21
elo
2017

PB: Suomen poliisin somekäyttäytyminen loi tilaa karikatyyrille, jota ei enää erota oikeasta

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa toistamiseen parin päivän sisään Suomen poliisi. Poliisin toimintatapa sosiaalisessa mediassa on johtanut siihen, etteivät edes monet media-alan ammattilaiset kykene erottamaan sitä parodiasta. Tämä ei ole yksin Päivän Byrokraatin subjektiivinen kanta, vaan tekemämme havainto sadoista, jopa tuhansista suomalaisista Twitterin käyttäjistä, jotka tykkäilivät ja uudelleenjakoivat parodiatiliksi itseään kutsuvan @vihapuhepoliisi-tilin vähintäänkin erikoisia päivityksiä.

 

Jopa poliisin viestintäpäällikön Marko Luotosen täytyi vielä sunnuntaipäivänä tiedottaa Twitterissä, että poliisista on tehty parodiatili, ja ettei sitä tulisi sekoittaa oikeaan poliisiin.

 

Viesti meni “maailman parhaan koulutuksen” ja mukamas hyvän medialukutaidon maassa kuin kuuroille korville. Vielä iltaan asti poliitikot, virkamiehet, viestintäalan ammattilaiset ja muut yritysmaailman johtavissakin asemissa olevat ihmiset jakoivat @vihapuhepoliisin sanomaa ikään kuin aitona. Päivän Byrokraatti harmittelee, ettei ehtinyt napata kaikista maukkaista esimerkeistä kuvakaappauksia, sillä moni sai ilmeisesti illan mittaan vinkin lukea @vihapuhepoliisin Twitter-profiilin esittelytekstin, ja sen jälkeen poisti tekemänsä jaon kiireen vilkkaa. Havaintojemme mukaan tili meni kuitenkin täydestä jopa poliisiylijohtajalle Seppo Kolehmaiselle itselleen, sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergille, europarlamentaarikko Satu Hassille ja vihreiden ex-puheenjohtaja Ville Niinistölle.

 

Vihapuhepoliisi sai jopa kiitosta rohkeista kommenteistaan ja “oikein toimimisesta”. Kaikki tämä tapahtui siitä huolimatta, että vihapuhepoliisin nimeksi on kirjattu “Keijo Kaarisade”-niminen hahmo, jonka profiilikuva puolestaan näyttää yhdysvaltalaiselta koomikolta, C.K. Louisilta. Lisäksi vihapuhepoliisi nimenomaisesti mainitsee infossaan olevansa parodiatili.

 

@Vihapuhepoliisi on esimerkiksi Turun iskun jälkeen twiitannut ainakin seuraavia älyttömyyksiä:

 

“Älä päästä pullon henkeä twitteriin. Vihaisella nettikirjoittelulla vakavat seuraukset. Tällä hetkellä Suomen suurimpia turvallisuusuhkia.”

 

“On sukupuolittunutta sanoa, että vain “naiset” olisivat terroristien pääkohde. Sukupuolia on kymmeniä, ja se on sosiaalinen konstruktio.”

 

“Miksi @iltasanomat kokee tarpeelliseksi mainita tappajan olleen Marokosta kotoisin? #rasismi #sananvastuu”

 

“Epäilty saattoi valikoida naisia uhreikseen. Ei tehdä pikaisia johtopäätöksiä #Turku. Suomessa naisiin on kohdistunut väkivaltaa ennenkin.”

 

“Some kiehuu.
Mielenosoitus rasismia vastaan ei ole koskaan ole väärin.
Maahanmuuttoskeptisyydellä ja sinivalkoisuudella taas on rajansa.”

 

“Puukon jäljet parantuvat. Arvet jäävät paidan alle piiloon. Viha taas murentaa yhteiskuntaa pysyvästi. Lisää rakkautta someen, Suomen kansa!”

