5
syys
2017

PAB: Uusiutunut Pressiklubi on television parasta keskustelua

Päivän Antibyrokraatti -palkinnon saa Sanna Ukkola uusiutuneesta Pressiklubi-ohjelmasta. Viime perjantaina tullut jakso saa palkintokomitealta ehdottomasti katselusuosituksen.

 

Sanna Ukkolan luotsaama keskusteluohjelma oli kehuttava suoritus suomalaisten televisio-ohjelmien ja varsinkin YLEn tarjonnassa. Studiovieraina olleet Matti Apunen, Katleena Kortesuo ja Mikael Jungner keskustelivat mm. poliisijohdon korruptiosta ja yleisestä poliisin luotettavuudesta.

 

Luontevasti aihetta sivuten otettiin esille myös Twitterin @vihapuhepoliisi, josta Päivän Byrokraatti uutisoi jo kaksi viikkoa sitten ensimmäisenä suomalaisena mediana.

 

Satojatuhansia twitter-käyttäjiä tavoittanut, politisoitunutta somepöhinäpoliisia parodioinut satiiri onnistui hämärtämään todellisuuden ja parodiahorisontin rajat. Sen päivityksistä olivat tykkäilleet mm. Seppo Kolehmainen, Päivi Nerg, Ville Niinistö ja Satu Hassi. Eliitin medialukutaidosta huolestunut Pressiklubi oli tarttunut rohkeasti aiheeseen ja ottanut myös yhteyttä mystiseen satiirikkoon, jonka anonyymi haastattelu näytettiin ohjelmassa.

 

Helsingin Sanomat ei (tietenkään) antanut kehuja ohjelmalle. Kriitikon mukaan keskustelijat olivat liian samaa mieltä asioista, ja vihapuhepoliisi oli hänen mukaansa epäkiinnostava. Oikeasti Helsingin Sanomien kriitikko tarkoitti, että ohjelmassa esitetyt mielipiteet eivät mahtuneet Hesarin toimituksen määrittämiin raameihin.

 

Helsingin Sanomat unohti myös aktiivisesti, että kun vielä Ruben Stillerin aikana samassa ohjelmassa sattui olemaan vieraana joku oikeistopuolueen edustaja, niin tämä jäi yleensä vähemmistöön Stillerin ja muiden vieraiden ryöpytettäväksi.  Pahin kohtelu taisi olla Halla-aholla, joka hädin tuskin sai suunvuoroa kolmen muun huutaessa koko ajan hänen ylitseen.

 

Keskustelijoiden samanmielisyys on muutenkin hyvin pintapuolinen mittari, joka täytyy suhteuttaa yleiseen poliittiseen linjaan ja jo aikaisemmin käytyihin keskusteluihin. Ohjelmassa käytiin rohkeaa keskustelua, jossa haastettiin valtiollisia instituutioita sekä myyttejä maailman parhaiten koulutetun maan eliitin medialukutaidosta someaikana.

 

Kenties Suomen historian nokkelimman someparodian kutsuminen epäkiinnostavaksi viestii pikemminkin siitä, että HS:n toimittaja on itse mennyt nolosti parodiatilin lankaan.

 

Ohjelma on katsottavissa YLE Areenasta. Vihapuhepoliisi n. kohdasta 12.15 eteenpäin.

> Linkki ohjelmaan

 

 

Saatat tykätä myös

PB: Vasemmistohallituksen arvostelu on vihapuhetta?
PB: Tapaus Pink Room – feminismi ja sananvapaus
PB: Päivä jona Twitteristä tuli mahtavampi kuin Yhdysvaltain presidentti
PAB: “Vapaa ajattelu elää synkkää aikaa”

3 vastausta

  1. Trumpesteri

    PB voisikin paneutua syvemmin tuohon, että sisäministeriön ja poliisin korkein johto alkoi fanittamaan parodiaa itsestään. Eivät näytä lainkaan tietävän mitä omassa talossa tapahtuu?

  2. Bogreol

    Ehkäpä pitää ruveta katsomaan taas ohjelmaa. Medialukutaito pressiklubin aiheena on kyllä sopivampi kuin ainainen persujen lyttääminen. Koska vihapuhepoliisin kannanotot menivät täydestä näihin arvoisiin tykkääjiin, täytyy vain todeta, että parodiahorisontti on ylitetty, ja on aika tarkastella niin vihapuhetta ja siihen suhtautumista mielivaltana, mikä ei vihapuhepoliiseja kaipaa.