25
maalis
2018

PB: Britanniassa vankilatuomio koiran natsitervehdyksestä

 

Päivän Byrokraatti -palkinnon saa sanan- ja mielipiteenvapauden viholliseksi taantuva Iso-Britannian oikeuslaitos. Yksi viime viikon erikoisimpia uutisia on näet tapaus, jossa natsitervehdyksen mopsille opettanut mies todettiin syylliseksi viharikokseen, ja häntä uhkaa nyt vankilatuomio.

 

Youtubessa Count Dankula -taiteilijanimellä tunnettu skotlantilainen Mark Meechan julkaisi vuonna 2016 videon, jolla hänen tyttöystävänsä koira mm. nosti tassua “Sieg Heil” -tervehdyksen kuultuaan. Video lähti leviämään sosiaalisessa mediassa odottamattomalla tavalla, ja sitä on katsottu jo 3 miljoonaa kertaa.

 

Poliisi pidätti Meechanin viharikoksesta epäiltynä. Oikeudessa mies puolustautui vetoamalla liberaalien arvojen kannattamiseen, sananvapauteen ja hyvään huumorintajuun. Meechan on kiistänyt tukevansa minkäänlaista suvaitsematonta tai autoritaarista ideologiaa. Twitterissä Count Dankulan virallisella tilillä on lähes 84 tuhatta seuraajaa, ja hänen esittelytekstissään lukee: “En ole natsi, mutta koirani on.”

 

Outoa kyllä, tapaus ei ole ainoa laatuaan, vaan vertailukohta löytyy Norjan ja Viron välissä sijaitsevan Suomen historiasta. Keväällä 1941 välirauhan aikana suomalainen Tor Borg joutui Saksan suurlähetystöön kuulusteltavaksi Jackie-koiransa takia. Borgin vaimo oli tunnettu natsi-Saksan vastustaja ja hän oli antanut koiralle lempinimen Hitler. Kuulusteluihin Borg joutui, koska koiralla oli erikoinen tapa nostaa käpälää aina Hitlerin nimen kuullessaan.

 

Toisin kuin nyt, koiran tekemää roomalaista tervehdystä ei suinkaan pidetty tuen osoituksena natseille, vaan ulkoasiainministeriö tutki tapausta kolme kuukautta saadakseen Borgin oikeudenkäyntiin Hitlerin loukkaamisesta. Koska koira ei kuulusteluissa tunnustanut eikä todistusaineistoa muutenkaan kertynyt, asia ei koskaan edennyt sen pidemmälle.

 

Brittien oikeuslaitos on asiassa natseja tiukempi, ja tulkitsee tapauksen huumorin sijaan vakavaksi viharikokseksi. Muut taas pitävät koiran tekemän tervehdyksen sijasta brittien oikeuslaitosta huonona vitsinä. Jopa juutalainen koomikko David Baddiel on osoittanut tukensa Meechanille.

 

Meechan olisi jäänyt tuomiotta, jos koira-parka olisi älynnyt tukea jotain muuta massamurhaaja-aatetta. Esimerkiksi youtube-videot koiralla olevista Stalinin viiksistä, sen päähän laitetusta baskerista Che Guevaran tapaan tai internationaalin ulvomisesta tuskin olisivat tuoneet isännälle tuomiota. Oikeuslaitos kun on viharikoksissa hyvin valikoiva tuomittavien viha-aatteiden suhteen.

 

Jostain syystä myös suomalaiset ovat kovin suopeita ajatukselle sananvapautensa menettämisestä. Vaikka Meechanin tapaus on herättänyt kansainvälisesti huikeaa huomiota, suomalaisessa mediassa se on käytännössä kokonaan sivuutettu. Ainoastaan Seiska-lehti on tehnyt jutusta lyhyen raportin.

 

Eipä silti, ei täysjärkisessä maassa koiran temppuilun pitäisikään ylittää uutiskynnystä. Mutta vielä tärkeämpää on, että sen ei pitäisi myöskään ylittää syytekynnystä. Jos valtamedia hoitaisi tehtäväänsä kunnolla, juuri nyt käytäisiin vilkasta keskustelua oikeusjärjestelmän prioriteeteista ja sananvapaudesta.

 

Nimittäin, sananvapaus on muiden ulottuvuuksiensa lisäksi vaihtoehto väkivallalle, ja keino käsitellä yhteiskunnan ongelmia ilman voimankäyttöä. En ehkä vedä sinua turpaan, jos voin laillisesti purkaa turhautumiseni sanomalla, että olet ihan saatanallinen mulkku.

 

On sinänsä ymmärrettävää, että äärimmäisen groteski ja synkillä aiheilla vitsailu eivät sellaisenaan viihdytä osaa ihmisistä. Yksilöllisestä huumorintajusta riippumatta on absurdia, jos oikeusjärjestelmän tehtäväksi jää erikseen arvostella huumorin mauttomuutta tai potentiaalista loukkaavuutta.