 

“On aivan oikein olla huolissaan vihapuheesta. Siksi poliisi palkkasi yli 50 vihapuhepoliisia. Ollos huoleton, poikas valveill’ on! #vihapuhe”

 

Me näemme @vihapuhepoliisin karikatyyrina politisoituneesta yksisilmäisestä agitaattorista, joka on hylännyt virkamiesmäisen neutraalisuuden. Kaksi päivää siitä, kun ulkomaalaistaustainen kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut terroristi puukotti kaksi naista Turussa, vihapuhepoliisi oli jo vähättelemässä terroriuhkaa, loukkaantumassa ulkomaalaistaustan uutisoimisesta ja siirtämässä huomiota suomalaisten kansallissymbolien pahuuteen sekä virtuaalimaailman käyttäytymiseen. Vaikka jotkut yksittäiset käyttäjät myönsivät pettyneinä huomanneensa vihapuhepoliisin olevan parodiaa, hänen sanomaansa saatettiin silti kutsua vielä asialliseksi.

 

Demareiden kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta myönsi twiitissään jakaneensa parodiatilin twiitin ja ihmetteli perään, miksi joku haluaa parodioida poliisia.

 

Päivän Byrokraatti selittää syyn samalla kun onnittelee poliisia. Jos koulutetut media-alan ammattilaiset ovat ensimmäisenä uskomassa moisen parodiatilin olevan oikea poliisi, parodian tekijä ei voi ottaa kaikkea kunniaa onnistumisestaan. Poliisi on kovalla työllä hankkinut itselleen sosiaalisessa mediassa maineen viestijänä, jolta kuka tahansa voisi odottaa jopa räikeän satiirin puolelle menevää poliittista värittyneisyyttä sekä ironisia ympäripyöreitä latteuksia. Siitä kuuluukin saada Päivän Byrokraatti -palkinto.

 

Selvänä kakkosena palkintoa ajatellen tulisi “maailman paras koulutus” ja sen tuottama medialukutaito. Monien tohtorisihmistenkin kykenemättömyys erottaa parodiaa todesta osoittaa, että koulutusjärjestelmä onnistuu jättämään sokeita katvealueita mediakriittisyyteen. Muutenhan kriittisen tarkastelun kohteeksi saattaisivat joutua vaikka byrokraatit.

 

@vihapuhepoliisin tili: http://twitter.com/vihapuhepoliisi/

 

 

Saatat tykätä myös

PB: Vasemmistohallituksen arvostelu on vihapuhetta?
PB: Tapaus Pink Room – feminismi ja sananvapaus
PB: Päivä jona Twitteristä tuli mahtavampi kuin Yhdysvaltain presidentti
PAB: “Vapaa ajattelu elää synkkää aikaa”

18 vastausta

 1. ...

  Miettikää.Maarit Feldt-Ranta ei tosiaan siis edes ymmärrä miksi joku haluaisi parodioida polpoa…Onko jokin ihme että asiat tässä maassa ovat ihan päin helvettiä kun tuollaisia on perkele vastuullisissa asemissa?

  1. Kani Kaneli

   Poliisi on itse paras parodiansa. Miksi yrittää parannella jotain lähtökohtaisesti älytöntä, kun Paatero ja kumppanitkin ovat jo rikostutkinnan kohteena?

   Ihan eri juttu olisi parodioida fiksua Poliisia, jonka työntekijäkunta ei koostuisi persuista ja natseista, huume- ja talousrikollisista.

 2. Valitettavasti elämme maailmassa, jossa parodiaa ei enää erota todellisuudesta. Siksi en liikaa moittisi ihmisten medialukutaitoa. Esimerkiksi Jussi Huhtelan twiittejä ei voi parodioida, koska hän tekee sen itse.

 3. Hermes Trismegistus

  Pelottavaa, että ihmiset eivät ymmärrä kuinka vaarallisilla asioilla pelataan.. poliittinen kyttäys on vain lyhyen askeleen päässä… Neuvostoliiton kauheuksista.

 4. ei helvetti

  Tää Päivän byrokraatti-sivusto lienee jälkeenjääneen tekosia. Tai tieten tahtoen tahallaan uuvatin, koska uuvatismi tuntuu olevan muotia.

  1. Rainer Bergman

   Miksi junailet vihakampanjaa ja yllytät tuhansia ihmisiä uhkailemaan sekä häiriköimään artikkelin kirjoittanutta henkilöä? Etkö tiennyt ettei Suomessa saa millään tavalla arvostella julkisesti medioita, artikkeleja eikä toimittajia?

