, hyvin edullisiin nenäliinoihin.

 

Päivän Byrokraatti kirjoitti jo vuosia sitten Ruotsin syrjintäasiamiehestä, joka selvitti, loukkaako Frölunda Indiansin logo Pohjois-Amerikan alkuperäisväestöä. Vitsailimme tuolloin Chicago Blackhawksista, mutta näköjään uhka olikin todellinen. Nyt Chicagossa voidaan huokaista helpotuksesta, samoin kuin monessa muussa seurassa. Esimerkiksi Washington Redskins, Edmonton Eskimos ja Cleveland Indians olisivat varmasti olleet tulilinjalla.

 

Uskoaksemme myös Notre Damen Fighting Irish -maskotti itkee ilosta, kun leprakonin punaista hiuspehkoa ei tarvitsekaan värjätä mustaksi.

 

Kyse ei silti ole pelkästä huumorista. Amerikassa monet maskotit on jo oikeasti vaihdettu poliittisen korrektiuden nimissä. Esimerkiksi San Diego Aztecsia ei enää innoita Zuma.

 

Saa nähdä, kuinka kauan meillä Suomessa saa Jokereiden maskottina jatkaa stereotyyppinen suomalainen vapunjuhlija, ja joutuvatko Vuosaaren Viikingit kenties hakemaan itselleen uuden nimen. Hellurei herkät tunteet ja loukkaantuminen aivan kaikesta.

 

* Reference to any continent unintentional.

 

New York Post 19.6.2017

 

>> Linkki Ruotsin syrjintäasiamiestä ja Frölunda Indiansia koskevaan Päivän Byrokraatti -palkintoon

 

Saatat tykätä myös

PB: Vasemmistohallituksen arvostelu on vihapuhetta?
PB: Tapaus Pink Room – feminismi ja sananvapaus
PB: Päivä jona Twitteristä tuli mahtavampi kuin Yhdysvaltain presidentti
PAB: “Vapaa ajattelu elää synkkää aikaa”

1 vastaus

  1. UusiLukija

    Kyseessä on aasialais-amerikkalainen bändi jossa on Aasialaista alkuperää olevia muusikoita.

    Toinen mielenkiintoinen juttu vaihtoehtomediasta on uutinen raamatun ja koraanin sisällöstä tehty rikosilmoitus kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tässähän siis viitataan Halla-Ahon saamaan tuomioon jossa viitattiin ja lainattiin Koraania.