 

Joskus jopa äärimmäisen provosoiva ja kumartelematon performanssi voi toimia arvokkaana yhteiskunnallisena happotestinä. Reaktio tai reagoimattomuus tuo esiin sellaista tietoa yhteiskunnasta, johon pelkkä teoreettinen ja jargoniin hukutettu pienen yleisön asiantuntijakeskustelu harvoin yltävät.

 

Myös Meechanin oikeudenkäynti ja keskustelu sen ympärillä kertovat omaa kieltään oikeusjärjestelmän realiteeteista, yhteiskunnassa piilevistä asenteista, kaksoisstandardeista ja loogisista valmiuksista ymmärtää sananvapautta ja kulttuuria. Niin Iso-Britanniassa kuin Suomessakin.

 

 

 

Seiska 21.3.2018

 

The Telegraph 20.3.2018

 

BBC 7.1.2011

 

 

Saatat tykätä myös

PB: Vasemmistohallituksen arvostelu on vihapuhetta?
PB: Tapaus Pink Room – feminismi ja sananvapaus
PB: Päivä jona Twitteristä tuli mahtavampi kuin Yhdysvaltain presidentti
PAB: “Vapaa ajattelu elää synkkää aikaa”

8 vastausta

 1. tuntematon

  Suomessa poliisi hyökkää kansalaisia vastaan. Suomessa poliisi on rasisti joka antaa ulkomaalaisten mellastaa, mutta metsästää kymmenillä poliittisesti valituilla mielipidepoliiseilla vain suomenkielisten mielipiteitä. Ruotsissa poliisi tuomitsee vanhuksia mielipiteistään. Eliitti länsimaissa on tullut hulluiksi.

  Poliisi on loukannut kirjoittamatonta sääntöä kansalaisten kunnioittamisesta ja suojelemisesta. Poliisin toimintavalta ei perustu lakiin vaan tähän sääntöön.

  Suomessa ei pysty enää mielipiteitä kertomaan eikä keskustelua voi enää käydä.

 2. Juha

  Herra Pie summasikin asiat aika hyvin. Missä muualla tuosta videosta joutuisi tuomiolle? Natsi-Saksassa. Mitä lie sieniä tuomioistuimessa syöty?

  1. Allu

   Rotherdamissa pakijengi raiskasi pikkutyttöjä toistakymmentä vuotta, mutta poliisia ei kiinnostanut pätkääkään. Onhan heilaava mopsi tietysti astettava vakavampi rikos, jos niiku sillee ajattelee.

   1. Päivän Byrokraatti

    Itse asiassa ei Rotherdamissa Hollannissa, vaan melkein saman nimisessä englantilaisessa kaupungissa: Rotherhamissa.

    “Viranomaisten vakavat laiminlyönnit johtivat 16 vuoden aikana ainakin 1 400 tytön raiskauksiin ja hyväksikäyttöihin Pohjois-Englannissa sijaitsevassa Rotherhamin kaupungissa ja sen lähialueilla. Britanniassa tiistaina julkaistun raportin mukaan alueella toimineet enimmäkseen aasialaistaustaisista miehistä koostuneet rikollisjengit saivat jatkaa toimintaansa rauhassa, sillä poliisit ja sosiaaliviranomaiset eivät uskaltaneet puuttua tapahtumiin osin rasisteiksi leimautumisen pelossa.”

    https://yle.fi/uutiset/3-7434642

 3. Veijo Hoikka

  Kotoutin eilen kaksi Jack Russellia, jotka ovat hyvin oppivaisia veitikoita. Koulutus perustuu toki positiivisen palautteen tarjoamiseen. Nettikyttämäisellä agressiolla on jopa rotukoiria turha yrittää integroida meidän rotuihmisten kulttuuriin. Wufffff.

  1. Päivän Byrokraatti

   Jack Russell on Päivän Byrokraatin virallinen koirarotu. Älykkäitä, omapäisiä ja temperamenttisia persoonia, jotka eivät ole erityisen miellyttämisenhaluisia, mutta silti aina viimeiseen asti perheensä luotettavia puolustajia ja ystäviä.

 4. K.K

  Asiaa hieman sivuten, niin toisen maailmansodan kirjoittamattomasta historiasta tulee todennäköisesti valtamedialle vielä iso ongelma, sillä revisionistien tekemät tutkimukset jotka netissä leviävät ympäri maailmaa, ovat tuoneet esiin faktoja joissa paljastuu etteivät saksalaiset olleetkaan mitään verenhimoisia massamurhaajia, vaan Saksan suurin “virhe” oli irtaantua jättipankkiirien otteesta ja näin nostaa maan talous jaloilleen raskaan Versaillesin rauhansopimuksen ja laman jäljiltä.
  Kun Itävalta vielä kansanäänestyksen jälkeen liittyi Saksaan ja myös Itävallan talous alkoi nousemaan välittömästi niin vaikutusvaltaiset tahot säikähtivät koko velkaan perustuvan maailmanjärjestyksen olevan vaarassa ja jotain oli tehtävä…