 5. Presidentiltä ei vaadita medialukutaitoa, koska hänellä on oma viestintäpäällikkö, joka voi lukea tärkeät uutiset ääneen. Pahaa pelkään, ettei kohta lukutaitoakaan vaadita, niin monta ikiopiskelijaa on taas tarjolla. Onneksi on peruskoulu, niin kaikki oppivat lukemaan ja kaikki voivat hakea presidentiksi. Onneksi kaikki eivät tule valituiksi.

  1. Päivän Byrokraatti

   Totta, my bad! Jääköön virheellinen muoto todisteeksi yleissivistyksemme rajallisuudesta.

 6. nimin. Dan Koivuklapista-lapsena-päänsä-pahasti-satuttanut

  Kyllä me vihervassarit ollaan ihanan sinisilmäsiä… eiku ei voida olla ku sininen on rassisimia ku tota siis ku kato se on sama ku väri ku Suomen lipus eli nationalismin symboli on rassismi ja vähän nazzizmi koska risti ja se on melkein hakaristi.

  Siis ollaan hyväuskosia ja naiiveja, ihanaa!

  Ollaan Sirola opistom koulum käyneitä ja niin fiineij. Tuit tuit tuit!

  Alexander Suuri Dorkimus Stubidos on meidän keisarimme! Tuit tuit tuit! Kumiluoti-Jari on messias ja Lee Anderssön sexitön symbolimme.

  1. Hermes Trismegistus

   No täällä yksi maailmaa parantava ekohippi, vegetaristi, entinen vihreä, entinen humanisti ja entinen naiivi typerys; muutin kuitenkin elämäni suuntaa ja etsin uusia väyliä ratkoa, koska nykyinen egalitarismi on vain pelkkää pintaa. Tarvitaan vahvempi, perusteellisempi, syvempi porautuminen oleellisiin asioihin. Tällä hetkellä me elämme kuin munankuoren päällä, juurettomina ja sokeina, tietämättöminä paremmasta.

   Järkyttävää miten itseään “suvaitsevaisina” pitävät eivät näe putkikatseestaan sivulle tai taakse. Haloo! Herätkää jo!

 7. Tuhlaajapoika

  “Demareiden kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta myönsi twiitissään jakaneensa parodiatilin twiitin ja ihmetteli perään, miksi joku haluaa parodioida poliisia.”

  Hahahahah, mites olis Reinikainen?

  Suomessa on maailman kouluteuimmat juntit, monella on tupla, tripla tutkinnot ja tohtorit mutta ovat silti “idiootteja”.

 8. Seriouscat

  Tällainen tuli vastaan jokin aika sitten ihan muissa asioissa, mutta aattelin sen sopivan tähän:

  “In my study of communist societies, I came to the conclusion that the purpose of communist propaganda was not to persuade or convince, not to inform, but to humiliate; and therefore, the less it corresponded to reality the better. When people are forced to remain silent when they are being told the most obvious lies, or even worse when they are forced to repeat the lies themselves, they lose once and for all their sense of probity. To assent to obvious lies is, in some small way, to become evil oneself. One’s standing to resist anything is thus eroded, and even destroyed. A society of emasculated liars is easy to control. I think if you examine political correctness, it has the same effect and is intended to.”
  — Theodore Dalrymple

 9. huvittunut

  Vastuullinen media Iltalehtikin käytti “Vihapuhepoliisin” twiittiä uutisoinnissaan kuin kyseessä olisi oikea poliisi. Kunnes myöhemmin tajusivat mitä tuli tehtyä. https://ylilauta.org/satunnainen/70537276

  Huvittavaa ja hämmentävää. Pistää miettimään missä on ns. valtamediankin medialukutaito. Toisaalta voiko tässä enää mistään yllättyä. Kaikenlaista sitä nähnyt.

 10. Ilmari

  Poliisin videossa äiti aikoo antaa kriittistä palautetta poliitikolle. Tytär kutsuu poliisileijonan paikalle joka toruu äitiä. Tätäkään poliisin videota ei voi parodioida kun se tekee sen itse.