26
heinä
2017

PB: Muu maailma elää 24/7, Suomen Posti vähentää jakelua

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa Suomen Posti, joka vastaa kiristyvään kansainväliseen kilpailuun ja kiireisen 24/7-maailman asettamiin haasteisiin vähentämällä jakelua.

 

Muualla maailmassa kehitys on kohti ympärivuorokautista palvelua ja äärimmäisen nopeita toimituksia verkkokaupoista, mutta Suomen Posti kulkee rohkeasti toiseen suuntaan. Se ei enää tiistaisin jaa kirjeitä, aikakauslehtiä, mainoksia tai ilmaislehtiä. Ruohonleikkuu mahdollisesti onnistuu.

 

Uudistuksessa tärkeintä lienee, että se täyttää kaikki ammattiliiton tiukat vaatimukset.

 

Postin dilemma taitaa nimittäin oikeasti olla ay-liikkeen lukittautuminen ”saavutettuihin etuihin” ja Keskustan jääräpäinen tapa ylläpitää kuolevilla haja-asutusalueilla samaa palvelutasoa kuin kasvavissa kaupungeissa. Ihme, jos jostain ei löydy perustuslakiasiantuntijaa vahvistamaan sitäkin, että perusoikeudet edellyttävät kaikilla kansalaisilla olevan käytössään raitiovaunuyhteys.

 

Kun mitään rakenteellisia uudistuksia ei saa tehdä, ei Posti voi muuttaa liiketoimintaansa tämän päivän vaatimuksia vastaavaksi. Sen on jatkettava tavalla, joka toimi 1970-luvulla, ja toivottava, että maailma vielä palaisi sen liiketoimintamalliin sopivaksi.

 

HS 25.7.2017

 

 

 

Saatat tykätä myös

PB: Kusti polkee jalkaa, kun posti ei kulje
Löytyi! STTK:n havainto työelämän murroksesta kateissa 15 vuotta

5 vastausta

 1. tarkkailija

  mikä on postilaki , siitä ei ole ennen kuultukaan …joten jos aloitetaaan tiistaista….onko pakko jakaa keskiviiikkonakaan jne?

 2. Joni

  Nyt ei voi olla samaa mieltä. Kuka tai ketkä tarvitsevat saada jokainen päivä mainospashaa, laskuja tai lehtiä postilaatikkoonsa? Sanomalehdet jakaa toimia kuin pisti. Itse en edes käy laatikolla kuin kerran kaksi viikossa.

 3. kepulainen

  Eikai kysymys ole ay-liikkeen vaatimuksista, vaan postin liiketoimintapäätöksistä ja kepusta.

 4. Eerikki

  Tällä kertaa PB meni kyllä arvailullaan metsään ja syvälle – Ay-liikkeellä ei ole postilain noudattamattajättämisen kanssa mitään tekemistä. Aivan vastaavasti voisi arvella, että PAU:n saamattomuus on syynä tähän… miettikääpä millainen työjärjestys Postissa olisi, jos AKT hoitaisi postin henkilöiden edunvalvontaa.

  Kirjepostin jakeluvelvoite viitenä päivänä viikossa on kirjattu myös uudestettuun postilakiin, mutta Postin johto on päättänyt jättää lakia noudattamatta. Toisaalta uutisten mukaan Posti myy yrityksille myös tiistain jakelun kovaan hintaan. Samalla innovatiivisella logiikalla voisi vaikkapa Poliisi, palokunnat ja sairaalat saada Suomen julkisentalouden kerralla kuntoon – julistetaan työviikko vain 3…4 päiväiseksi ja maksamalla extraa saa palvelua myös näinä muina päivinä.

  Postin ongelmat johtuu ennen kaikkea kilpailun puutteesta, joka mahdollistaa yhä heikkenevän palvelun. Monopoliaikaan auton katsastuksessa ei tarvinnut sanaakaan sanoa, mutta kilpailun tultua alalle samat tarkastajat tajoavat paremman palvelun lisäksi kahvia jne.

 5. Pikkuporvari

  “Uudistuksessa tärkeintä lienee, että se täyttää kaikki ammattiliiton tiukat vaatimukset.”

  Ei ole, koska PAU on nimen omaan vastustanut tätä tiistaimuutosta. Eli perseelleen meni tuossa kohtaa.

Kommentoi